Ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravio to što je uvoz mlečnih proizvoda, mesa i ribe zamenjen domaćom proizvodnjom koja je u poslednje vreme osetno porasla. Vlada je izdvojila 4 milijarde dolara za podsticanje poljoprivrede i domaće proizvodnje.

“Već smo ostvarili značajne rezultate. Ove godine je došlo do povećanja domaće proizvodnje mlečnih proizvoda, mesnih i ribljih proizvoda i to za 26%, 5% i 6%. Rusija je spremna da sarađuje sa Kazahstanom i drugim zemljama Evroazijske ekonomske unije po pitanju zamene uvezenih dobara domaćim proizvodima”, rekao je Putin tokom Međuregionalnog foruma Rusije i Kazahstana o saradnji.

Predsednik Putin je rekao da je prioritet Rusije pronalaženje zamene za uvoz. Vlada je sastavila spisak projekata koji su pogodni za investiranje, a čiji je cilj povećanje domaće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Oko 4 milijarde dolara su izdvojene za te svrhe.

Evropski poljoprivrednici sada veoma trpe zbog ruskih kontrasankcija. Na primer, evropska zajednica poljoprivrednika Copa Cogeca sa sedištem u Briselu, koja okuplja oko 60 poljoprivrednih organizacija širom Evropske unije, procenila je da gubici zbog ruskog embarga na hranu iznose oko 5,5 milijardi evra.

Nezadovoljni evropski poljoprivrednici su organizovali i proteste zbog niske cene mlečnih proizvoda. Potražnja za mlekom u Evropi je drastično opala otkad je Rusija, koja je bile najveći kupac evropskog maslaca i sira, uvela embargo na proizvode iz zemalja koje su podržale uvođenje sankcija Rusiji.

Webtribune.rs