MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Share | 
 

 Јеринин град - Брагановић, Ваљево

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Čet 18 Feb - 23:54

Jerinin grad u Brangoviću
Naselje staro 1.600 godina

Siguran sam da nema Valjevca, koji se bar jednom u životu nije prošetao kroz kanjon Gradca do Šarenog platna, gde se već vekovima nalaze razvaline nekog starog grada koga meštani okolnih sela nazivaju Jerinin grad, ili Prokleta Jerina. Jedino utvrđenje na koje posetilac silazi, a ne penje se. Isto tako je malo onih koji su pri prvom susretu ostali ravnodušni na sklop nedirnute divlje prirode, i ljudske potrebe da ostavi iza sebe materijalni trag u vremenu i prostoru. U naučnoj literaturi ovi ostaci ruševina starog grada su zabeleženi još pre oko 130 godina, i od tada ne prestaju da fasciniraju zaljubljenike u tajne prošlosti.


Arheolozi u Brangoviću (Foto: zavod za zaštitu)

Otkuda naziv Jerinin grad, ili Prokleta Jerina?

Nema kraja Srbije gde ne postoje ruševine starog utvrđenja koje narod naziva ovim imenom. Tako da se sigurno može reći da je ovo najčešći naziv za mesta sa ostacima starih zidina.

Utvrđenje u Brangoviću, kao i mnoga druga sa ovim nazivom, podignuto je barem 1000 godina pre vremena Despota Đurđa i njegove omražene žene grčkog porekla.

Da li je srpskom narodu u sećanju ostao težak kuluk na zidanju Smedereva za koji dobrodušni narod nije mogao da optuži svog vladara, već zlu ženu stranog porekla. Kao, on je bio dobar, a ona aspida, pa ga naterala da kinji narod. Tako da je kasnije ispalo da je pola zidina po zabitima Srbije izgradila ova zla žena mučeći jadni narod, terajući ga da iznosi kamen i malter na vrhove planina, a ponekada i vruć hleb iz ruke u ruku sa velike udaljenosti. Onda bar znamo da je Jerina umrla od bakterija sa takvog hleba.

Kao što rekoh, većina ovih gradova je starija dobrih 1000 godina od Proklete Jerine, tako da ova legenda više govori o nama kao narodu, a mnogo manje o stvarnim istorijskim događajima. Znameniti srpski etnolog Veselin Čajkanović, još pre oko 80 godina, ponudio je zanimljivije i bolje rešenje o poreklu ovog naziva.

On je smatrao, u prvoj varijanti, da Jerinin grad u stvari znači Jelinski (helenski-grčki), što, gledano iz ugla arheologije, ima smisla. Kako su pokazala iskopavanja, utvrđenje u Brangoviću je podignuto tokom 4. veka, kada se ovaj prostor nalazio u sastavu Rimske imperije. Krajem tog stoleća Imperija je trajno bila podeljena na istočni i zapadni deo, a ovaj njen deo je pripao Istočnom carstvu. Grad je prvo veliko razaranje verovatno doživeo tokom napada Huna i njihovih saveznika. Pred kraj 5. veka vlast istočnog cara vraća se na ovaj prostor. Iako se i dalje naziva rimskim, većinu stanovništva čine Grci, a grčki jezik i kultura polako postaju dominantni. Kada Sloveni i Srbi stignu u ove krajeve, zatiču potpuno helenizovanu Istočnu imperiju. Tako da je savim logično da su gradove koje su tada napadali nazivali Jelinskim (Grčkim) odnosno Jerininim gradovima.
Prema drugom tumačenju, naziv prokleta Jerina potiče od imena najstarije vile, a proklet dolazi od značenja proklet - osuđen da večno luta po razvalinama grada. Što znači da je naš narod verovao da su ovakva mesta nastanjena demonima i utvarama osuđenim na večno lutanje po ruševinama.


Zidovi stare crkve u Brangoviću (Foto: zavod za zaštitu)

Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, u saradnji sa mr Dušanom Mrkobradom sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, preduzeo je arheološka istraživanja utvrćenja Jerinin grad. U istraživanjima su učestvovali i studenti arheologije Milan Veselinović iz Valjeva, Boris Radić iz Banja Luke i Marija Marić iz Aleksandrovca i grupa vrednih meštana Brangovića. Osnovni razlog zašto su pokrenuta ova istraživanja jeste potreba da se zaštite ostaci kule koji se nalaze na najvišem mestu utvrđenja. Ova kula je, kao najvidljiviji ostatak, već niz godina bivala izložena nasrtajima tragača za blagom. I pored toga što je mala verovatnoća da je u ovakvim vojnim objektima bilo nekih dragocenosti, kula je u poslednje vreme u potpunosti uništena, a nivo sačuvanih zidova neovlašćenim i nestručnim iskopavanjima smanjen za više od jednog metra.

Tokom istraživanja izvršena su geodetska snimanja, koja omogućavaju da imamo preciznu sliku izgleda utvrđenja koje se prostire na padini prema reci na površini od oko četiri hektara. Prilikom snimanja u donjem gradu otkriveni su tragovi građevine, za koju je bilo jasno da ne predstavlja fortifikacioni objekat. Kako su odmicala arheolška iskopavanja postajalo je sve jasnije da se pred nama nalaze ostaci jako dobre sačuvane crkve.

Otkrivena crkva je jednobrodna građevina dimenzija 13.0h9.0 m kod koje su kameni zidovi sačuvani di visine od 2.0 m. U oltarskoj apsidi crkve okriveno je kameno sedište za episkopa i sveštenike, što ukazuje da je u ovoj crkvi povremeno ili stalno služio episkop. U unutrašnjosti crkve je otkriven malterni pod, kod koga je oltarski prostor u odnosu na brod crkve bio izdignut za oko 20 cm. Pored toga u apsidi su ostali vidljivi otisci časne trpeze postavljene na četiri stubića. Unutrašnji zidovi crkve su u potpunosti bili omalterisani izuzetno kvalitetnim malterom koji se uglavnom sačuvao do naših dana.


Kameno sedište u apsidi crkve (Foto: zavod za zaštitu)

Sudeći prema rezultatima ovogodišnjih iskopavanja, može se skoro sigurno reći da je crkva podignuta prilikom obnove utvrđenja, krajem 5. ili početkom 6. veka, a i da je srušena prilikom avarske i slovenske opsade krajem 6. i početkom 7. veka, kada su nastradali i drugi objekti. Zanimljivo je da je crkva podignuta samo dva metra od kamene litice u samom jugozapadnom uglu utvrđenja, što nije sasvim uobičajna pozicija za crkvu u poznoantičkim utvrđenjima. Ova činjenica nas upućuje na to da je unutar bedema Jerininog grada, u to vreme, postojalo dobro razvijeno naselje sa velikim brojem građevina, te je nova crkva morala biti sagrađena na periferiji. Dosadašnja istraživanja pokazuju da se unutar ovakvih utvrđenja obično nalazi veći broj crkava, posebno ako se radi o mestu koje predstavlja episkopsko sedište. Sve skupa ovo znači da se na prostoru sela Brangovića, iznad Gradca, nalazilo prvo urbano naselje na teritoriji današnjeg Valjeva. U kasnijim vremenima ovaj centar je pomeren nekoliko kilometara nizvodno, na ušće Gradca u Kolubaru, gde je nastalo jezgro savremenog Valjeva.

U slojevima rušenja ovog naseljenog mesta i utvrđenja ostali su zapisani tragovi grčevite borbe, koju su Sloveni vodili, u osvajanju životnog prostora, sa Romejima. U objektima se nalaze slojevi paljevine, debeli ponekad i pola metra, ostaci oružja polomljenog i izgubljenog tokom borbe. Ali je još jasniji trag malog broja otkrivenih metalnih nalaza, pre svega gvožđa upotrbljavanog za gradnju drvenih konstrukcija. Izgleda da je potreba za metalima u to vreme bila toliko velika, da su Sloveni nakon osvajanja prevrtali pepeo po zgarištima u potrazi za ovim metalom od koga im je zavisio život. Do arheologa je dospeo mali broj ovih predmeta koji su im tom prilikom promakli.

Ovogodišnja istraživanja su praktično samo otvorila niz pitanja kojima je veo misterije sa Proklete Jerine samo unekoliko otklonjen. Do pravih rezultata moguće je doći tek sistematskim radovima većeg obima. Nadam se da je otkriće najstarije crkve u Šabačko-valjevskoj eparhiji i postojanje urbanog mesta, starog oko 1600 godina, dovoljan razlog za ovakav poduhvat.

http://revija.kolubara.info/sh/117/60/814/Jerinin-grad-u-Brangovi%C4%87u.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Čet 18 Feb - 23:56

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:412337-Valjevo-Arheolozi-pronasli-ostatke-crkve

Valjevo: Arheolozi pronašli ostatke crkve

B. Puzović | 26. decembar 2012.

Arheolozi pronašli ostatke crkve na utvrđenju Jerinin grad u selu Brangoviću. Istraživanja na lokalitetu, koji se prostire na oko četiri hektara, traju već tri godine

VALJEVO - Na utvrđenju Jerinin grad, u selu Brangoviću, arheolozi su otkrili dva reljefa u kamenu: ostatke crkve s kraja petog ili početka šestog veka, dve prostorije i grobnicu. Crkva je, po nalazima stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, bila podignuta preko neke starije građevine iz četvrtog veka, koja je izgorela...

Istraživanja, inače, traju već tri godine, Ministarstvo kulture za njih je izdvojilo 400.000, grad na Kolubari 200.000 dinara, a za kompletno arheološko ispitivanje lokaliteta - koji se prostire na oko četiri hektara - potrebno je mnogo vremena.

- Ispitali smo severnu i zapadnu stranu ranije otkrivene crkve - kaže Radivoje Arsić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Na hram se nastavljaju dve prostorije koje su kasnije dograđene, a u jednoj je pronađena sigom ozidana grobnica, dimenzija dva sa jedan metar, koja je opljačkana još u antičkom periodu.

rsić ističe da je u blizini crkve pronađena i gravura vinove loze koja, po prvim procenama, potiče iz šestog veka, i odgovara ranohrišćanskoj simbolici. Arheolozi pretpostavljaju da je to detalj dekoracije sa same kapije, dok je ostale delove, najverovatnije, erozija odnela ka reci Gradac.

- Otkriven je još jedan, stariji sloj iz predrimskog perioda, koji moguće potiče iz prvog ili drugog veka nove, pa sve do petog ili šestog veka pre nove ere, što ukazuje da je prostor bio naseljen tokom Rimskog carstva i Vizantije - kaže Vladimir Pecikoza, arheolog iz Istraživačke stanice Petnica. - Pronađen je veliki broj delova keramike, kostiju i novčića, ali najbitnije je pronalaženje fragmenata zgure i staklene paste, što ukazuje da su u pitanju prvi arhimetalurški radovi u tom praistorijskom, odnosno ranom antičkom periodu.

Inače, na osnovu do sada prikupljenih arheoloških dokaza, može se pretpostaviti da utvrđenje nije bilo samo vojno, već delom i civilno. Stoga je pronađena grobnica možda pripadala kakvom crkvenom ili vojnom velikodostojniku...
Citat :

RUDARSKI KRAJ
- SAM Jerinin grad deo je niza utvrđenja koja postoje u valjevskom kraju, po čemu zaključujemo da su služila za zaštitu rudnika i rudarskih naselja - kaže arheolog Željko Jež. - Postojanje sličnih utvrđenja na Taoru, u Kulinama i Brezovicama, pokazuje da je ovaj prostor bio stecište metalurške proizvodnje i rudarske aktivnosti. Jer, po vizantijskim izvorima, značajne države starog sveta, upravo na ovom prostoru, imale su važne privredne, metalurške i rudarske centre.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Čet 18 Feb - 23:58

http://www.blic.rs/kultura/vesti/tajanstveni-simboli-i-skeleti-kod-valjeva/w4g4gv5

Tajanstveni simboli i skeleti kod Valjeva
Predrag Vujanac | 15. 12. 2014 - 19:02h

Otkriveni misteriozni varvarski znaci na keramičkim posudama i skeleti, čija analiza DNK pokazuje da njihovi potomci žive na prostoru današnje Finske.Posude otkrivene na lokalitetu u narodu poznatom kao Jerinin grad u ruševini kuće iz 4. veka, koja je izgorela u požaru unutar ovog rimskog i ranovizantijskog utvrđenja, kako kažu arheolozi, unikat su svetskih razmera. Jer svaki od pehara i krčaga pronađenih u ovom antičkom utvrđenju u selu Brangović ukrašen je simbolima jedinstvenim na evroazijskom prostoru.

- Verovatno se ne radi o pukom ukrašavanju, već o sistemu simbola koji treba da prenesu određenu religijsku poruku. Neki od simbola prisutni su na širokoj teritoriji varvarskog prostora koji u to vreme naseljavaju Germani i Sloveni i pojavljuju se na teritoriji Srbije krajem 4. veka, kada na ovaj prostor kratkotrajno dolaze zapadni Goti sa saveznicima. Reč je o jako retkim simbolima poput riba ili nešto češćih, poput putače - simbola vode, kiše i zemlje. Pojedini simboli su poznati sa retkih keramičkih posuda černjahovske kulture, za koje se misli da su prikazi kalendara sa određenom ulogom u kultu plodnosti. Varvarsko poreklo ovih nalaza potvrdio je i profesor iz Berlina Morten Hegevič - objašnjava arheolog Radivoje Arsić.Iznenađenjima valjevskih arheologa, međutim, tu nije bio kraj. Sledeće vrhunsko otkriće usledilo je nakon DNK analize skeleta iz usamljene grobnice sa početka 6. veka, u kojoj su sahranjene dve žene starosti 38 i 45 godina, te dečak i devojčica od 8 i 14 godina.

Nepristupačna lokacija

Arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika godinama istražuju misteriozni Jerinin grad, koji se prostire na četiri hektara i najbolje je očuvano antičko utvrđenje u zapadnoj Srbiji, s obzirom na to da se nalazi na krajnje nepristupačnoj lokaciji - na steni u klisuri reke Gradac.

- Rezultati su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je četvrta osoba bila majčina sestra. Ono što je posebno interesantno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a, čije današnje potomke nalazimo najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čiji koreni potiču iz severne Evrope pre oko 12.000 godina - priča Vladimir Pecikoza, rukovodilac arheološke grupe u Istraživačkoj stanici Petnica.

Prethodno, arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su crkvu koja datira s kraja 5. i početka 6. veka, a koja je podignuta preko zasad nepoznate i spaljene vek starije građevine. Jerinin grad je, pokazuju dosadašnja istraživanja, bio deo niza utvrđenja u zapadnoj Srbiji koja su u antičko doba štitila rudarska naselja i rudnike, čije postojanje potvrđuju i kasniji vizantijski spisi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Čet 18 Feb - 23:58

ОД ЈЕРИНЕ ИЛИ ОД ГРКА?

Како је Јеринин град код Ваљева добио назив?

АЛЕКСАНДРА СПИРИДОНОВИЋ,
Шабац

У селу Бранговић, пет километара јужно од Ваљева, на обронцима брда Браниг, налази се утврђење из четвртог века, познато и као Јеринин град. Ову тврђаву месно становништво назива и Бежане, пошто се некада народ овде скривао (бежао) од Турака.
Град у коме су, између осталог, нађени остаци некадашње цркве, а у њој камено седиште које говори о томе да је у њој повремено боравио и неки епископ, законом је заштићен као споменик културе од великог значаја. О пореклу његовог народног имена, Јеринин град, постоје две теорије.
Прва каже да је назив добио тако што су Словени, који су овде дошли негде у шестом веку, затекли град који је припадао Источном римском царству, тада под јаким грчким (или хеленским утицајем). Како је назив који су Словени користили за Византинце био Јелини, одатле је потекао и назив Јелински град. Друга прича има примесе легенде, по којој је Јерина заправо била вила осуђена на вечно тумарање овим местом. Народно предање овде се ослања на стварну личност, Ирену Кантакузин (1400–1457), супругу деспота Ђурђа Бранковића (1377–1456), познату као Проклета Јерина. Ова трагична личност из наше историје, којој је народно предање доделило многа злодела која она, вероватно, никад није починила, везује се за оснивање многих градова на подручју средњовековне Србије, па се тако Јеринини градови могу наћи и код Краљева, Пећи, Пријепоља, Јагодине, Трстеника, Прибоја...

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Pet 19 Feb - 0:11

Странице из документа: http://zbornik.gef.bg.ac.rs/pdf/radovi/30.pdf

Математичкогеографска анализа оријентације две ранохришћанске цркве у Србији
Милутин Тадић, Гордана Гаврић

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14345
Peпyтaциja : 23
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   Pet 19 Feb - 0:26

http://arheologija.rs/wp-content/uploads/2015/05/Rezultati-novih-arheoloskih-istrazivanja-u-SZ-Srbiji-i-susednim-teritorijama.pdf

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Јеринин град - Брагановић, Ваљево   

Nazad na vrh Ići dole
 
Јеринин град - Брагановић, Ваљево
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Кочнице напред
» Гуме са мањом ширином од стандардне
» Пар стварчица - озбиљнијих
» Амортизери...
» Прљав карбуратор

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија :: Градови, утврђења-
Skoči na: