MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  GalerijaGalerija  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Kraljevic Marko

Ići dole 
AutorPoruka
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko EmptySre 5 Nov - 2:36

Evo sta o Kraljevicu Marku zapisa Vuk Karadzic:

Nikakoga Srbina nema koji ne zna za ime Marka Kraljevica.
Ja cu ovdje naznaciti o njemu ono sto se slabo u pjesmama nalazi, nego se pripovijeda. Pripovijeda se da je Marko bio mnogo jaci od ostalijeh, sadasnjijeh, a jamacno i ondasnjijeh ljudi. U 72. pjesmi druge knjige ("Turci u Marka na slavi") pjeva se da je u njegovom buzdovanu, kojim je on jednom rukom mahao i njime se bacao, bilo sezdeset i sest oka; a ja sam u djetinjstvu gledao u Srijemu, u krcmi manastira Krusedola, gdje je Marko namolovan, kako jednom rukom matoroga vola drzi za rep preko ramena i nosi na ledjima iduci upravo; u pjesmi 67 ("Marko Kraljevic i Musa Kesedzija") pjeva se kako je uzeo u ruke suhu drenovinu "sa tavan od devet godina", pa kad je stisnuo rukom, ona prsla nadvoje-natroje i dvije kaplje vode iskocile iz nje.

On bez vina nije mogao nikud, i prema jacini svojoj mnogo ga je mogao popiti da se ne opije. Za njegova Sarca jedni pripovijedaju da mu ga je poklonila neka vila, a jedni opet da ga je kupio u nekak'ijeh kiridzija. Prije Sarca, vele da je mijenjao mnogo konja, pa ga nijedan nije mogao nositi; kad u nekakijeh kiridzija vidi sareno gubavo musko zdrijebe, ucini mu se da ce od njega dobar konj biti, uzme ga za rep da omahne oko sebe kao sto je ostale konje ogledao, ali se ono ne dadne ni s mjesta pomaci; onda ga kupi u kiridzija, izlijeci ga od gube i nauci vino piti.

_________________
Neki placu jer imaju dva sladoleda, a treba im samo jedan.
Nazad na vrh Ići dole
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Re: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko EmptySre 5 Nov - 2:50

Za smrt Marka Kraljevica razlicito se pripovijeda: Jedni vele da ga je negdje u selu Rovinama ubio nekakav karavlaski vojvoda Mirceta zlatnom strijelom u usta, kad su se Turci bili s karavlasima, drugi kazu da mu se u takom boju zaglibio Sarac u nekakoj bari kod Dunava i da su ondje obojica propali; u Krajini negotinskoj pripovijeda se da je to bilo u jednoj bari ondje blizu Negotina, ispod izvora Caricine; ondje ima i sad bara i zidine stare crkve, za koju govore da je bila nacinjena na grobu Markovu. Treci kazu da je u takomu boju toliko ljudi izginulo da su po krvi poplivali konji i ljudi, pa Marko onda pruzio ruke k nebu i rekao: "Boze, sto cu ja sad!" Na to se Bog smilovao i nekak'i jem cudnim nacinom prenio i njega i Sarca u nekaku pecinu, u kojoj i sad obojica zive: on zabodavsi svoju sablju pod gredu, ili je udarivsi u kamen, legao te zaspao pa jednako spava; pred sarcem stoji malo mahovine od koje pomalo jede, a sablja sve pomalo izlazi ispod grede ili iz kamena, pa kad Sarac mahovinu pojede i sablja ispod grede ili iz kamena ispadne, onda ce se i on probuditi i opet na svijet izici. Jedni govore da je on u tu pecinu pobjegao kad je prvi put vidio pusku i posavsi da je ogleda (da li je istina da je onak'a kao sto se pripovijeda), probio iz nje sam sebi dlan, pa onda rekao: "Sad ne pomaze junastvo, jer najgora rdja moze ubiti najboljega junaka."

To zapisa Vuk, a sta mi jos znamo?
Moj nastavnik istorije je npr. govorio da Marko Kraljevic i nije postojao nego ga je narod izmislio tu legendu da bi se njegovim junastvom tjesio.

_________________
Neki placu jer imaju dva sladoleda, a treba im samo jedan.
Nazad na vrh Ići dole
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Re: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko EmptyPon 17 Nov - 19:33

O Kraljevicu Marku nadjoh i ovo, a koliko je to istina???

MARKO KRALJEVIC KAO ISTORIJSKA LICNOST

Marko Kraljevic rodjen je sredinom XIV vijeka kao sin kralja Vukasina, gospodara Prilepa i velikog dijela Makedonije i majke Jevrosime. Otac, kao vladar tog dijela Makedonije, opremio je vojsku sa bratom despotom Ugljesom. Ta vojska trebala je da sprijeci dalju najezdu Turaka na Balkansko poluostrvo i porobljavanje srpskih zemalja. Nazalost, dok su bili utaboreni na obalama rijeke Marice, u noci 1371. godine, Turci su ih bez najave napali i napravili pravi masakr. U bici na Marici poginuo je Vukasin i njegov brat a njegove zemlje pale su pod tursku vlast. Marko, kao prestolonaslednik, nemocan da ucini nesto vise, zbog turske nadmoci, postaje turski vazal. To je podrazumjevalo i njegovo angazovanje u vojnim operacijama turske vojske. Ubrzo se dokazao kao snazan i sposoban borac pa je dosao do titule turskog vezira, sto je prestavljalo visok polozaj u turskom drustvu. Njegovo omiljeno oruzje je, bas kao i u narodnim pjesmama, bio topuz kojim je vjesto baratao. Sudbina mu je odredila da izgubi zivot u bici na Rovinama i to na strani vojske koja je pogubila njegovog oca i okupirala njegove zemlje. Dakle, njegova prava istina o njegovom zivotu je dosta surova i daleka od prica iz narodnih pjesama, koje su ga velicale kao najveceg srpskog junaka.

_________________
Neki placu jer imaju dva sladoleda, a treba im samo jedan.
Nazad na vrh Ići dole
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Re: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko EmptySre 19 Nov - 13:41

U životu istorijskog kralja Marka jasno se izdvajaju dva perioda, do Maričke bitke i posle nje. U prvom je Markov životni put u stalnom usponu, samo što to nije bio njegov lični uspon nego uspon njegove porodice. U doba cara Uroša, Mrnjavčevići izbijaju na prvo mesto među oblasnim gospodarima: Markov otac Vukašin krunisan je za kralja i postao Urošev savladar, a stric mu Uglješa dobio je titulu despota i postao gospodar velike Serske oblasti. Sve do Maričke bitke, u kojoj su Mrnjavčevići neslavno završili, Marko se nalazio u senci svog oca. Očevom, a ne svojom zaslugom, on je dospeo na najviši položaj u državi: postao je „mladi kralj" što je u političkom sistemu nemanjićke Srbije značilo da je određen za prestolonaslednika, a s obzirom na to da je Vukašin bio Urošev savladar i da Uroš nije imao naslednika, on je postao i prestolonaslednik carstva. Njegova vladavina, započevši „srpskom pogibijom" na Marici, u celini je tekla u znaku tog poraza.

Umesto da postane zakoniti vladar srpskog carstva, postao je kralj vazalne oblasti i podložnik turskog cara, a nije mogao da sačuva ni ono što su mu Turci ostavili. Grabljivi susedi otimali su mu deo po deo teoritorija tako da je, na kraju, od prostrane države kralja Vukašina ostala mala oblast oko Prilepa. Wikipedija

_________________
Neki placu jer imaju dva sladoleda, a treba im samo jedan.
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14628
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Re: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko EmptyNed 25 Avg - 12:51

„ Зди замче Краље Марк“- „Овде заспа(вечним сном) краљ Марко“

Недалеко од Неготина, у самој Неготинској низији налази се манастир Короглаш, у чијој се порти налази средњовековна некропола.

Манастир је датован у период XIV века, односно Моравски стил који је одређен на период после Маричке битке 1371. године, односно подизањем Раванице, задужбине Кнеза Лазара Хребељановића 1375.године.

Не зна се поуздано ко је подигао манастир и не зна се коме је посвећена црква. Постоје претпоставке да је манастир подигао Краљ Милутин,али то одудара од временског контекста Моравског стила. Задужбине краља Милутина припадају ранијем – Српско- византијском стилу (познатог и као Вардарски стил).

Kraljevic Marko 79680923

Манастир Короглаш
Основа цркве је једнобродна, која се завршава олтарском апсидом. Сама олтарска апсида је са спољашње стране тространа, док је са унутрашње округла. Дуж северног и јужног зида цркве налазе се по три равномерно распоређене нише, такође три нише се налазе на спољном делу троделне олтарске апсиде. Фасада цркве је декорисана редовима опека и камена. Паралелно са редовима црвене опеке дуж цркве, и у луковима изнад ниша пружају се редови декоративне цевасте опеке зелене боје. У зидовима се осим цевасте опеке налазе и резонаторски лонци који су приликом струјања ваздуха производили хук ваздуха сличан хору.

Иако је црква у великој мери девастирана приметни су трагови врло финог фрескосликарства.

У порти манастирске цркве приликом археолошких истраживања 1975. и 1976. године откривени су остаци средњовековне некрополе, која је датована на дуги средњовековни период од XI- XV века. Овом приликом откривено је 150 гробова, мада је сигурно њихов број већи. Приликом ископавања откривено је доста сребрног и позлаћеног накита: минђуше, наруквице, позлаћене дијадеме, откривени су остаци оружја и средњовековни новац. Ови налази са некрополе указују да је реч о богатијим житељима, можда крајишкој властели из периода Немањића.

Kraljevic Marko 79680800

Гробна плоча

На гробним плочама приметне су гравуре крста,али је на многим изражена представа оружја претежно мачева и секира, док се на неким виде гравуре коњаника.

Народно предање везано за овај манастир говори да је на овом месту издахнуо Марко Краљевић , враћајући се тешко рањен из боја на Ровинама 1395.године , и да је црква подигнута као његово гробно место.

Kraljevic Marko 79680781

Гробне плоче у манастирској порти

Од свих до сада истражених гробова ове средњовековне некрополе, само је за једног покојника установило да је умро насилном смрћу, наиме код настрадалог је између осталог откривен врх стреле у бутини.

Аустријски историчар из Феликс Каниц је у непосредној близини манастира открио плочу са натписом на старословенском „ Зди замче Краље Марк“- „Овде заспа(вечним сном) краљ Марко“.

Иначе у селу Милошеву( до XIX века звало се Короглаш), као и у целој Неготинској Крајини постоји јако утемељен култ Краљевића Марка. Становници овог села, у чијем се атару и налази манастир Короглаш, верују да се ту заиста налази гроб Краљевића Марка и да је „прелетео“ из грешне земље Влашке(данашња Румунија).

Још занимљивије постаје када се узме у обир да је манастир везан за култ Светог Ђорђа, који је заштитник ратника. Такође Св. Ђорђе је заштитник Витешког реда змаја, а уз гробне плоче са витешким обележјима , може повести размишљање у том смеру. Сваког Ђурђевдана се сакупља народ и слави овај хришћански празник у порти манастира.

Kraljevic Marko 79680859

Гробна плоча

Такође у близини манастира се врше обреди, који нису хришћанског карактера, а везани за култ Св. Ђорђа, колико год то звучало нелогично.

Сам култ Светог Ђорђа је обавијен велом мистерије, иако је Свети Ђорђе пореклом из Кападокије, овај култ је најутемељенији на Балкану. Треба отићи још даље у прошлост, у антички период, и предримски период на Балкану и узети у обзир само порекло култа Св. Ђорђа. Сигурно се могу извући паралеле са Трачким коњаником и Хипохлоросом (Зеленим коњаником), о чему ћемо писати у наредним чланцима.

Аутор: Милан Николић

Извори: Споменици културе у Србији.

Фотографије: Иван Ристић – Панорамио
Nazad na vrh Ići dole
http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
Kraljevic Marko Empty
PočaljiNaslov: Re: Kraljevic Marko   Kraljevic Marko Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Kraljevic Marko
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM-
Skoči na: