MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Натписи са стећака

Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Натписи са стећака   Sre 24 Dec - 18:54

Натписи, период 1353-77. год.

Натпис на надгробној плочи, сада узиданој у зид католичког жупског двора у Кочерима казује да је ту лежао Вигањ Милошевић који је био у служби, увек верној, бану Стипану, краљевима Твртку и Дабиши, краљици Груби и краљу Остоји (49-бр.1).

"А се лежи Дана, мати поп Вукашина", (51-бр. 162), или да је сам покојник написао текст: "Писа поп Прибислав" (52-бр. 229).

" А се лежи Веселица жена Перовица" (50-бр. 61). Понекад још краће: "Рада Рајићева" (51-бр. 145).

А се лежи Божидар Вукшић. А сиче Грубач ками" (49-бр. 34).

Био је, значи, необичан човек и тако је некако завршио: у Кртињу код Љубомира, још за живота, подиже себи споменик у облику крста и на њему уписа ове речи: "Туј почива Радосав Грубач сад мртав" (50-бр. 112).

"А се лежи Радич Владисалић, а сиче на ме отац. Боже ти га помози" (50-бр. 75).

"Се лежи Иван Вукићевић. Нека се зна у ти дан ко ме постави. Тај билиг ми усиче брат Благоје. Рука сина мога ко довеже ове кости" (50-бр. 81).

" А сије лежи Радић Радојевић. Дојде ми крај. Удзида ме Ђумовић" (50- бр. 202).

"А се зида Дража Охмучанин јему" (52-бр. 252).

Сви нису били ташти:" Ва име бога доброга се зида Михал свому господину кнезу Вуку" (52-бр. 256).

А се кипи јесу Томашевића Боре" (49-бр. 31).

" А се лежи Вукац Вучихнић. Види се знаменије, чтиоче! Поменита вас бог благослисо. А се пише Прибисав" (50-бр. 94).

"А се лежи Браја Радојевић, на земљи туђој. Добри живи и умрије. А се писа Драгоје дијак" (52-бр. 211).

" А се лежи Весеоко Голобовић, на свои земљи племенитој а постави његових седам синова на њем билиг" (52-бр. 305).

"В име божие а се лежи Радован Приби-ловић на својој земљи, на племенито,бјех з брата ми исикоше и учинише врх мене крв NEZAIMITU. Нека вје ко је мој мили" (15-98  ) .

"Овдје лежи Вукша Митровић. Убише ме на служби господина мога, но освети ме Раде Прибисалић" (50-бр. 172).

"А се лежи госпоја Беока, кћи При-бисава Косаче" (51-бр. 186).

На споменику у Кључу код Гацког натпис обавештава о Радоњи Ратковићу који за себе рече, то јест други ће казати оно његово: "Погибох под градом Кључем за свога господина војеводу Сандаља" (51-бр. 159).

О Вукосаву Влаћевићу остаде чисто обавештење: "С мојом друговах дружном и сагибох на размирној Крајини код мога господина, и донесеше ме дружина на своју племениту ба-штину" (52.-бр. 96).

" А се крст Радоја Мркшића, стах бога молеће, и зло не мислеће, и уби ме гром!" (50.-бр. 118)

На стећку Вукана Радовића остаде овај уздах: А много ли сам лежо а много ли ми је лежати. (51.-бр.200)

Радић Радојевић наговести своју мисао о смрти али је не докрајчи:

Дојде ме крај,
утзида на ме Ђумојич.
Но братијо.. (51-бр.202)


Poslednji put izmenio Mr. Majevica dana Pon 24 Feb - 0:24, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sre 24 Dec - 18:54

Вукосав Штируновић за кога биречено: "Почтено жих, почтено легох" (20-231). "А сеј лежи Радован Рајковић. Проклет тко ће туђин лећ, веће његово племе" (50.-бр.5).

Други тачно наведе ко сме у његову гробницу: "Се кућа Милутина Маројевића и његове жене Владисаве и нију дитце. И у име Милутина да се нико не стави с њим" (52.-бр.261).

Много уљуднији се показа Радојица Билић; он је већ направио гробницу, и то "мночасну", на њу поставио камен и одредио ко може у њој да почива: он и његова жена: "Мољу братију и стрине и невисте приступите и жалите ме и не попирајте ме ногама" (52.-бр.279).

А се лежи Дабижив Радовановић, Чоче, тако да си благ. (57.-бр. 98 )

Натпис на споменику Стјепанов Луке, са само неколико речи, о његовом доласку у живот и његовом изласку из њега: Родих се у велику радост, а умрх у велику жалост. (56.-бр. 31)

Та жалост је записана на споменику једног ојађеног сина: А се лежи Вукобрат, божји раб, а се гроб му дела син му Радоје. Туго моја, а тко ли ће мене. (51.-бр. 136)

Туга насели кућу Брашка Боровилића: А се нека се зна јере уби ме пушка, а да су клете те руке које би овој приториле. (49.-бр.41)

На споменику остаде прича о очају оца који изгуби сина: Ва има оца и сина и светога духа а се лежи добри Богдан, доброга Домише Озриновича син. У тој доба умријех. Ни се их омразил злу ни добру, и тко ме знаше, всак ме шаљаше. Добар хотех јунак бити али ми смрт прикрати. Ојдох од оца веома печаона. (52.-бр.211)

А се лежи Милобрт Мрчић с добрим сином, с Иванишем. Бих живому рад а мртва сараних. (51.-бр. 173) Једноставнији је натпис Вукашина Добрашиновића: У тој доба умријех, свакому ме жао би. (51.-бр. 132)

Много сетнији се показа Радосав Хераковић који на свом споменику уписа натпис: један од најлепших али и најспорнији да је баш такав, какао се обично чита: Ово Легох на својој племенитој Голубачи, и даље лака, блага. (50.-бр.62)

Несрећу другог невољника не треба нагађати; она је тешка као камен и чиста као суза: А се писа Врсан Косарич, сужањ који се не радује. (49.-бр.20)

Се лежи војвода Миотош своме господару Влатку Влађевићу код ногу. (52.-бр.222)

А се лежи Весеоко Голобовић на својој земљи племенитој, а постави његових седам синова на њему билиг. (52.-бр.305)

Да се зна како би у Марка Петровића осам синова од племена Појмилића, и усикоше камен на оца Марка и на матер Дивну. (49.-бр.2)


Poslednji izmenio Mr. Majevica dana Sre 24 Dec - 18:55, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sre 24 Dec - 18:55

Нека се зна! А се лежи Вук Батрићевић. Огради Вучина оца и добру матер Јелицу. (51.-бр. 157)

Сије лежи добри Радоје, син војеводе Стипана на свој баштини. Си билиг постави на ме брат мој војевода Петар. (52.-бр.45)

"А се лежи Љубица Влатковица" или "А се лежи Јерина Ивковица". Овај обичај није био редак у ондашњој Босни; слично овој Бјелоћи поступиће и супруга Влатка Бранковића: "Госпоја Медана постави ками те к Влатку дојде".

А се лежи мој Дујица Трокосић".

Нису били противни ни сластима живота иако се оне нису слагале са учењем које су исповедали и здушно заговарали због чега се гост Милутин на свом споменику похвали да је многе дарове примио од свакојаке господе. Пример још већег раскорака између приче и поступка је тестамент госта Радина који за собом остави големо богатство а себи намени маузолеј какав су у Босни имали само велики судија Градиша и узможни тепчија Батало; значи, они најугледнији.

А се лежи Радивој Драшчић, Добри јунак ја бих, мољу ја се на вас, не тицајте! Ви ћете бити како ја, а ја не могу бити како ви. (50.-бр. 82)

Ви дни господина војеводе Сандаља, а се лежи кнез Покрајац Оливеровић. Братијо и властеле, ја Покрајац господину мому слуга, што могох в правади, толико хотих. У мом доми бог ми подили, ја могах господина мога и друга мога у почтеније пријети, и у том мом добри дође смрт, у време живота дом мој ожалости. (50. - бр.117)

To je sve sa : http://members.tripod.com/cafehome/natpisi.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
lija

avatar

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Pon 29 Dec - 0:05

Ово је право занимлјиво.
Из тих натписа зрачи мудрост или нека врста филозофије живота.
А имена, шта кажете на то?

_________________
Neki placu jer imaju dva sladoleda, a treba im samo jedan.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
kaboomNumber of posts : 7
Peпyтaциja : 0
Registration date : 26.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Uto 26 Okt - 15:04

Pozdrav svima,
ovo je karta rasprostranjenosti natpisa na stećcima:tragom ove karte sam i naletio na vas forum, pošto je uz istočnu Hercegovinu i podrinje, Majevica područje sa najvećim brojem sačuvanih natpisa. Koliko sam vidio svi natpisi koji su do sada navedeni ovdje su autentični, što je za pohvalu, pošto uglavnom po netu kruže falsifikati (smišljeno ili ne Smile ). Jedino bih vam možda zamjerio malo što su ovako taksativno navedeni natpisi malo "nezanimljivi". Bilo bi možda dobro, da se uz same natpise sa Majevice kažete nešto više o kraju u kom se nalaze, eventualno ako postoji neko sačuvano predanje, legenda u narodu, fotografija natpisa. Natpisi koji su do sada navedeni u temi su sa čitavog područja na kojima se nalaze. Ja mogu, ako želite da doprinesem temi sa natpisima iz Hercegovine, a volio bih kada bi se neko od vas malo detaljnije posvetio natpisima sa Majevice.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Uto 26 Okt - 16:09

Хвала на запажањима kaboom, ето трудимо се да сачувамо од заборава ове старине ! Заслугом нашег угледног и највриједнијег члана по овом питању Марета, јш увијек добијамо локације и детаљне фотографије и других некропола овог нашег поднебља. cheers Остај с нама биће тога још ! cheers
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
kaboomNumber of posts : 7
Peпyтaциja : 0
Registration date : 26.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Uto 26 Okt - 18:08

Да бих илустровао на шта сам желио да скренем пажњу, цитираћу дио натписа из прве поруке на теми

Mr. Majevica ::

...
" А се лежи Вукац Вучихнић. Види се знаменије, чтиоче! Поменита вас бог благослисо. А се пише Прибисав" (50-бр. 94).
...
О Вукосаву Влаћевићу остаде чисто обавештење: "С мојом друговах дружном и сагибох на размирној Крајини код мога господина, и донесеше ме дружина на своју племениту ба-штину" (52.-бр. 96).
...

Ова два натписа су аутентична и потичу са исте локације, мада то баш и не може да се закључи из поруке. Први се налази на стећку испред цркве Св. великомученика Лазара у селу Влаховићи код Љубиња.
Натпис је временом оштећен, али се може реконструисати:

"† А се лежи Вукацъ Вуч[и]хнићъ [на племенитој]. Види се зламеније чтио[че помени]те, а васъ Б[о]гъ благосло[вио! А Сћче или пише Ковачъ - Дик] Прибисавъ."

Други натпис се налази на стећку који се налази у поду припрате цркве Св. великомученика Лазара. Овај натпис је сачуван одлично и гласи:" † Асе лежи Вукосавъ воевода Влаћевићъ с момъ друговахъ дружиномъ и загибохъ на размирнои краине код мога господина и донесоше ме дружина на своју племениту баштину и да је проклетъ тко ће у ме такнути."

Најбитније што недостаје када се говори о ова два натписа је трећи натпис, који повезује претходна два и који гласи:

„ † Асе лежи кнезъ Влаћъ Биелићъ у свои цркви у Светомъ Лазару. Чловече тако да ниеси проклетъ нетикаи у ме.“

Овај трећи натпис се налази такође у поду цркве, уз олтар и говори о ктитору цркве Влаћу Бијелићу, историјски потврђеној личности из 15 вијека. Црква је посвећена кнезу Лазару (канонизован је 1391 године) и послије ктиторове смрти је дограђена. У дограђеној припрати је сахрањен његов син, Вукосав Влаћевић, такође испод стећка са натписом. У црквеном дворишти је стећак са натписом њиховог братственика Вукца.
Ово је у најкраћим могућим цртама прича о овим занимљивим натписима. Кога интересује нешто опширније о натписима и локацији, може да погледа на овим линковима:

http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3284
http://ljubinje.go-forum.net/znamenitosti-ljubinja-i-okoline-f27/crkva-sv-velikomucenika-lazara-vlahovici-t276.htm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Uto 26 Okt - 19:06

cheers Хвала kaboom на објашњењу ! Ја сам само ,,копирао,, ове натписе http://members.tripod.com/cafehome/natpisi.htm . Сад је моного јасније !
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mare

avatar

Number of posts : 2823
Age : 40
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sub 13 Nov - 22:35

kaboom ::
Pozdrav svima,
ovo je karta rasprostranjenosti natpisa na stećcima:tragom ove karte sam i naletio na vas forum, pošto je uz istočnu Hercegovinu i podrinje, Majevica područje sa najvećim brojem sačuvanih natpisa. Koliko sam vidio svi natpisi koji su do sada navedeni ovdje su autentični, što je za pohvalu, pošto uglavnom po netu kruže falsifikati (smišljeno ili ne Smile ). Jedino bih vam možda zamjerio malo što su ovako taksativno navedeni natpisi malo "nezanimljivi". Bilo bi možda dobro, da se uz same natpise sa Majevice kažete nešto više o kraju u kom se nalaze, eventualno ako postoji neko sačuvano predanje, legenda u narodu, fotografija natpisa. Natpisi koji su do sada navedeni u temi su sa čitavog područja na kojima se nalaze. Ja mogu, ako želite da doprinesem temi sa natpisima iz Hercegovine, a volio bih kada bi se neko od vas malo detaljnije posvetio natpisima sa Majevice.


Kao što rekoh , srednjevjekovni stanovnici Majevice su bili prilično pismeni u svoje doba .
Ko zna koliko još natpisa sa stećaka Majevice je vrijeme uništilo , i ko zna koliko još njih može da se pronađe u trnju i koprivama , pod mahovinama i lišćem . Ko zna koliko će nam naši potomci zamjeriti , što se barem njihovi pismeni pradjedovi ne potrudiše malo više da im od zuba vremena otrgnu još jedan djelić blaga , još jedan dokaz pismenosti .
Na dosta mjesta sam slušao priče kako su sigurni da se nekom spomeniku nalazio natpis ili ukras , "ima tu jedan spomenik na kom pišu neka slova " , a od spomenika ni traga ni glasa nema već tri četri decenije , samo je uspomena na njega ostala . Gore , kažu "na onom brijegu što ga zovu Mramor , nekad je bilo nekakvog kamenja al ga odvuko pokojni Gojko kad se od oca dijelio , da kuću pravi" ili "bio je tu jedan veliki kamen , imao krov na dvije vode kao kuća i sve preko njega neke pletenice iscrtane , odvukli ga Vasilići kad su pravili branu za vodenicu , jedva ga sa dva para volova svukli niz brdo" .
Eto znajući sve ovo pitam se šta će to našim unucima ostati . Poslije metaka i bombi i kiselih kiša , poslije nepismenosti i siromaštva , poslije ne znanja i na kraju poslije naše ne brige ...
Natpise sa Majevice raštrkane po ovom forumu nismo mi sačuvali , mi se samo njima hvalimo i ponosimo , a sačuvao ih je neko drugi (u najvećoj mjeri onaj čeh Truhelka) , mi ih godinama brižno prepisujemo i iz njih nanovo izvlačimo neke zaključke , a pokraj naših pragova ukraj naših njiva , postoji ih sigurno još nekolicina , ali nam je svakako lakše zaviriti u knjigu , nego u šikaru .
Ja ne gubim ni vjeru ni nadu , da će se baš sa ovog foruma povesti ozbiljna ekspedicija u pravcu očuvanja ovih spomenika i da ćemo zajedno uspjeti da pronađemo vrijeme i sredstva da pokažemo svijetu da smo dostojni svojih pismenih djedova .
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
belegija-zavid

avatar

Number of posts : 69
Age : 33
Location : Bijeljina
Peпyтaциja : 0
Registration date : 24.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sub 25 Dec - 0:19

mare dal znas za stecke rastosnici i jel njih neko protumacijo ili procirtao?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
JankovljevNumber of posts : 866
Peпyтaциja : 0
Registration date : 20.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Ned 26 Dec - 23:05

Бешлагић каже да за ове Влаћевиће или Влађевиће постоје писани документи који потврђују да је ова породица била православна. Па напомиње да су све три конфесије сахрањиване под стећцима (православци, мањим дијелом католици, и тзв. босански крстјани) С тим да се разликују мишљења о карактеру ове посљедње црке у сваком случају била је ближа православљу него католичанству из разлога што су сва крстјанска богослужбена јеванђеља писана по источном обрасцу...

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
JankovljevNumber of posts : 866
Peпyтaциja : 0
Registration date : 20.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Ned 26 Dec - 23:11

belegija-zavid ::
mare dal znas za stecke rastosnici i jel njih neko protumacijo ili procirtao?

Има само један стећак са натписом у Снијежници у Растошници нема... На овом пише да ту лежи Весеоко Голубовић и да су споменик поставили његових 7 синова.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
belegija-zavid

avatar

Number of posts : 69
Age : 33
Location : Bijeljina
Peпyтaциja : 0
Registration date : 24.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sre 5 Jan - 0:39

Jankovljev ::
belegija-zavid ::
mare dal znas za stecke rastosnici i jel njih neko protumacijo ili procirtao?

Има само један стећак са натписом у Снијежници у Растошници нема... На овом пише да ту лежи Весеоко Голубовић и да су споменик поставили његових 7 синова.
ima ja mislim3-4 stecka na groblju u zavidu a to spada u rastosnicu,sugurno ima a na proljece idem da ih slikam i postavicu slike
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sre 5 Jan - 7:35

jel ima naseg svijeta da zivi u rastosnici?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Pet 20 Dec - 0:26

Старобосански натписи - Ћ. Трухелка - Гласник Земаљског музеја - година 7 - књига 2 - април/јун 1895.

https://www.academia.edu/5481229/_-_._-_-_7_-_2_-_1895
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
mrav

avatar

Number of posts : 2109
Peпyтaциja : 1
Registration date : 30.11.2009

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Pet 20 Dec - 21:58

Postoji metoda kako se mogu otkrivati podzemni spomenici, temelji zgrada itd. iz vazduha. Tako da to i nije neka prepreka ako je nesto zaraslo u trnje ili ga prekrilo lisce.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sub 21 Dec - 11:36

mrav ::
Postoji metoda kako se mogu otkrivati podzemni spomenici, temelji zgrada itd. iz vazduha. Tako da to i nije neka prepreka ako je nesto zaraslo u trnje ili ga prekrilo lisce.

Ради се на томе.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Pon 24 Feb - 0:20

:thumleft: Неко се одлично сјетио да постави овај 4. Зборник натписа у БиХ:
од 102. стр. Мајевица

Vego, Marko, Zbornik Srednjovjekovnih Natpisa BiH, KNJIGA 4, Sarajevo, 1970.1 by mesa95

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
mrav

avatar

Number of posts : 2109
Peпyтaциja : 1
Registration date : 30.11.2009

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Uto 25 Feb - 21:22

Komsije iz Vrazica i Koraja su isto nekad pisali cirilicom.  Shocked  Da li se oni ikad zapitaju sta su nekad bili?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Pet 28 Feb - 11:42

mrav ::
Komsije iz Vrazica i Koraja su isto nekad pisali cirilicom.  Shocked  Da li se oni ikad zapitaju sta su nekad bili?

А јеси ли се запитао што се Ратковићи баш тако зову ?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
mrav

avatar

Number of posts : 2109
Peпyтaциja : 1
Registration date : 30.11.2009

PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   Sub 1 Mar - 0:07

Sigurno je dobilo ime po nekom Ratku. Da li to i oni tako vide ili tvrde da je Ratko staro islamsko ime?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Натписи са стећака   

Nazad na vrh Ići dole
 
Натписи са стећака
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија :: Мраморје, стећци-
Skoči na: