MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Разумник-Указ

Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Разумник-Указ    Sre 6 Sep - 0:09

Разумник - Указ
текст преузет са: http://www.mramorje.com/index.php/2014-08-21-21-25-09/2014-08-21-21-38-41?id=252

      У словенским средњовjековним књижевностима овакве збирке познате су и као Разумник или Указ. Разумник или Указ је збирка кратких питања (вапрос) и одговора (ответ) у старој бугарској, српској, руској ћирилској влашко-молдавској књижевности. Ова редакција питања и одговора вjероватно је, како наводи А. Милтинова, настала као компилација из грчких изворника у Бугарској у 12. или 13. вijеку. Разумник постоји у двijе редакције и у њему су описани најважнији догађаји из Христовог и Богородичиног живота, затим доноси кратке текстове о три царства на земљи у сфери православља (грчко, бугарско и грузијско или немачко), о дванаест царских пријестола, о зооморфним особинама народа (на питање какви су знаци народа дају се одговори: Француз је лав, Турчин је змија, Сарацен је вепар, Јерменин гуштер, Грузинац ован, Сирујац зубар, Чех јелен, Аламан пас, Персијанац врана, Бугарин бик, Србин је вук, Грк је лисица, Индус је голуб, Јеврејин је јазавац, Египћанин је коза и тако даље), о дванаест књига правовјерних, полувејрних и невјерних народа према старозавјетној легенди. *Текст преузет са:http://www.istorijskabiblioteka.com/art:pitanja-i-odgovori-knjizevni-zanr


Разумник-Указ ПДФ

Са Богом започињемо , Разумник

Учитеља свих ријечи

Господа, Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа


Дана 17. марта, Бог је васкрсао госта Лазара2

18. марта поставио је Цветницу3

19. марта је излечио крвоточиву жену4.

20. марта је устројио  Пасху5; и онда рече једном свом ученику: "Иди у село испред мене и нађи ми човека који носи глинени суд с водом. Тамо ћу направити Пасху са ученицима мојим" 6

21. марта, Господ се преобрази7.

22. марта устроји Тaјну вечеру.

23. марта, Господ је био разапет.

24. марта, би погребен, наш Бог, Исус Христ.

25. марта, Христ је васкрсао из гроба. Христос је провео на земљи 33 године и 4 месеца8.

У мају, на трећи дан, у шест сати, Христ се вазнесе9.Питање: Колико је година напунила Богородица до Благовјештења Гавриловог10?

Одговор: четрнаест година и пет мјесеци11.Питање: Колико година је Богородица провела у дому Јована Богослова12 до Успенија?

Одговор: четрнаест година и осам месеци. Свети Богородица живила је свих педесет осам година.        Знајте ово, браћо: На свету постоје три краља, као што су и Света Тројица на небу. Прво краљевство је грчко; друго краљевство је бугарско; треће краљевство је грузијско.

      Угрчком краљевству је Отац, у грузијском је Син, у бугарском краљевству је Свети дух. Грци ће педати Божије царство, а Бугари хришћанство, а и грузини ће такође предати хришћанство13.

       Умјесто дванаест  апостола, има се дванаест круна14,  крунисаних на царском престолу.

Мјесто Светог Петра је франачки престо15;

Мјесто св. Павла је грчки престо;

Мјесто светог Луке јерменски престо16;

Мјесто св. Матеја - афрички трон17;

Мјесто светог Марка - кипарски престо;

Мјесто Светог Јована, српски трон;

Мјесто св. Андреја, аркадски престо18;

Мјесто св. Тома - никејски трон 19;

Мјесто светлости Вартоломеја - престол чеха;

Мјесто светог Симеона - пољски трон;

Мјесто св. Јакова – немачки престо;

Мјесто св. Филипа, краљевски престо20, краљеви се постављају на њега.Питање: Које су разлике народа21?

Одговор: Франак је лав; Аламан је орао; Сарацен је вепар; Турчин је змија; Јермен је гуштер; Индијац јеголуб; Сиријац је риба; Грузин је ован; Татарин је пас22; Куман(Молдавија-Влашка))  је гепард; Рус је видра; Литванац је ћуран; Дубровчанин- медвјед; Грк је лисица; Бугар је бик; Влах је мачка; Србин је вук; Мађар је  рис; Њемац – бизон23; Чех је вјеверица24; Алант је јелен; Саксонацје пастирски коњ; Пољак је видра; Јеврејин - јазавац; Арбанас  - дабар25; Египћанин - коза; Хун је зец26; Аркадин је полу-коза-полу-јелен ; Цакониньт(?) је кртица; Сакунатиньт(?)– биво27; Персијанац јеждрал; Хрват је шкорпија.

Сви ови народиимају дванаест књига;

правовјерни три: грчка, бугарска и грузијска28;

полувјернипет:  француска, немачка, угарска, чешка, јерменска.

невјерни  четири: хебрејска, сараценска, турска и литванска29.

А сви остали народи са седамдесет два и пола имају закон30.Питање: Откријте како су се појавили верни народи?

Одговор: Ноа је имао сина Сима, Хама и Јафета31. И како је проклео Ноa Хама, и његова браћасе одрекоше њега, говорећи: "Наша деца не смију додирнути Хамову дјецу, зато што ће бити проклето њихово потомство, већ да узме свако од своје дјеце." 32

  Сим је имао осам синоваи осам кћери. И он их благослови и и умрје. Симови синови рекоше: да се не дотичу својијех сестара јер ће цијели свјет ради базакоња потопљен бити"

И саградише двије куће. Браћа сједе у једној кића и сестре у друрој.  Само храну скупљају заједно. Тако је било петнаест година.  И видје Бог њихово  трпљење и испрати свога анђела. И  погледима се плодише.  И од њих је настало пет правовјерних народа, Сиријци, Грузини,Грци,Бугари и Руси33, а од Јафетовових потомаканастаје дванаест полувјерних народа:Франци и Латини, Угари, Јермени, Аркади, Чеси, Пољаци, Нијемци, Хрвати, Арбанаси, Сакулати, Хизијци.Питање: Од када  су се  појавиле невјерне  нације

Одговор: Од Измаил и од Агар, његова мајка. Измаил је био ванбрачно дијете Аврама.  Он је био са његовом мајком на Синају.И његова мајка му рече: "Узмите људи, много жена, да побједитепотомство Аврамово." Од  Хамасу настали свиЕгипћани и фараони34 . Пошто је Хам био проклет, и његово потомствоје било проклето; и Господ их потопи у Црвено море35. Слава нашему Богу на вијекове. Амин.1 Заглавието на творбата има най-разнообразни варианти. "Раэумник" има значение на "знаещ, вещ", а също така на "гадател, прорицател". Втората релакция обикновено носи заглавие "Слово за Господа наш Исус Христос" (Петкакова, Д.). Апокрифи, с. 411.

2 Лаэар от Витания, възкресен от Исус (Йоан  11) четири дни след смъртта си. Във всички преписк от първа релакцкя Лазар е окачествен като "гост", докато в преписите от втора редакция се чете "Друг" ("приятел"); стб. гостъ, лат. hospes, т.е. и "домакин", и"приятел", освен "гост".3Цветница (Цветоносна неделя, Цветна неделя, шестата неделя от Великия пост, когато Исус Христос влязъл в Ерусалим. Наречена е така поради клончетата на финиковата палма, с които жителите на града гo приветвували (Йоан 12: 12-13). Празникът води началото сн от IV в. Обичаят в този ден да се носят върбови клоНчета вместо финикови дава названието Връбница.

4Матей 9: 20-22; Марко 5: 25-34.

5Празникът Пасха е главният еврейски празник за отбелязвване избавлението от египетско робство. Според Изход 12: 7 е заповядан на Мойсей от Бога. Седем дена трябва дa ce яде безквасен хляб (оттук названието Безквасница), като седмият е празник в чест на Бога (Иэход  13: 6), на 14 Нисан.

6Лука22:  10.

7Преобразяването на Исус Христос е евангелско събитие, което е станало на Таворската планина при гр. Назарет, Палестина, пред трима от учениците му (Петьр, Яков и Йоан) Матей 17: 1-13; Марко 9: 1-12; Лука 9: 28-36. Оттук води началото си nразникът Преображение Господне, който се чествува на 6 август.

8В ръкописа (Гр. 11) има пропуск, преведено е според Бук. 740. Нз това място има различия в преписите: някъде се среща "и три месеца".

9Възнесение Господне е един от големите църковни празници, с който се отбелязва възнасянето на Йсус Христос на небето след кръстната му смърт. Според библейския текст (Марко 16: 19; Лука 24: 50-51; Деяния 1. 2-3, 9-12) това става 40 дни след възкресението му от гроба, в присъствието на дванадесетте апостоли. Тук 3 май е пресметнат от 25 март (т.нар. мартенска година).

10Благовещение е един от големкте Богородични празници.

11Пропуск в Гр. 11, превеждам според Бук. 740.

12Йоан Богослов е един отд апостоли; приписва му се авторството на последното от четирите евангелия, Апокалипсиса н три послания. Според преданието след смъртта на Исус Богородица е била предадена на неговите грижн.

13Този пасаж се различава по съдържание във втора редакция на произведението.

14В Бук. "книги"; в преписите от втора редакция "царе". В случая "рог" (старинна лексема, среща се в паметниците от Х-ХI в.) означава отличителен энак на властта, скиптьр; срв. символичното значение на "десетте рога" в Данинл 7: 1-8.15"Франки" се назовават поданиците на Римската имперня, а ап. Петър се свързва с първенствуващата роля на римо-католическата църква. Вж. "Слово за Сивила", бел. I7.

16Пропуск в Гр., преведено според Бук.

17Хизите са християнско племе в Африка

18Съществува област Аркадня на п-в Пелопонес, Гърция, наречена на името на митичния цар Аркад, син на Зевс и Калисто.

19След разпадането на Византийската империя в 1204 г. на нейно място се образуват три отделни държави, едната от които е Никейската. В апокрифната книжнина ап. Тома се свързва обикновено с Индия.

20Означава "престол на владетеля". Д. Петканова смята, че тук се визира вселенската църква.

21B най-ранния известен препис от края на XIV в. (в сб. Nо 163 от Патриаршеската библиотека — Белград) старобългарският текст гласи: како сжть частн јазыком л н котоРн е(с). Според Р. Поп зооморфната характеристика на народите се базира върху символиката на Стария эавет (срв. лъвът, орелът, леопардът, мечката в Даниил 7:1 Cool и талмудически легенди, съдържащн един вид кародна генеалогия.

22В Гр. мястото е неясно, преведено е според Бук. Текстът отразява легендата за пронзхода на "неверните" народи от Агар, египтянка, слугиня на Сара, и от сина и Измаил. От името й произлиза названието "агаряни", равнозначно на "измаилтяни". Вж. "Видение Даниилово", бел. 7. Споменаването на татарите е датиращ белег на творбата, който я поставя а рамките на XIII в.

2ЗВ други преписи - aлaиниь. Аланите са племе, обитавало земите межdу Аyовски море и Кавкаy.

24В някои преписи се sреша вм. чех - яснн, т.е. алан, аланин; в пруги - зих - от областта Зихия, на иyточния бряг на Черно море.

25Арбанасин - т.е. албанец.

26Хунав - вм. хун, от хунските племена.

27Сакулатин (сакунатин в други пpeписи) - може би от племето секули в областта на Карпатите.

28В някои от преписите на първо място е посочена българската книга (напр. в сб. № 309 НБКМ София).

29В най-ранния препис от края на XIV в. се казва, че четирите неверии книги са еврейска, турска, сарацинска и арабска. Очевидно "литовска" е по-късна интерполация в текста. Споменаването на турците и турската книга в творбата би могло ла се свърже с гр. Тогiркое. С този етионим са назовавани различни "нехристиянски народи, в това число и угрите (унгарците). Вж. Moravcsik, Gy. Byzantinoturcica. II, 1958, 320-327.

30Има се предвид приемането на християнството.

31Ной е библейски праведник, предопределен от Бога да преживее потопа и да стане продължител на човечеството; Сим, Хам и Яфет са негови синове, които според библията са родоначалници на три народностни групи: семити, хамити и арийци-.

З2По Битие 9:20-27. Библейският епизод  за проклятието над  Хам е допълнен с апокрифни мотиви, които са свързани с произхода на православните, католическите и нехристиянските  по вероизповедание народи. Това свидетелства, че първообразът на текста е възникнал след официалното разделение на Източната н Западната църква (1054).

33Преведено е спорец Бук. - текстът в Гр. има късни интерполации - прибавени са и "власи".

34Произходът на египтяните н на фараоните се свързва с Измаил, понеже майка му Агар е египтянка (Битие 21:9-12).

35Става дума за египтяните, начело с фараона, който преследват израилтяните при бягството им от Египет. (Изход 14:21-30).

Литература :

Историко-апокалиптичната книжина във Византия и в средновековна България Василика, Тнкова-Заимова, Анисава Милтенова, София, 1996.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Разумник-Указ    Sre 6 Sep - 0:15

Полувјерници (католици) који се горе у наведеном тексту спомињу изображени су и на сљедећим фрескама:

,,Страшни суд,,фреска из XIV в. - манастир Грачаница :


,,Сабор Светога Саве,,фреска из XIV в. - храм Светог Димитрија, Пећ


,,Сабор Светога Симеона,,фреска из XIII в. - храм Светога Ахилија, Ариље
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
gljeb

avatar

Number of posts : 664
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Разумник-Указ    Pet 8 Sep - 0:46

Одлично примјећено, Мистер! Као сунце у сред бијела дана је јасно да су полувјерци они који признају Свету Тројицу за Бога, али имају погрешно учење о Њему. Ријеч је не само о римо-католицима, већ се овдје наводе и Јермени који су припадници тзв. монофизитске јереси. Што је још занимљивије међу народима који су невјерници се наводе и Литванци, што би могло имати везе са протестантизмом, јер протестанти често, идентично муслиманима и Јеврејима, не признају Свету Тројицу за Бога, већ је Исус за њих неко средње биће, мање од Бога Оца, а веће од човјека, док тек о Духу Светоме брљају до граница фантастике. Узимајући у обзир ове податке, а и горе наведене фреске, на којима се јасно види да су "полувјерци" обучени у скоро идентичне одежде као и православни архијереји, јасно је извући једини прави и истинити закључак: да се ради о "браћи" римо-католицима који су отпали од праве вјере и приклонили се новој "полувјери", што управо Свети Сава јавно осуђује на сабору у Жичи када тражи од присутног народа да јавно и наглас исповиједи своју православну вјеру читајући три пута узастопце Символ вјере неискварен јеретичким учењем "Филиокве" римо-католичке цркве о исхођењу Духа Светога и од Сина (латински филио-син), а не само од Оца (грчки Патрос - отац, одакле вуче поријекло латински погрдни назив за православне - Патарени). Ту нема никаквог помишљања о безначајној хришћанској секти богумила, коју су у Рашкој брзо скинули са дневног реда. Истински и прави проблем је била агресивна римо-католичка политика и наши преци су то знали, па су јој се свом снагом вјере супростављали. У прилог овоме иде и назив "гост" за Светог Лазара кога је Христос васкрсао у Витанији, који дакле нема везе са "богумилством".
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Разумник-Указ    Pet 8 Sep - 20:54

Одлично обајшњено Гљеб !

Поготово ово за патерне, али видим да ти није промакло ни оно ,,гост,, ! :thumleft: То сам хтјео оставити док не скупим још доказа.

Иначе читајући овај текст у фусноти је објашњено мало детаљније:

2 Лазар от Витания, възкресен от Исус (Йоан 11) четири дни след смъртта си. Във всички преписк от първа релакцкя Лазар е окачествен като "гост", докато в преписите от втора редакция се чете "Друг" ("приятел"); стб. гостъ, лат. hospes, т.е. и "домакин", и"приятел", освен "гост".

:thumleft:

Значи: ,,у свим преписимима прве редакције Лазар је окарактерисан као ,,ГОСТ"....

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Разумник-Указ    Ned 10 Sep - 15:54

gljeb ::
Одлично примјећено, Мистер! Као сунце у сред бијела дана је јасно да су полувјерци они који признају Свету Тројицу за Бога, али имају погрешно учење о Њему. Ријеч је не само о римо-католицима, већ се овдје наводе и Јермени који су припадници тзв. монофизитске јереси. Што је још занимљивије међу народима који су невјерници се наводе и Литванци, што би могло имати везе са протестантизмом, јер протестанти често, идентично муслиманима и Јеврејима, не признају Свету Тројицу за Бога, већ је Исус за њих неко средње биће, мање од Бога Оца, а веће од човјека, док тек о Духу Светоме брљају до граница фантастике. Узимајући у обзир ове податке, а и горе наведене фреске, на којима се јасно види да су "полувјерци" обучени у скоро идентичне одежде као и православни архијереји, јасно је извући једини прави и истинити закључак: да се ради о "браћи" римо-католицима који су отпали од праве вјере и приклонили се новој "полувјери", што управо Свети Сава јавно осуђује на сабору у Жичи када тражи од присутног народа да јавно и наглас исповиједи своју православну вјеру читајући три пута узастопце Символ вјере неискварен јеретичким учењем "Филиокве" римо-католичке цркве о исхођењу Духа Светога и од Сина (латински филио-син), а не само од Оца (грчки Патрос - отац, одакле вуче поријекло латински погрдни назив за православне - Патарени). Ту нема никаквог помишљања о безначајној хришћанској секти богумила, коју су у Рашкој брзо скинули са дневног реда. Истински и прави проблем је била агресивна римо-католичка политика и наши преци су то знали, па су јој се свом снагом вјере супростављали. У прилог овоме иде и назив "гост" за Светог Лазара кога је Христос васкрсао у Витанији, који дакле нема везе са "богумилством".

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Разумник-Указ    

Nazad na vrh Ići dole
 
Разумник-Указ
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија :: Пиcaнa зaocтaвштинa-
Skoči na: