MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine

Ići dole 
AutorPoruka
loparac-98

avatar

Number of posts : 4122
Location : lopare
Peпyтaциja : 4
Registration date : 31.12.2008

PočaljiNaslov: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Pon 29 Mar - 18:13

НОМИНАЦИЈА СТЕЋАКА НА ЛИСТУ СВЈЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Пројекат номинације средњовјековних надгробних споменика - стећака за упис на Листу свјетске културне баштине УНЕСКО-а од данас је и де факто заживио - рекао је члан Комисије за очување националних споменика БиХ Дубравко Ловреновић.

Култура16:14 | 29/03/2010


Извор: СРНА


Ловреновић је навео да је до сада регистровано око 69 000 стећака, од којих се око 59 000 налази у БиХ, а остали у Србији, Хрватској и Црној Гори.


Он је на конференцији за новинаре истакао да је на данашњем састанку представника инстутуција надлежних за културу из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске о овој теми договорено да до септембра стећци буду пријављени на тантативну листу свјетске баштине.

Према његовим ријечима, договорено је да наредни састанак буде одржан 12. и 13. маја у Црној Гори након чега ће бити познат прецизан број некропола, њихов распоред и утврђени критеријеуми за стављање на тантативну листу, а касније и кандидовање на саму Листу свјетске баштине.

"Увјерен сам да ћемо од 10 критеријума изабрати оне најфункционалније који ће нам омогућити да се стећци у догледно вријеме нађу на листи свјетске баштине", рекао је Ловреновић.

Он је навео да данас нису утврђивани рокови израде и предаје номинацијског досијеа, него да ће они бити познати у септрембру, када буде завршен први корак, а то је уврштавање стећака на тентативнуз листу.

"Морамо у овом пројекту да докажемо универзалну вриједност стећака. Вјерујем да то неће бити проблем. Простор распростирања стећака од јадранског залеђа до западне Србије и од сјеверне границе БиХ до Црне Горе говори о доста уједначеном културолошком портрету шире регије", сматра Ловреновић.

Према његовим ријечима, данас су конституисане три радне групе - административно тијело које ће да управља пројектом, група за израду номинацијског досијеа и група за израду плана управљања.

Ловреновић је саопштио да је у БиХ више од 50 некропола проглашено националним спомеником, али да стање на терену није задовољавајуће и да се мора мијењати. Он је нагласио да има некропола које су потпуно нестале и као примјер навео Павловац, недалеко од Сарајева, одакле су стећци измјештени пред рат у круг касарне.

Према његовим ријечима, највећи број стећака има на подручју општине Рогатица - око 4 000, те у Коњицу - више од 3 000.

Ловреновић је нагласио да је овај пројекат УНЕСКО у првој фази помогао са 7.000 евра за рад сваке од земаља.

Директор Управе за архивску дјелатност и археолошку баштину Хрватске Јасен Месић рекао је да ће читав поступак номинације стећака на Листу свјетске баштине трајати двије до три године.

"Прво иде припрема тентативне листе. Након тога слиједи припрема прве фазе номинацијског досијеа, а потом слиједи техничка евалуација досијеа. Очекују се и мисије из УНЕСКО-а на лицу мјеста на самим локалитетима. Након тога предстоји поступак службене објаве номинацијског досијеа и онда се на конференцији Комитета свјетске баштине одлучује о упису", појаснио је Месић, који је навео да у Хрватској има око 450 археолошких локалитета који су везани за стећке.

Према његовом мишљењу, свака од земаља има велике шансе да посебно, а поготово скупа, добије још једно културно добро уписано на листу свјетске баштине.

Представник Црне Горе Лидија Лесар нагласила је да је један од најзначајнијих елемената будућег посла након израде тентативне листе израда менаџмент плана.

"То је најкомплекснији дио номинационог досијеа", истакла је Лесар.


В.Ч.
Very Happy cheers Very Happy
http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=18717
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
stecakNumber of posts : 72
Location : tu u blizini
Peпyтaциja : 0
Registration date : 15.01.2010

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Pon 29 Mar - 21:10

Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine...

Odlicna vijest.Samo da i mi (gradjani) i institucije po BiH posvetimo vise paznje steccima Smile
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14526
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Ned 11 Sep - 18:07А ми у Републици Српској се правимо к'о да их нема. А наши су Хришћански и Православни.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14526
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Ned 5 Avg - 20:34

http://balkans.aljazeera.net/video/kontekst-znacaj-stecaka
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14526
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Uto 28 Jan - 6:42

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
gljeb

avatar

Number of posts : 664
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Pet 6 Mar - 21:47

Стећци испуњавају услове за УНЕСКО
Пројекат серијске номинације стећака за упис на листу свјетске баштине УНЕСЦО-а и предаје номинацијског досијеа и плана управљања у Париз успјешно је завршен, а стигла је и званична потврда да је номинација комплетна и испуњава услове, рекао је предсједавајући Комисије за очување националних споменика Дубравко Ловреновић.


- Пројекат серијске номинације стећака за упис на листу свјетске баштине представља један од најсложенијих и најобимнијих докумената из области заштите градитељског насљеђа, те су у његову припрему укључене и сусједне државе: Хрватска, Црна Гора и Србија - истакао је Ловреновић и додао да је процес номинације стећака почео у Сарајеву у новембру 2009.

Ловреновић је подсјетио да је у региону укупно номиновано 30 некропола са стећцима, од чега су 22 из БиХ, по три из Србије и Црне Горе и двије некрополе из Хрватске. Од 70.000 евидентираних стећака, у БиХ се налази више од 60.000.

Izvor: RTRS
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14526
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Čet 26 Mar - 21:41

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
gljeb

avatar

Number of posts : 664
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Pet 27 Mar - 0:57

Хвала РТРС-у на оваквој емисији! Господин Наградић спомену неку неистражену некрополу на Мајевици, коју треба истражити. Биће да је она наша чувена у Пиперима. Али није једна већ преко 40 које су наша браћа открила. И готово никако не спомињу источну Босну гдје је мраморја и старе српске ћирилице и ха хај! Cool
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
gljeb

avatar

Number of posts : 664
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Uto 14 Jun - 21:57

Izložba "Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici“ otvorena je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, na kojoj je još jednom iskazan optimizam da će stećci sredinom jula na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu u Istanbulu biti uvršteni na Listu svjetske baštine UNESCO-a, javlja Anadolu Agency (AA).Cilj izložbe je prezentacija izuzetne i jedistvene kulturne vrijednost koju stećci imaju, a u smislu nominacije za upis na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Izložbu je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je tom prilikom podsjetio da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora predale Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a zajedničku nominaciju stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne baštine. Projekt nominacije stećaka počeo je u Sarajevu krajem 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

"Stećak je srednjovjekovno nadgrobno obilježje na osnovu kojeg sagledavamo najdublje korijene i porijeklo evropskog naroda na centralnom Balkanu i koji svjedoči duhovnom životu naših predaka. U srednjom vijeku ovaj nadgrobni spomenik bio je postavljen jednako na grobove vladara, velikana kao i običnih vojnika, zanatlija", istakao je Osmanović.

Stećci su, naglasio je, izraz srednjovjekovnog čovjeka koji nam propovijeda o vremenu ratova, brojnih gubitaka i žrtava.

"Srednjovjekovni čovjek je kreativni genije koji posjeduje izvanredne tehničke i umjetničke sposobnosti i koji je svoju poruku zapisao na površini kamena. Govorimo o izuzetno vrijednom, jedinstvenom kulturnom naslijeđu kojeg smo odlučili nominirati za UNESCO-ovu listu svjetske baštine", pojasnio je Osmanović.

Podsjetio je da je u januaru prošle godine predat nominacijski dosije u Centar svjetske baštine u Parizu.

"Iskreno se nadamo pozitivnim vijestima iz Istanbula u julu ove godine kada Komitet za svjetsku baštinu treba donijeti konačnu odluku", poručio je Osmanović.

Na svečanosti je govorio i kooridnator za izradu Nominaciong fajla prof. Dubravko Lovrenović. Rekao je kako će se u julu znati hoće li stećci biti uvršteni na listu UNESCO-ove svjetske baštine. Sjednica Komiteta će biti održana u Istanbulu od 10. do 20 jula.

"Mi koji smo sudjelovali u tom projektu smo umjereno i realno optimistični i uvjereni da smo dokazali univerzalnu vrijednost stećaka i njihovo mjesto u kulturnoj baštini Evrope i svijeta. Tu sjednicu očekujemo sa umjerenim i realnim optimizmom. Druga, malo nepovoljnija varijanta jeste da eventualno nominacija bude vraćena na doradu, radi se možda o nekim detaljima koje mi u međuvremenu jesmo uradili i poslali. Vjerujem da će ova prva optimistična i realna varijanta biti ispunjena", pojasnio je Lovrenović.

Izrazio je uvjerenje da ćemo sredinom jula stećke kao nadgrobne spomenike dobiti na listi svjetske baštine UNESCO-a. Lovrenović je naglasio da područje srednjovjekovne Bosne, uključujući rubne teritorije Srbije, Hrvatske i Crne Gore imaju 70.000 stećaka.

"Gruba računica govori da je to iznos od 350.000 tona klesanog kamena. Zamislimo danas, u tehničkim i materijalnim okolnostima, šta znači isklesati 350.000 tona kamena", dodao je Lovrenović.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ambasadori Crne Gore Milan Lakić, Hrvatske Ivan Del Vekio, Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

fena.ba
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
loparac-98

avatar

Number of posts : 4122
Location : lopare
Peпyтaциja : 4
Registration date : 31.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Sub 27 Avg - 22:17

Малешевић: Планирати буџетска средства за заштиту стећака
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да би у буџету Српске за наредну годину требало планирати средства за заштиту некропола или мјеста у Републици Српској на којима се налазе стећци који су уписани на Листу свјетске баштине Унеска.


"Сигуран сам да то неће бити баш јефтин посао, али мислим да се исплати уложити и више средстава због онога што пише на стећцима и које поруке они шаљу не само нама већ и шире", рекао је Малешевић данас новинарима у Бањалуци, након састанка са директором Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске Слободаном Наградићем.

Малешевић је рекао да је са Наградићем разговарао о упису стећака на Листу свјетске баштине Унеска и обавезама које произлазе из Плана управљања, као и о формирању координационог тијела које ће имати врло сложен задатак у овом послу.

"Прво треба донијети план уређења свих ових некропола на основу којег ће се направити процјена колико ће то коштати", додао је Малешевић.

Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске Слободан Наградић рекао је да је на састанку било говора о томе како имплементирати одлуку Унеска којом су стећци проглашени свјетском културном баштином.

"На органима власти у БиХ обавеза је да се ти стећци представе јавности, а то значи да су локалне, ентитетске и власти на нивоу БиХ дужне да омогуће приступ свим некрополама, односно мјестима на којима се налази више стећака", истакао је Наградић.

Он је појаснио да омогућавање приступа некроплама са стећцима подразумијева обезбјеђење приступног пута аутомобилом, крчење, косидбу и ограђивање, те означавање језицима на службеној употреби у БиХ и на енглеском језику.

"Локалне заједнице су обавезне да обезбиједе најмање једно лице које се зове сајт менаџер које ће бити на свакодневном располагању локалним властима и туристима", нагласио је Наградић.

Наградић је подсјетио да су од 14. јула стећци из БиХ, односно из оба ентитета, уписани у свјетску културну баштину и као такви представљају свјетско културно добро.

Он је додао да је из Републике Српске девет некропола из осам општина уписано у свјетску културну баштину.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=217257
Pozdravljam ovu inicijativu !!!
cheers :thumleft: cheers
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14526
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   Ned 4 Sep - 0:28

Ово је одлично ! Али само за поједине некрополе, као и наше на Мајевици многе су ,,заобиђене,,. Било би паметно, макар да се ,,попишу,, и на лицу мјеста утврде тренутно стање, да се не би десило да их преврћу, раљзбијају и скрнаве.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine   

Nazad na vrh Ići dole
 
Nominacija srećaka na listu svjetske kulturne baštine
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија :: Мраморје, стећци-
Skoči na: