MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite
 

 Јеринин град - Брагановић, Ваљево

Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyČet 18 Feb - 23:54

Jerinin grad u Brangoviću
Naselje staro 1.600 godina

Siguran sam da nema Valjevca, koji se bar jednom u životu nije prošetao kroz kanjon Gradca do Šarenog platna, gde se već vekovima nalaze razvaline nekog starog grada koga meštani okolnih sela nazivaju Jerinin grad, ili Prokleta Jerina. Jedino utvrđenje na koje posetilac silazi, a ne penje se. Isto tako je malo onih koji su pri prvom susretu ostali ravnodušni na sklop nedirnute divlje prirode, i ljudske potrebe da ostavi iza sebe materijalni trag u vremenu i prostoru. U naučnoj literaturi ovi ostaci ruševina starog grada su zabeleženi još pre oko 130 godina, i od tada ne prestaju da fasciniraju zaljubljenike u tajne prošlosti.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Get_img?ImageId=542
Arheolozi u Brangoviću (Foto: zavod za zaštitu)

Otkuda naziv Jerinin grad, ili Prokleta Jerina?

Nema kraja Srbije gde ne postoje ruševine starog utvrđenja koje narod naziva ovim imenom. Tako da se sigurno može reći da je ovo najčešći naziv za mesta sa ostacima starih zidina.

Utvrđenje u Brangoviću, kao i mnoga druga sa ovim nazivom, podignuto je barem 1000 godina pre vremena Despota Đurđa i njegove omražene žene grčkog porekla.

Da li je srpskom narodu u sećanju ostao težak kuluk na zidanju Smedereva za koji dobrodušni narod nije mogao da optuži svog vladara, već zlu ženu stranog porekla. Kao, on je bio dobar, a ona aspida, pa ga naterala da kinji narod. Tako da je kasnije ispalo da je pola zidina po zabitima Srbije izgradila ova zla žena mučeći jadni narod, terajući ga da iznosi kamen i malter na vrhove planina, a ponekada i vruć hleb iz ruke u ruku sa velike udaljenosti. Onda bar znamo da je Jerina umrla od bakterija sa takvog hleba.

Kao što rekoh, većina ovih gradova je starija dobrih 1000 godina od Proklete Jerine, tako da ova legenda više govori o nama kao narodu, a mnogo manje o stvarnim istorijskim događajima. Znameniti srpski etnolog Veselin Čajkanović, još pre oko 80 godina, ponudio je zanimljivije i bolje rešenje o poreklu ovog naziva.

On je smatrao, u prvoj varijanti, da Jerinin grad u stvari znači Jelinski (helenski-grčki), što, gledano iz ugla arheologije, ima smisla. Kako su pokazala iskopavanja, utvrđenje u Brangoviću je podignuto tokom 4. veka, kada se ovaj prostor nalazio u sastavu Rimske imperije. Krajem tog stoleća Imperija je trajno bila podeljena na istočni i zapadni deo, a ovaj njen deo je pripao Istočnom carstvu. Grad je prvo veliko razaranje verovatno doživeo tokom napada Huna i njihovih saveznika. Pred kraj 5. veka vlast istočnog cara vraća se na ovaj prostor. Iako se i dalje naziva rimskim, većinu stanovništva čine Grci, a grčki jezik i kultura polako postaju dominantni. Kada Sloveni i Srbi stignu u ove krajeve, zatiču potpuno helenizovanu Istočnu imperiju. Tako da je savim logično da su gradove koje su tada napadali nazivali Jelinskim (Grčkim) odnosno Jerininim gradovima.
Prema drugom tumačenju, naziv prokleta Jerina potiče od imena najstarije vile, a proklet dolazi od značenja proklet - osuđen da večno luta po razvalinama grada. Što znači da je naš narod verovao da su ovakva mesta nastanjena demonima i utvarama osuđenim na večno lutanje po ruševinama.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Get_img?ImageId=543
Zidovi stare crkve u Brangoviću (Foto: zavod za zaštitu)

Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, u saradnji sa mr Dušanom Mrkobradom sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, preduzeo je arheološka istraživanja utvrćenja Jerinin grad. U istraživanjima su učestvovali i studenti arheologije Milan Veselinović iz Valjeva, Boris Radić iz Banja Luke i Marija Marić iz Aleksandrovca i grupa vrednih meštana Brangovića. Osnovni razlog zašto su pokrenuta ova istraživanja jeste potreba da se zaštite ostaci kule koji se nalaze na najvišem mestu utvrđenja. Ova kula je, kao najvidljiviji ostatak, već niz godina bivala izložena nasrtajima tragača za blagom. I pored toga što je mala verovatnoća da je u ovakvim vojnim objektima bilo nekih dragocenosti, kula je u poslednje vreme u potpunosti uništena, a nivo sačuvanih zidova neovlašćenim i nestručnim iskopavanjima smanjen za više od jednog metra.

Tokom istraživanja izvršena su geodetska snimanja, koja omogućavaju da imamo preciznu sliku izgleda utvrđenja koje se prostire na padini prema reci na površini od oko četiri hektara. Prilikom snimanja u donjem gradu otkriveni su tragovi građevine, za koju je bilo jasno da ne predstavlja fortifikacioni objekat. Kako su odmicala arheolška iskopavanja postajalo je sve jasnije da se pred nama nalaze ostaci jako dobre sačuvane crkve.

Otkrivena crkva je jednobrodna građevina dimenzija 13.0h9.0 m kod koje su kameni zidovi sačuvani di visine od 2.0 m. U oltarskoj apsidi crkve okriveno je kameno sedište za episkopa i sveštenike, što ukazuje da je u ovoj crkvi povremeno ili stalno služio episkop. U unutrašnjosti crkve je otkriven malterni pod, kod koga je oltarski prostor u odnosu na brod crkve bio izdignut za oko 20 cm. Pored toga u apsidi su ostali vidljivi otisci časne trpeze postavljene na četiri stubića. Unutrašnji zidovi crkve su u potpunosti bili omalterisani izuzetno kvalitetnim malterom koji se uglavnom sačuvao do naših dana.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Get_img?ImageId=544
Kameno sedište u apsidi crkve (Foto: zavod za zaštitu)

Sudeći prema rezultatima ovogodišnjih iskopavanja, može se skoro sigurno reći da je crkva podignuta prilikom obnove utvrđenja, krajem 5. ili početkom 6. veka, a i da je srušena prilikom avarske i slovenske opsade krajem 6. i početkom 7. veka, kada su nastradali i drugi objekti. Zanimljivo je da je crkva podignuta samo dva metra od kamene litice u samom jugozapadnom uglu utvrđenja, što nije sasvim uobičajna pozicija za crkvu u poznoantičkim utvrđenjima. Ova činjenica nas upućuje na to da je unutar bedema Jerininog grada, u to vreme, postojalo dobro razvijeno naselje sa velikim brojem građevina, te je nova crkva morala biti sagrađena na periferiji. Dosadašnja istraživanja pokazuju da se unutar ovakvih utvrđenja obično nalazi veći broj crkava, posebno ako se radi o mestu koje predstavlja episkopsko sedište. Sve skupa ovo znači da se na prostoru sela Brangovića, iznad Gradca, nalazilo prvo urbano naselje na teritoriji današnjeg Valjeva. U kasnijim vremenima ovaj centar je pomeren nekoliko kilometara nizvodno, na ušće Gradca u Kolubaru, gde je nastalo jezgro savremenog Valjeva.

U slojevima rušenja ovog naseljenog mesta i utvrđenja ostali su zapisani tragovi grčevite borbe, koju su Sloveni vodili, u osvajanju životnog prostora, sa Romejima. U objektima se nalaze slojevi paljevine, debeli ponekad i pola metra, ostaci oružja polomljenog i izgubljenog tokom borbe. Ali je još jasniji trag malog broja otkrivenih metalnih nalaza, pre svega gvožđa upotrbljavanog za gradnju drvenih konstrukcija. Izgleda da je potreba za metalima u to vreme bila toliko velika, da su Sloveni nakon osvajanja prevrtali pepeo po zgarištima u potrazi za ovim metalom od koga im je zavisio život. Do arheologa je dospeo mali broj ovih predmeta koji su im tom prilikom promakli.

Ovogodišnja istraživanja su praktično samo otvorila niz pitanja kojima je veo misterije sa Proklete Jerine samo unekoliko otklonjen. Do pravih rezultata moguće je doći tek sistematskim radovima većeg obima. Nadam se da je otkriće najstarije crkve u Šabačko-valjevskoj eparhiji i postojanje urbanog mesta, starog oko 1600 godina, dovoljan razlog za ovakav poduhvat.

http://revija.kolubara.info/sh/117/60/814/Jerinin-grad-u-Brangovi%C4%87u.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyČet 18 Feb - 23:56

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:412337-Valjevo-Arheolozi-pronasli-ostatke-crkve

Valjevo: Arheolozi pronašli ostatke crkve

B. Puzović | 26. decembar 2012.

Arheolozi pronašli ostatke crkve na utvrđenju Jerinin grad u selu Brangoviću. Istraživanja na lokalitetu, koji se prostire na oko četiri hektara, traju već tri godine

VALJEVO - Na utvrđenju Jerinin grad, u selu Brangoviću, arheolozi su otkrili dva reljefa u kamenu: ostatke crkve s kraja petog ili početka šestog veka, dve prostorije i grobnicu. Crkva je, po nalazima stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, bila podignuta preko neke starije građevine iz četvrtog veka, koja je izgorela...

Istraživanja, inače, traju već tri godine, Ministarstvo kulture za njih je izdvojilo 400.000, grad na Kolubari 200.000 dinara, a za kompletno arheološko ispitivanje lokaliteta - koji se prostire na oko četiri hektara - potrebno je mnogo vremena.

- Ispitali smo severnu i zapadnu stranu ranije otkrivene crkve - kaže Radivoje Arsić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Na hram se nastavljaju dve prostorije koje su kasnije dograđene, a u jednoj je pronađena sigom ozidana grobnica, dimenzija dva sa jedan metar, koja je opljačkana još u antičkom periodu.

rsić ističe da je u blizini crkve pronađena i gravura vinove loze koja, po prvim procenama, potiče iz šestog veka, i odgovara ranohrišćanskoj simbolici. Arheolozi pretpostavljaju da je to detalj dekoracije sa same kapije, dok je ostale delove, najverovatnije, erozija odnela ka reci Gradac.

- Otkriven je još jedan, stariji sloj iz predrimskog perioda, koji moguće potiče iz prvog ili drugog veka nove, pa sve do petog ili šestog veka pre nove ere, što ukazuje da je prostor bio naseljen tokom Rimskog carstva i Vizantije - kaže Vladimir Pecikoza, arheolog iz Istraživačke stanice Petnica. - Pronađen je veliki broj delova keramike, kostiju i novčića, ali najbitnije je pronalaženje fragmenata zgure i staklene paste, što ukazuje da su u pitanju prvi arhimetalurški radovi u tom praistorijskom, odnosno ranom antičkom periodu.

Inače, na osnovu do sada prikupljenih arheoloških dokaza, može se pretpostaviti da utvrđenje nije bilo samo vojno, već delom i civilno. Stoga je pronađena grobnica možda pripadala kakvom crkvenom ili vojnom velikodostojniku...
Citat :

RUDARSKI KRAJ
- SAM Jerinin grad deo je niza utvrđenja koja postoje u valjevskom kraju, po čemu zaključujemo da su služila za zaštitu rudnika i rudarskih naselja - kaže arheolog Željko Jež. - Postojanje sličnih utvrđenja na Taoru, u Kulinama i Brezovicama, pokazuje da je ovaj prostor bio stecište metalurške proizvodnje i rudarske aktivnosti. Jer, po vizantijskim izvorima, značajne države starog sveta, upravo na ovom prostoru, imale su važne privredne, metalurške i rudarske centre.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyČet 18 Feb - 23:58

http://www.blic.rs/kultura/vesti/tajanstveni-simboli-i-skeleti-kod-valjeva/w4g4gv5

Tajanstveni simboli i skeleti kod Valjeva
Predrag Vujanac | 15. 12. 2014 - 19:02h

Otkriveni misteriozni varvarski znaci na keramičkim posudama i skeleti, čija analiza DNK pokazuje da njihovi potomci žive na prostoru današnje Finske.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 30da64707ef9827dcc42e5db5fa232a0

Posude otkrivene na lokalitetu u narodu poznatom kao Jerinin grad u ruševini kuće iz 4. veka, koja je izgorela u požaru unutar ovog rimskog i ranovizantijskog utvrđenja, kako kažu arheolozi, unikat su svetskih razmera. Jer svaki od pehara i krčaga pronađenih u ovom antičkom utvrđenju u selu Brangović ukrašen je simbolima jedinstvenim na evroazijskom prostoru.

- Verovatno se ne radi o pukom ukrašavanju, već o sistemu simbola koji treba da prenesu određenu religijsku poruku. Neki od simbola prisutni su na širokoj teritoriji varvarskog prostora koji u to vreme naseljavaju Germani i Sloveni i pojavljuju se na teritoriji Srbije krajem 4. veka, kada na ovaj prostor kratkotrajno dolaze zapadni Goti sa saveznicima. Reč je o jako retkim simbolima poput riba ili nešto češćih, poput putače - simbola vode, kiše i zemlje. Pojedini simboli su poznati sa retkih keramičkih posuda černjahovske kulture, za koje se misli da su prikazi kalendara sa određenom ulogom u kultu plodnosti. Varvarsko poreklo ovih nalaza potvrdio je i profesor iz Berlina Morten Hegevič - objašnjava arheolog Radivoje Arsić.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 08114a0baf4f9b09a7ebce47dc0c4c23

Iznenađenjima valjevskih arheologa, međutim, tu nije bio kraj. Sledeće vrhunsko otkriće usledilo je nakon DNK analize skeleta iz usamljene grobnice sa početka 6. veka, u kojoj su sahranjene dve žene starosti 38 i 45 godina, te dečak i devojčica od 8 i 14 godina.

Nepristupačna lokacija

Arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika godinama istražuju misteriozni Jerinin grad, koji se prostire na četiri hektara i najbolje je očuvano antičko utvrđenje u zapadnoj Srbiji, s obzirom na to da se nalazi na krajnje nepristupačnoj lokaciji - na steni u klisuri reke Gradac.

- Rezultati su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je četvrta osoba bila majčina sestra. Ono što je posebno interesantno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a, čije današnje potomke nalazimo najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čiji koreni potiču iz severne Evrope pre oko 12.000 godina - priča Vladimir Pecikoza, rukovodilac arheološke grupe u Istraživačkoj stanici Petnica.

Prethodno, arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su crkvu koja datira s kraja 5. i početka 6. veka, a koja je podignuta preko zasad nepoznate i spaljene vek starije građevine. Jerinin grad je, pokazuju dosadašnja istraživanja, bio deo niza utvrđenja u zapadnoj Srbiji koja su u antičko doba štitila rudarska naselja i rudnike, čije postojanje potvrđuju i kasniji vizantijski spisi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyČet 18 Feb - 23:58

ОД ЈЕРИНЕ ИЛИ ОД ГРКА?

Како је Јеринин град код Ваљева добио назив?

АЛЕКСАНДРА СПИРИДОНОВИЋ,
Шабац

У селу Бранговић, пет километара јужно од Ваљева, на обронцима брда Браниг, налази се утврђење из четвртог века, познато и као Јеринин град. Ову тврђаву месно становништво назива и Бежане, пошто се некада народ овде скривао (бежао) од Турака.
Град у коме су, између осталог, нађени остаци некадашње цркве, а у њој камено седиште које говори о томе да је у њој повремено боравио и неки епископ, законом је заштићен као споменик културе од великог значаја. О пореклу његовог народног имена, Јеринин град, постоје две теорије.
Прва каже да је назив добио тако што су Словени, који су овде дошли негде у шестом веку, затекли град који је припадао Источном римском царству, тада под јаким грчким (или хеленским утицајем). Како је назив који су Словени користили за Византинце био Јелини, одатле је потекао и назив Јелински град. Друга прича има примесе легенде, по којој је Јерина заправо била вила осуђена на вечно тумарање овим местом. Народно предање овде се ослања на стварну личност, Ирену Кантакузин (1400–1457), супругу деспота Ђурђа Бранковића (1377–1456), познату као Проклета Јерина. Ова трагична личност из наше историје, којој је народно предање доделило многа злодела која она, вероватно, никад није починила, везује се за оснивање многих градова на подручју средњовековне Србије, па се тако Јеринини градови могу наћи и код Краљева, Пећи, Пријепоља, Јагодине, Трстеника, Прибоја...

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 12745975_10153910621019655_757330399873214377_n
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyPet 19 Feb - 0:11

Странице из документа: http://zbornik.gef.bg.ac.rs/pdf/radovi/30.pdf

Математичкогеографска анализа оријентације две ранохришћанске цркве у Србији
Милутин Тадић, Гордана Гаврић

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 24awtxg Јеринин град - Брагановић, Ваљево 2mn5b2p
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyPet 19 Feb - 0:26

http://arheologija.rs/wp-content/uploads/2015/05/Rezultati-novih-arheoloskih-istrazivanja-u-SZ-Srbiji-i-susednim-teritorijama.pdf

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 2dwf33q

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 2rxd26q

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Vwcqt

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 24bmex4

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 8w03v6

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 10qc6k5

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Fnu7fk

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 2zykf8l

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 28t7x3q

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 317inmv

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 16k8a4x
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Градац-Бранговић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyNed 23 Apr - 19:08

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA MENJAJU ISTORIJU
Srpska država i pre Nemanjića

Boris Subašić | 23. april 2017. 17:06 | Komentara: 0
Arheološka istraživanja menjaju znanja o srednjovekovnoj istoriji. Tvrđava na brdu Branig nad kanjonom reke Gradac dokaz funkcionisanja države bar dva veka pre Nemanje

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 17-srpski-grad-branig-(19)
NOVA arheološka istraživanja u zapadnoj Srbiji otkrivaju novu, iznenađujuću sliku prednemanjićke Srbije, kao dobro organizovane i gusto naseljene države sa utvrđenjima koja štite saobraćajnice kojima se transportuju tovari dragocenih ruda, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.- Otkriće da je velika tvrđava na brdu Branig iznad kanjona reke Gradac funkcionisala bar dva veka pre Nemanje kao srpska, uz pronalazak manjih utvrđenja na antičkom pravcu koji je spajao podrinjske rudne oblasti sa dolinom Kolubare, pokazuje da je reč o organizovanoj državnoj teritoriji - kaže arheolog Radivoje Arsić iz valjevskog zavoda. - Rezultati istraživanja ukazuju da se prednemanjićka srpska država prostirala između Save i Drine. Od iskopavanja tek očekujemo iznenađenja, jer su na teritoriji zapadne Srbije i istočne Bosne otkriveni tragovi utvrđenja i naselja ranosrednjovekovne srpske države.

Ostatke zidina i kula na strmom brdu u kanjonu reke Gradac, u ataru sela Brangović, na sedam kilometara od Valjeva, narod je nazvao Jerinin grad. Drugo ime za ruševine je Bežane, jer su se među visokim zidinama, na nepristupačnim liticama, i u mnogobrojnim pećinama, skrivali zbegovi od osmanskog zuluma.

Arheolozi kažu da još nisu otkrivena pisana svedočanstva o ovom velikom i vešto sazidanom gradu, ali su na osnovu nalaza utvrdili da je utemeljen još u preistoriji, oko 1.600 godina pre Proklete Jerine, žene despota Đurđa Brankovića, koja je u narodnoj mašti bila graditelj tvrđave.

- Na početku istraživanja 2004. mislili smo da je reč o vizantijskoj tvrđavi iz 5. veka, iz vremena Justinijanove obnove - kaže Arsić. - Docnijim iskopavanjima smo utvrdili da su je Rimljani koristili u vojne svrhe još od 3. veka, a da su kasnije samo dodati luksuzniji civilni deo i episkopska crkva, versko sedište celog ovog dela Srbije, što svedoči o značaju tajanstvenog grada. Zatim smo došli do najstarijeg sloja koji seže u preistoriju, u gvozdeno doba, kad se na ovom mestu nalazilo naselje utvrđeno kamenim bedemima.

Arheolog Radivoje Arsić


Ubrzo su arheolozi shvatili da na prostoru tvrđave i sela Brangović postoji jača tradicija naseljavanja nego što su mogli i da zamisle. Najveće iznenađenje sačekalo ih je u najmlađem arheološkom sloju.

- Iako je najviše oštećen erozijom i iskopavanjima divljih arheologa, nalazi su nedvosmisleno ukazivali na to da su Srbi ovde živeli u kontinuitetu od vremena naseljavanja od 7. do 10. veka. Grad je, izgleda, napušten u vreme ratova kneza Časlava sa Ugarima - kaže Arsić.

Ostaci višeslojnog utvrđenja su na površini od tri hektara.

- U donjem delu grada nalazilo se civilno naselje, a gornji deo, gde je bila velika donžon kula, imao je isključivo vojnu svrhu - kaže Arsić. - Geodetska snimanja i iskopavanja ukazuju da se civilno naselje razvilo pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac, spajajući dolinu Kolubare sa Valjevskim planinama i Podrinjem, koji su obilovali rudnim ležištima srebra, bakra, olova i zlata.

Jerinin grad je pravo graditeljsko čudo sa svojim visokim i debelim zidovima koji se strmo spuštaju u dužini od oko 200 metara iznad samog rečnog toka. Graditelji su, gde god su mogli, koristili prirodne bedeme od stena i povezivali ih zidovima koji su iz daljine teško uočljivi. Za potrebe odbrane su u strme stene uklesane stazice i stepenice čiji se tragovi i danas jasno vide.


HRIŠĆANSTVO IZ PEĆINA

KANjON reke Gradac pored tajanstvenog Jerininog grada čuva i svedočanstva o širenju hrišćanstva u Srbiji. Pored ostataka ranohrišćanskih bogomolja u romejskom naselju, u visokim, surim stenama oko grada nalaze se mnoge pećine, kelije, gde su srednjovekovni monasi isposnici tihovali gledajući s visine na krajolik klisure i okolnih valjevskih planina kao sliku raja na zemlji. Tim isposnicama, smatraju naučnici, svoje ime duguje manastir Ćelije, koji se nalazi u neposrednoj blizini Jerininog gradahttp://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:661796-Srpska-drzava-i-pre-Nemanjica
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
gljeb

gljeb

Number of posts : 685
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyNed 23 Apr - 23:39

Мистер, имаш већ одраније тему о овом налазишту, пар наслова ниже. Обједини овај чланак са тим, да све буде на једном мјесту. Wink
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyUto 25 Apr - 15:33

Хвала Гљеб! Имаш око соколово! :thumleft:
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
gljeb

gljeb

Number of posts : 685
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyPon 15 Maj - 22:57

OVDE SU ŽIVELI SRBI PRE 14 VEKOVA Nesvakidašnja otkrića arheologa kod Valjeva
Predrag Vujanac | 15. 05. 2017 - 21:15h

Misterioznu tvrđavu u kanjonu reke Gradac koristili su Rimljani, Vizantinci, ali i Srbi, koji su u njoj boravili dva veka pre države Nemanjića.
Centar prednemanjićke srpske države bio između Save i Drine
Јеринин град - Брагановић, Ваљево Mr5ktkqTURBXy80MGI5YWRlZGZhNjljYzA4ZTI4YzJkMmE2ZTc3NTc1MC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija Centar prednemanjićke srpske države bio između Save i Drine

Iako je narod zove Jerinin grad, ova tvrđava nastala je još 1.600 godina pre proklete Jerine, ili Irine Kantakuzin, supruge despota Đurđa Brankovića, koja je živela u prvoj polovini 15. veka.

Nova otkrića arheologa valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na ostacima velike tvrđave na brdu Branig, u ataru sela Brangović, sedam kilometara od Valjeva, iznenadila su i njih same. Drevna, tajnovita utvrda u narodu je poznata kao Jerinin grad, po ženi Đurđa Brankovića, ali u vreme despotovine je već bila napuštena. Međutim, čak milenijum i po ranije bila je više nego živa.

- Utvrdili smo da je grad postojao još u praistoriji, u gvozdenom dobu, što pokazuje najstariji sloj. Grad istražujemo već 13 godina i na početku smo mislili da je reč o vizantijskoj tvrđavi iz petog veka. Kasnija iskopavanja pokazala su da su Rimljani koristili tvrđavu još od trećeg veka, a da je kasnije dodat civilni deo sa episkopskom crkvom, što svedoči da je grad bio versko sedište ovog dela Srbije. Najzad, najveće iznenađenje nas je čekalo u najmlađem arheološkom sloju, gde nalazi ukazuju da su grad aktivno koristili i Srbi, i to u vreme naseljavanja od 7. do 10. veka, da bi tvrđava konačno bila napuštena najverovatnije u vreme ratova kneza Časlava sa Ugarima - priča arheolog Radivoje Arsić.
U Jerininom gradu živeli su i Rimljani i Vizantinci
Јеринин град - Брагановић, Ваљево MrZktkqTURBXy81ZTU4MDY4NzAzYWFlZTFhNTY5YzkzMTM0MGM2NzQ2OS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija U Jerininom gradu živeli su i Rimljani i Vizantinci

Jerinin grad je, pokazuju istraživanja, definitivno bio važna strateška tačka u svim epohama svog postojanja. Naime, on se razvio pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac, spajajući kotlinu u kojoj se danas nalazi Valjevo sa valjevskim planinama i Podrinjem, koji su obilovali rudama zlata, srebra, bakra i olova. Zbog toga je i dva veka pre nego što je na scenu stupila dinastija Nemanjića bio centar gusto naseljene državne teritorije.

- Uz pronalazak ostataka još nekoliko manjih utvrđenja i naselja na pravcu ka Podrinju, možemo zaključiti da se ranosrednjevekovna, prednemanjićka srpska država prostirala između Save i Drine - kaže Arsić.
Bedemi Jerininog grada
Јеринин град - Брагановић, Ваљево FfPktkqTURBXy9kYmJkMGY0ZGMzYmY2ODhjMWI5MTA5NDBmZThjZjEyNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija Bedemi Jerininog grada

Kompleks Jerininog grada, inače, prostire se na površini od tri hektara, a o njegovom značaju, uz dominantnu donžon kulu u gornjem, vojničkom delu utvrde, govore visoki i debeli zidovi, sposobni da ga sačuvaju od osvajača. Uz to, oni se sa ogromne litice strmo spuštaju 200 metara niže do same reke.

Kelije za monahe

Ne samo vojni i civilni već i verski značaj imao je Jerinin grad. Pored ostatka ranohrišćanske crkve, arheolozi su u okolini, u stenama u klisuri Gradca, pronašli nekolicinu pećina, takozvanih kelija za srednjevekovne monahe. Upravo Ćelije je naziv manastira koji se nalazi nedaleko od ovog arheološkog lokaliteta.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14591
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево EmptyPon 18 Dec - 16:14

Градац изронио из легенде
Борис СУБАШИЋ | 06. децембар 2017. 18:05 | Коментара: 4

Крај Ваљева лоциран преднемањићки град и манастир о ком је писао византијски цар Василије Други

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 12BOR_4536_620x0
Поглед са тврђаве на древни пут кроз Ваљевске планине

ПРЕДНЕМАЊИЋКИ српски град и епископски центар Градац, коме је 1018. византијски цар Василије Други дао привилегије, изронио је неочекивано из легенде на врху Ћелијског брда недалеко од Ваљева. Испод овог доминантног узвишења пролази прастари пут с траговима римске калдрме ка манастиру Ћелије, који је удаљен само стотинак метара ваздушном линијом.

Док су уређивали манастирску шуму, радници су наишли на остатак зида на врху Ћелијског брда, где се по народном предању налазио звоник манастира који је утемељио још краљ Драгутин. Показало се, међутим, да су зидови дебели око метар и дуги око четрдесет метара и да припадају много већој грађевини.

- Реч је о стратешки изузетно добро постављеној касноантичкој, а затим раносрпској тврђавици која је контролисала важан пут кроз клисуру реке Градац - каже археолог др Дејан Булић из Историјског института у Београду, који је одмах изашао на лице места. - Уочили смо остатке византијске и српске керамике, али то су само прелиминарни разултати. Тренутно су видљиви само обриси ове утврде коју треба истражити, јер је очигледно реч о важној фортификацији која је у доба кнеза Часлава контролисала пут између колубарске низије, Ужица и Подриња.


Ово је већ друго утврђење у кањону реке Градац за које је утврђено да се користило у преднемањићкој Србији. Археолози већ годинама раде на огромној римској, византијској и раносрпској тврђави у народу познатој као Јеринин град или Браниг, смештеној на литици под селом Бранговић. У њему су откривени и темељи најстарије познате цркве ваљевског краја, која се користила у време српске државе од 9. до 11. века.

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 12BOR_4501

Овај велики град је могао ефикасно да се брани само у доба кад је Римско царство било толико моћно да обезбеди посаду од око 2.000 војника - каже археолог Радивоје Арсић из ваљевског Завода за заштиту споменика, који руководи истраживањима великог града. - Тврђавица на Ћелијском брду је много мања, али је на стратешки бољем месту и могла се бранити мањом посадом, па је вероватно и живела дуже од великог града.

Археолози истичу да Срби у периоду од 9. до 11. века запоседају касноантичке утврде којима по правилу дају врло слична имана. Велике тврђаве називају се Град, Градина или Градиште, а мање - Градац, што је деминутив од "град".

Утврђене се налазило на брду изнад манастира Ћелије

Јеринин град - Брагановић, Ваљево 12BOR_4748

- Вероватно је да су манастир и насеље који су у доба цара Василија стајали на месту данашњих Ћелија, као и река и клисура добили име по тврђавици - градцу, баш као што је тврдио наш велики историчар Стојан Новаковић - каже др Булић. - Ћелије никад нису археолошки истраживане, али у необјављеној историјској грађи о ваљевском крају наишли смо на турски документ из 16. века, који врло јасно помиње "Манастир Градац другим именом Ћелије". То показује да је данашњи назив преовладао над старијим, који несумњиво потиче од тврђавице изнад манастира, чији су темељи, по свему судећи, много старији него што је могло да се замисли.

Литица кањона Градац искоришћена за осматрачницу
Јеринин град - Брагановић, Ваљево 12BOR_4579

ПОТРАГА ДУЖА ОД ВЕКА

ВИЗАНТИЈСКИ цар Василије Други издао је 1019. повељу Охридској архиепископији у оквиру које прецизно наводи српску Београдску епархију, омеђену са севера Савом, са запада Дрином, с југа Западном Моравом и са истока Авалом, Космајем и Рудником. Као најважније место после Београда, ромејски владар наводи Градац, за којим историчари и археолози трагају још од почетка 20. века, кад су царске повеље откривене.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:699552-Gradac-izronio-iz-legende


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Јеринин град - Брагановић, Ваљево Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Јеринин град - Брагановић, Ваљево
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија-
Skoči na: