MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Rogozarski IK-3

Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:38

Rogožarski IK-3 je bio među najboljim lovačkim avionima proizvedenim u Kraljevini Jugoslaviji. Iako je neposredno pred početak Drugog svetskog rata spadao u sam vrh svetske lovačke avijacije, njegova proizvodnja i uvođenje u naoružanje kasnila je zbog kratkovidosti političkih i vojnih struktura zbog čega je u borbama tokom Aprilskog rata učestvovalo samo šest aviona ovog tipa. Uprkos tome IK-3 se pokazao kao ravnopravni protivnik u sukobu sa nemačkim Meseršmitima. Njegov prethodnik IK-2 je imao manje uspeha u borbama sa savremenijim avionima neprijatelja.Razvoj

Lovački avion IK-3 nastao je tokom tridesetih godina 20. veka kao rezultat privatnog poduhvata inženjera Ljubomira Ilića, Koste Sivčeva i Slobodana Zrnića koji se timu priključio u fazi izrade statičkih proračuna i projektovanja konstrukcijskih rešenja.

Dokumentacija IK-3 je predata na usvajanje Komandi vazuhoplovstva polovinom 1936. god. ali je zbog nepoverenja u domaće konstruktore ugovor za izradu prototipa potpisan tek u martu 1937. god. Izrada prototipa poverena je fabrici aviona Rogožarski koja je imala velikog iskustva u izgradnji aviona drvene konstrukcije što je omogućavalo kvalitetnu izradu krila i stabilizatora IK-3 koji su izrađivani od lepenke.

Prvi prototip aviona IK-3 koji je poleteo u proleće 1938. godine bio je opremljen motorom na vodeno hlađenje Hispano Suiza 12Y-29, snage 920 KS i bio je naoružan sa jednim topom kalibra 20 mm, koji je tukao kroz glavčinu elise i sa dva mitraljeza FN-Brauning 7.92 mm iznad poklopca motora. Trup je bio napravljen od čeličnih cevi pokrivenih šper pločom i platnom, dok je konstrukcija krila bila drvena, pokrivena šper pločom sa zakrilcima metalne konstrukcije pokrivenim platnom i uvlačivim stajnim trapom. Avion je predstavljao kombinaciju karakteristika britanskog Hoker Harikena i nemačkog Meseršmita Me-109 ali je po svojim performansama i spoljašnjem izgledu najviše ličio na francuskog lovca Moran-Solnije MS.406 koji je imao isti motor kao IK-3 ali je postizao za oko 40 Km/h manju brzinu.

Prvi probni letovi izvršeni krajem maja 1938. godine pokazali su da su predviđanja konstruktora u pogledu osnovnih osobina aviona u potpunosti ostvarena. IK-3 je leteo maksimalnom brzinom od 527 Km/h što je za datu snagu motora predstavljalo odličan rezultat čak i u međunarodnim razmerama. U ispitivanju letnih karakteristika prototipa učestvovalo je pet probnih pilota i svi su dali pozitivnu ocenu. Na osnovu pozitivnih rezultata ispitivanja doneta je odluka da se počne sa serijskom proizvodnjom ali je ona stopirana kada se 19. januara 1939. godine, srušio prototip aviona IK-3 kojim je upravljao kapetan Pokorni. Kapetan Pokorni je suviše naglo izvodio avion iz strmog obrušavanja što je dovelo do iznenadnog popuštanja krila zbog preopterećenja aviona. Avion se srušio u reku, a pilot je poginuo. Posle nesreće Vrhovna komanda vazduhoplovstva je zahtevala da se sprovedu dodatna aerodinamička i statička ispitivanja i ispita uzrok nesreće. Istraga je pokazala da je do nesreće došlo zbog greške pilota i da konstrukcija zadovoljava predviđene zahteve čvrstoće. Zbog veće sigurnosti ipak su pojačani najopterećeniji delovi krila. Odluka o izradi prve serije je potvrđena, ali je bez potrebe izgubljeno nekoliko dragocenih meseci.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:39

Novi serijski IK-3 donekle se razlikovao od protitipa. Serijski IK-3 imao je ugrađeno neprobojno vetrobransko staklo, klizni poklopac kabine sa dodatnim metalnim okvirima, bolje oblikovani zadnji deo trupa i češku verziju motora Hispano-Suiza, Avia H.S. 12Y. Prva serija od 12 aviona izrađena je takođe u Rogožarskom, i prvih šest IK-3 isporučeno je do kraja marta 1940. godine. Drugih šest predato je vojnom vazduhoplovstvu do kraja jula. Daljim programom serijske proizvodnje bilo je predviđeno da se u toku 1941. i 1942. godine izradi ukupno 48 aviona. U trenutku nemačkog napada, u fabrici je bila u izradi serija od dvadeset i pet IK-3 koja je trebalo da bude isporučena do kraja 1941. godine.

Konstruktorski tim Ilić, Sivčev, Zrnić, planirao je proizvodnju poboljšane verzije aviona IK-3. U tu svrhu isipitivana je mogućnost ugradnje jačeg motora. Prvobitno je planirano da se u avion ugradi motor Hispano-Suiza 12Y-51, snage 1.100 KS, ali je zbog pada Francuske ovaj motor postao nedostupan. Zbog toga je razmatrana mogućnost ugradnje nemačkog motora Dajmler-Benc DB 601A. U tom cilju jedan ovakav motor ugrađen je u britanski lovački avion Hoker Hariken koji je po licenci proizvođen u Jugoslaviji. Rezultati su bili izuzetni, ali je rat sprečio dalju realizaciju modernizacije IK-3. U isto vreme u jedan IK-3 ugrađen je britanski motor Rols-Rojs Merlin III snage 1.030 KS. Na ovom avionu, koji je po performansama bio ravan sa nemačkim Meseršmitom Me-109 E, tokom Aprilskog rata leteo je najuspešniji pilot JKRV, narednik Milisav Semiz, čiji je serijski IK-3 teško oštećen 7. aprila, prilikom sletanja na Zemunski aerodrom.

Dvanaest aviona IK-3 iz prve proizvodne serije raspoređeni su u 51. lovačku grupu iz sastava Šestog lovačkog puka Prve vazduhoplovne lovačke brigade. Tu su u potrebi bili Hoker Hariken i Meseršmit Me-109E3, i piloti su dali prednost IK-3 smatrajući da se bolje leti, uz to je održavanje aviona išlo lakše. Do početka Aprilskog rata jedan IK-3 izgubljen je u vazdušnoj nesreći koja se dogodila 6. septembra 1940. godine kada je poginuo kapetan Anton Ercigoj. Turska je uzimala u obzir da kupi linensu, ali je drugi svetski rat sprečio dalje planove.

Prototip :
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:40

Taktichko tehnichke karakteristike :

Motor: 1 Hispano Suiza 12Y-29crs, 925 KS

Dimenzije:

* Raspon krila: 10.30 m

* Dužina: 7.85 m (prototip), 8.00 m (prva proizvodnja serija), 8.10 m (druga proizvodnja serija)

* Visina: 3.25 m

* Površina krila: 16.50 m²

Težina:

* Prazan: 2068 kg

* Opterećen: 2630 kg

Gorivo: 330 lit.

Ulje: 38 lit.

Posada: 1

Brzine:

* Maksimalna: 527 km/h (prva proizvodnja serija), 535-540 km/h (druga proizvodnja serija)

* Krstareća: 400 km/h (prva proizvodnja serija), 415-420 km/h (druga proizvodnja serija)

Dužina uzleta: 200 m

Vreme penjanja na 5000 m: 7 min.

Maksimalna visina leta: 9400 m

Dolet: 785 km (prototip), 600 km (prva i druga proizvodnja serija)

Naoružanje: 1 x 20 mm top Erlikon FF/SMK M.39 E.M. (Hispano-Suiza HS.404) (60 metaka), 2 x mitraljezi 7.92 mm FN-Brauning (M.38 Browning FN) (2 x 500 metaka)
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:41

IK-3 u Aprilskom ratu 1941. god. [uredi]

Svih 12 proizvedeni avioni IK-3 predati su 51. lovačkoj grupi koja se nalazila u sastavu 6. lovačkog puka koji je tokom Aprilskog rata bio zadužen za odbranu Beograda. 51. lovačka grupa bila je sastavljena od 161. i 162. lovačke eskadrile koje su bile stacionirane na aerodromu Zemun.

U trenutku izbijanja Aprilskog rata, u naoružanju 51. lovačke grupe nalazilo se 6 borbeno sposobnih aviona IK-3, od ukupno 12 koliko je isporučeno. Jedan avion izgubljen je u vazdušnoj nesreći, dva su se nalazila na redovnom servisu u fabrici Rogožarski, dva su se nalazila na servisu u pukovskoj radionici, a jedan je bio na modifikaciji.

U borbama iznad jugoslovenske prestonice učestvovalo je 6 aviona IK-3 čiji piloti su nakon fingiranih borbi sa jugoslovenskim Me-109 E-3 imali priliku da stečena iskustva iskoriste u borbi protiv nemačke Luftvafe. Iako je IK-3 bio sporiji od Me-109, bio je znatno pokretljiviji zbog čega je razvijena posebna taktika za borbu protiv nemačkih lovačkih aviona. Zbog veće pokretljivosti IK-3 jugoslovenski piloti upuštali su se u borbu sa nemačkim Meseršmitima izvodeći čitav niz spojenih zaokreta. Zbog manjeg radijusa okretanja IK-3 nemački piloti koji bi se upustili u borbi, posle nekoliko zaokreta našli bi se na nišanu jugoslovenskih pilota. Uprkos velikom broju pogodaka koje su postigli jugoslovenski piloti, broj oborenih nemačkih aviona bio je relativno mali zbog toga što jugoslovenski avioni nisu bili naoružani zapaljivom municijom.

Posle prvog dana rata 161. i 162. lovačka eskadrila imale su samo tri borbeno sposobna aviona IK-3. 7. aprila avion narednika Milisava Semiza teško je oštećen ali je pilot uspeo da sleti na Zemunski aerodrom. Istog dana stavljen mu je na raspolaganje IK-3 koji je bio na modifikaciji u fabrici aviona Rogožarski. Preostali avioni IK-3 preleteli su zajedno sa ostalim avionima 6. lovačkog puka na aerodrom Veliki Radinci, gde su ih posade, zbog približavanja Nemaca, spalile u zoru 12. aprila.

Narednik Milisav Semiz, koji je tokom Aprilskog rata leteo na lovačkom avionu IK-3, bio je najuspešniji pilot-lovac Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva sa četiri nepotvrđene vazdušne pobede.

Jugoslovenski piloti koji su leteli na lovačkim avionima IK-3, postigli su tokom Aprilskog rata 11 nepotvrđenih vazdušnih pobeda uz gubitke od četiri oborena IK-3 i tri koje su njihove posade uništile na zemlji kako ne bi pali neprijatelju u ruke.

Za dodatne detalje o ratnim dejstvima, pogledati članak Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo u Aprilskom ratu.

sa : http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%98%D0%9A-3
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:42

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:45

Istorija o IK 2 i IK 3

Početkom tridesetih godina jugoslovenski konstruktori, koji su dotle ostvarili već niz uspešnih tipova školskih, trenažnih i izviđačkih aviona, počeli su da se bave mišlju da projektuju i izrade savremeni lovački avion, što je oduvek označavalo vrhunac konstruktorskog znanja i tehnološke zrelosti vazduhoplovne industrije. Zamisao je nastala u glavama dva mlada inženjera, Ljubomira Ilića i Koste Sivčeva, koji su se 1931. vratili iz Francuske gde je Ilić sa velikim uspehom završio studije na poznatoj visokoj školi za aeronautiku, a Sivčev je stekao veliko iskustvo na usavršavanju u konstrukcionim biroima i proizvodnim halama fabrika Brege i Hispano. Obojica su imali, dakle, priliku da se upoznaju sa savremenim razvojem avionskih konstrukcija, u Francuskoj i u svetu, a po povratku u domovinu zaposlili su se u Tehničkom odeljenju Komande vazduhoplovstva. Tu su onda shvatili koje su potrebe vojnog vazduhoplovstva pa i mogućnosti domaće vazduhoplovne industrije. Oba prijatelja ubrzo su odlučila da krenu u ostvarenje hrabre zamisli i da projektuju metalni jednokrilni lovac sasvim nove konstrukcije koji je trebalo da zameni u to vreme već veoma zastarele francuske devoatine D-1 i čehoslovačke avije BH-33 kojima su tada bile naoružane lovačke eskadrile jugoslovenskog vazduhoplovstva.

O svojim planovima su obavestili odgovorne osobe tek onda kada su u aerodinamičnom tunelu Ajfelovog instituta u Parizu već isprobali maketu novog aviona i izradili većinu planova i tehničkih crteža za izradu prototipa. Njihov konstrukcioni biro nalazio se u samom stanu inženjera Ilića, a radili su u svoje slobodno vreme, često noću i nedeljom.

Kada su, početkom 1933, svoj projekat pokazali šefu Tehničkog odeljenja Komanda vazduhoplovstva pukovniku inženjeru Srbobranu Stanojeviću on je bio prijatno iznenađen samim konceptom kao i dorađenošću proračuna i crteža. Nakon skoro godinu dana rasprava sa domaćim skepticima, Stanojević je konačno sredinom februara 1934. uspeo da izdejstvuje odobrenje Ministarskog saveta za izradu prototipa. Novi lovac, koji je po početnim slovima imena konstruktora dobio naziv IK-1, predstavljao je tip poduprtog visokokrilca sa neuvlačećim stajnim trapom, metalne strukture koja je delom bila presvučena platnom. U avion je ugrađen najsavremeniji redni motor hlađen glikolom hispano suiza 12 Y crs od 860 KS, koji je tada jedini od komercijalnih motora imao mogućnost ugradnje topa čija je cev prolazila kroz osovinu. U kombinaciji sa dva mitraljeza koji su gađali kroz polje elise, ovaj top kalibra 20mm predstavljao je jedan od ranih primera takozvanog centralnog naoružanja kod lovaca, koje je imalo veliku efikasnost gađanja i često je primenjivan kod lovaca u drugom svetskom ratu.
Prototip je izrađen u fabrici Ikarus u Zemunu a prvi probni let izvršen je 22. aprila 1934. Medutim, u trećem letu, kada je pilot otpočeo da van programa izvodi akrobacije, došloje do udesa i loma aviona. Komisija je utvrdila da je popustila još nedovoljno zategnuta presvlaka na jednom delu krila, što se smatralo greškom proizvodnje, a ne konstrukcije. Zato je odobrena izrada novog prototipa kod koga je krio umesto platnom presvučeno duralnim limom, a izvršena su i neka druga manja doterivanja u konstrukciji.

Novi IK-2 završen je juna 1936. i odmah se pokazalo da je ispunio očekivanja. Imao je maksimalnu brzinu od 435km na čas, za 15km veću od proračunske. U većem broju simuliranih vazdušnih borbi sa engleskim dvokrilnim lovcem hoker fjurijem, koji je u dosta velikom broju po licenci izrađivan u domaćim fabrikama Ikarus i Zmaj, IK-2 se pokazao nadmoćnijim naročito po maksimalnoj brzini, brzini penjanja i pokretljivosti. Zaključak komisije koja je sa interesovanjem pratila ispitivanja bio je da IK-2 po svojim letačkim i borbenim sposobnostima odgovara uslovima za moderni lovački avion, pa ga je preporučila za uvođenje u naoružanjejugoslovenskog vazduhoplovstva. Serija od 12 aviona, koja je takođe izrađena u fabrici Ikarus, isporučena je od oktobra 1938. do aprila 1939. Lovci su prvo dodeljeni eskadrilama 6. lovačkog puka u Zemunu, a oktobra 1939. godine predati su 4. lovačkom puku u Zagrebu, gde su u sastavu 107. eskadrile dočekali i rat aprila 1941. Devetog aprila, u vazdušnoj borbi sa nemačkim meseršmitima Me-109 koja je vođena iznad letelišta Rovine u blizini Bosanskog Aleksandrovca, u vatrenom krštenju našlo se i sedam IK-2 čiji su se piloti uspešno suprotstavili mnogo bržim meseršmitima koristeći svoju veliku pokreiljivost. U toj borbi oboreni su jedan IK-3 i dva jugoslovenska harikena, ali i dva meseršmita. Deo IK-2 na kraju aprilskog rata spalile su same posade, a tri je zarobio neprijatelj i uključio ih u sastav vazduhoplovstva NDH.

Tehničko-letne karakteristike Ikarus IK-2
Motor: 1 x HS12Ycrs, 860 KS
Raspon krila: 11.4 m
Dužina: 7.88 m
Visina: 3.84 m
Težina: 1502 kg/ 1930 kg
Maksimalna brzina: 430km/h
Brzina krstarenja: 250km/h
Brzina penjanja: 5000m za 5'24''
Plafon leta: 10500 m
Dolet: 700 km
Naoružanje:1x20mm+2x7.9mm
Posada:1

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:46

LOVCI IK-3Još dok su razrađivali radioničke crteže za IK-1, Ilić i Sivčev su već duboko bili zašli u razradu koncepcije novog lovca, koji je pripadao modernoj generaciji niskokrilaca sa uvlačećim stajnim trapom.Konstruktori lovca IK-3. Sleva nadesno:
Slobodan Zrnić, Ljubomir Ilić i Kosta Sivčev
Pokazalo se da ovakva potpuno nova koncepcija lovca sa što je moguće doteranijom aerodinamičkom linijom, a pored toga i jakim motorom jedina može da obezbedi postizanje još većih brzina i moći penjanja, čime su lovci jedino mogli da odgovore na izazov brzih bombardera čiji su se prvi primerci tada već pojavljivali. Radilo se kao i kod IK-1, u privatnom aranžmanu i u punoj tajnosti.
U fazi izrade statičkih proračuna i projektovanja konstruktivnih rešenja, grupi se priključio i inženjer Slobodan Zrnić, koji je takođe pripadao generaciji naših konstruktora školovanih u Francuskoj.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:47Novi lovac je nosio naziv IK-3. Pri njegovom projektovanju pošlo se od karakteristika usavršenog i pojačanog motora hispano suiza 12Y-29, koji je razvijao 970 KS. Pored povećanja brzine i moći penjanja, konstruktori su posebno insistirali na postizanju što veće pokretljivosti, što je proizilazilo iz shvatanja jugoslovenskih letača da u individualnoj vazdušnoj borbi pokretljivost predstavlja značajnu prednost kojom može da se parira i znatno većoj brzini protivničkog lovca. U osnovi, IK-3 je predstavljao kompromis između engleskih lovaca harikena i spitjajera i nemačkog meseršmita Me-109, a najpribližniji je bio francuskom moranu 405/406 koji je imao isti motor kao i IK-3 ali je postizao manju brzinu za oko 40 km na čas. Dokumentacija IK-3 predata je na usvajanje Komandi vazduhoplovstva polovinom 1936, ali zbog već izraženog nepoverenja u domaće konstruktore ugovor za izradu prototipa potpisan je tek marta 1937.Izrada je ovoga puta poverena fabrici Rogožarski u Beogradu, koja je imala dobro uhodano odeljenje drvenih konstrukcija, što je omogućavalo kvalitetnu izradu krila i stabilizatora IK-3 koji su izrađivani od lepenke. Prvi probni letovi izvršeni krajem maja 1938. pokazali su da su predviđanja konstruktora u pogledu osnovnih osobina aviona u potpunosti ostvarena. IK-3 je leteo maksimalnom brzinom od 527 km na čas što je za datu snagu motora predstavljalo izvrstan rezultat čak i u međunarodnim razmerama.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:48

Pored toga, utvrđena je velika pokretljivost a "efikasnost komandi" kako je zapisano u izveštaju probnog pilota Bjelanovića, "obezbeđena je u svim evolucijama i akrobacijama, i to kod svih brzina". Ovakve u svakom smislu vrlo dobre ocene davali su i ostali probni piloti i kada je već bila doneta odluka da se odmah pristupi serijskoj proizvodnji, u jednom nesrećnom letu 19. januara 1939. kapetan Pokorni suviše naglo je izvodio avion iz strmog obrušavanja što je dovelo do iznenadnog popuštanja krila zbog preopterećenja i avion je uništen, a pilot je poginuo. Opet je proradila čitava mašinerija protivnika IK-3. Komanda je zahtevala dodatna aerodinamička i statička ispitivanja i opet se pokazalo da konstrukcija zadovoljava predviđene zahteve čvrstoće. Zbog veće sigurnosti ipak su pojačani najoptercćeniji delovi krila. Odluka o izradi prve serije je potvrđena, ali je bez potrebe izgubljeno nekoliko itekako dragocenih meseci.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:53Novi serijski IK-3 imao je i neke izmene u obliku prednjeg dela pilotske kabine, bolje oblikovan zadnji deo trupa i druga manja poboljšanja koja su doprinosila boljoj aerodinamici letelice i olakšavala održavanje aviona. Prva serija od 12 aviona izrađena je takođe u Rogožarskom, i prvih šest IK-3 isporučeno je do kraja marta 1940. Drugih šest predato je vojnom vazduhoplovstvu do kraja jula. Daljim programom serijske proizvodnje bilo je predviđeno da se u toku 1941. i 1942. izradi ukupno četrdeset osam aviona. U trenutku nemačkog napada, u fabrici je bila u izradi serija od dvadeset i pet IK-3 koja je trebalo da bude isporučena do kraja 1941.

IK-3 BRANI BEOGRAD

Napad na Jugoslaviju je onemogućio dalji razvoj ovog aviona, koji je uglavnom trebalo da se sastoji u primeni motora povećane snage. Konstruktori su već uveliko bili razradili projekte za ugradnju poboljšane verzije hispano suiza 12Y-51 od 1100 K.S, ali je nemačka okupacija taj projekat onemogućila.Proračuni su pokazivali da bi ovi snažniji motori znatno povećali brzinu i moć penjanja, čime bi IK-3 došao u red vrhunskih lovaca drugog svetskog rata. To je i potvrđeno posle rata, kada su na osnovu koncepcije IK-3 izrađeni domaći lovci S-49 A i S-49 C - koji je postizao brzinu od preko 650 km na čas.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:54

Svih dvanaest isporučenih lovaca IK-3 prve serije uključeni su u sastav 51. samostalne lovačke grupe koja je stacionirala na aerodromu pored samog Beograda. Njeni piloti uspeli su da do početka rata u potpunosti savladaju nove lovce, a isprobali su se i u fiktivnim vazdušnim borbama sa meseršmitima Me-109E, koji su se od 1939. nalazili u naoružanju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Upoređenja su pokazala da je IK-3 pokretljiviji od Me-109, koji je bio nešto brži, na osnovu čega je razrađena i posebna taktika vazdušne borbe između ova dva lovca. Prilika za njenu proveru ukazala se vrlo brzo, već 6. aprila 1941. godine kada je Beograd napalo preko 480 nemačkih bombardera u pratnji oko 120 lovaca. Pored meseršmita iz sastava 6. puka, neprijatelju se suprotstavilo i šest IK-3 51. grupe koji su u tom trenutku bili ispravni. U neravnopravnim borbama koje su vođene tokom 6. i 7. aprila, jugoslovenski piloti su pokazali puno veštine i hrabrosti.Tako je kapetan Savo Poljanec, koji je ranije vodio fiktivne borbe sa Me-109, sada prvo uspeo da obori nemački bombarder, a onda da se u borbi sa nemačkim lovcima Me-109F prilepi za repjednome od njih, da bi ga nad samim gradom i oborio. U daljoj borbi Poljančev avion je oštećen, a kada je krenuo na sletanje, nad samim aerodromom napao ga je jedan Bf-110 čije su granate oštetile avion i ranile pilota, iako teško oštećen IK-3 je uspešno sleteo. Slične vazdušne borbe vodili su i drugi jugoslovenski piloti IK-3 oborivši najmanje još četiri nemačka bombardera i lovca, Leteći na IK-3 poginuo je potporučnik Dušan Borčić, a teško je povređen Eduard Bamfić, koji je takođe napadnut na sletanju. Preostali IK-3 su sa drugim avionima 6. puka preleteli 7. aprila na aerodrom Veliki Radinci, gde su ih posade, zbog približavanja Nemaca spalile u zoru 11. aprila, ali po novim informacijama tj. slikama koje su se pojavile nedavno zarobljena su najmanje dva IK-3
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:55Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:56

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 28 Feb - 20:58sa : http://www.paluba.info/smf/slavna-oruzja-orudja-avioni-brodovi/istorija-o-ik-2-i-ik-3/


Poslednji izmenio Mr. Majevica dana Ned 1 Mar - 9:35, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Majevica

avatar

Number of posts : 316
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Ned 1 Mar - 0:11

Sve mi se cini da nam se u ratu s NATO paktom dogodila ista greska sto znaci da smo imali samo 12 MiG 29 sto su bili najbolji avioni naseg vazduhoplovstva. Proklet je taj broj 12 iako vecina ljudi smatra 13 losim brojem. Za mene su svi brojevi isto dbori ili losi sto znaci da mi je svejedno, ali bih ipak volio da imamo nekih bar 100-njak aviona tipa Su-34 sto bi stvorilo odredjenu sigurnost kod nasih gradjana.

Sve ovo lijepo zvuci kao i prica o Lazaru, oklopnom vozilu, ali u svemu tome nedostaju nam motori a da bi motore pravili za to trebaju velika ulaganja, znanje i jaka ekonomija uopste.
Motor ili turbine za avione su ipak srce svake masine i da ne zaboravimo elektroniku.
Sve ostalo je samo konstrukcija sadije sto nije bas jednostavno, ali je mnogo lakse napraviti neko jedan dobar motor.
Motore koje pravimo su, mislim, vecinom licence kupljene od Mercedesa, Steyera itd.
Mali smo mi za vece poduhvate, ustvari nismo mali koliko smo neradnici.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Ned 1 Mar - 19:31

Kad pomenu nase pokojne miguse...citao sam intervju sa jednim od prezivjelih pilota. kada je iznio podatak da je na svim migovima bilo tehnickih nedostataka tipa pokvaren radar i navigacija ja sam se zgranuo jer kao razlog bio je naveden nedostatak finansija. nije me to toliko pogodilo kao cinjenica da je u to vrijeme vlada srbije nabavila citavu flotu audija S8 a para nisu imali za remont aviona. sramota!

da ja imam neku "ingerenciju" ja bih se prije odlucio na SS6 rakete. mala smo mi zemlja za avijaciju ali dobar mobilni raketni sistem bi bio funkcionalan.

gdje pade onaj nas avion na majevici?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
wolfenstein

avatar

Number of posts : 359
Location : Velika Srbija
Peпyтaциja : 0
Registration date : 16.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sre 22 Apr - 14:23

Prica sa ik3 me podseca na skorasnju situaciju sa yu supersonikom, francuska skola letenja i tehnike, ali prekasno, oba su nestala sa ratnim desavanjima u nasoj zemlji.
Inace ik3 je u to doba predstavljao respektivan poduhvat sa odlicnim rezultatom,ali i nebrigom drzave i vlasti za takve projekte,jer jedan takav projekt vuce gomilu drugih industrijskih grana u razvoj i ekspanziju velikih razmera,ali mi nikada nismo imali vlast koja bi oslobodila sve nase kreativne i radne sposobnosti da dodju do maksimuma.
Nadam se da ce se vremena promeniti i da cemo ponovo pokrenuti jedan takav projekt u kome ce citava zemlja ucestvovati i doziveti tehnoloski i drugi napredak neslucenih razmera.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Majevica

avatar

Number of posts : 316
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sre 22 Apr - 21:07

Tek kad budemo mogli praviti turbine i motore sami onda mozemo ocekivati uspijeh u avio-industriji.
Elektronika je takodje veoma vazna za takve projekte.Ako budemo ulagali 100 puta vise u nauku, dr. i inz.
mozemo ocekivati prave rezultate.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sre 22 Apr - 22:09

Citat :
Majevica Sre Apr 22, 2009 9:07 pm

--------------------------------------------------------------------------------

Tek kad budemo mogli praviti turbine i motore sami onda mozemo ocekivati uspijeh u avio-industriji.

Pravili smo po licenci Rolls Royce motore i turbine, a i sa manjim modifikacijama. Pa i sada dok tiovo pishem Orao u BN pravi lopatice za neke ,,zapadnjachke,, motore...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sre 22 Apr - 22:49

zar je libija na zapadu Evil or Very Mad
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sre 22 Apr - 23:15

Kakva te ,,crna,, Libija snashla Laughing za Kanadjane bolan Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Čet 23 Apr - 7:06

hehehehe znaci libija je postala kanadska kolonija.........
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Čet 23 Apr - 8:58

Moguce, ako je ovo libijska firma > http://www.pwc.ca/en/home
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Čet 23 Apr - 17:49

ne ne, ova firma izvozi za libiju posto mi ne smijemo jer je libija pod sankcijama

da ne upadose ameri u irak jos godinu dana na al samud raketama bi pisalo "made in bijeljina"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Pet 24 Apr - 12:10

Laughing Ta afera za Orao i Irak, je samo stvar i namjeshtaljka malo vjeshtije konkurencije... Orao sada radi normalno, jer nishta nije radjeno kako ne treba....
Inache Irak je imao SVBR M87 Orkan 12x262mm dometa 50km made in ex SFRJ (koprodukcija sa Irakom)...
A Libija (nema sankcija) i dan danas koristi nashe avione J-21 Jastreb i N-60 (G-2) Galeb, pa se remont, povremeno izvrshava Laughing

Libijski Galeb G 2 :


Libijski Jastreb J 21 :
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Majevica

avatar

Number of posts : 316
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Pet 24 Apr - 18:31

Mr. Majevica ::
Citat :
Majevica Sre Apr 22, 2009 9:07 pm

--------------------------------------------------------------------------------

Tek kad budemo mogli praviti turbine i motore sami onda mozemo ocekivati uspijeh u avio-industriji.

Pravili smo po licenci Rolls Royce motore i turbine, a i sa manjim modifikacijama. Pa i sada dok tiovo pishem Orao u BN pravi lopatice za neke ,,zapadnjachke,, motore...

Jasno mi je to sve, ali moramo ulagati mnogo vise u nauku kako bi nasi strucnjaci "izmislili" tj. otkrili nesto novo.
Licenca je za mene nesto kao kad kupis od nekoga polovan auto, volio bih da imas novi, ali nisi imao dovoljno para.
Treba se uzdati u se i u svoje kljuse.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Pet 24 Apr - 18:43

Zemlje koje same mogu proizvoditi letjelice (bilo kako), mozesh na prste da izbrojish ! Veliki je to uspjeh, slabo cesh naci i na zapadu neki proizvod a da nema neki dio koji je ,,uvezen,, ili koji se pravi po licenci (kooperaciji s nekim).. Tako i ove nashe letjelice, jedino im je motor bio ,,boljka,, ali bilo je raznoraznih varijanti ! U pravu si i j amislim da se treba vishe ulagati i nalziti vishe fin. sredstava da se ,,pogura,, kakv proizvod jer mi ne zaostajemo ni za kim, shto se tiche nauke i obrazovanog kadra !
Moram ti reci da je fabrika Lola ,takodje krajem 80-tih, sopstveno razvila turbinu za helikopter koji je takodje trebao da udje u proizvodnju, a naziv mu je bio VNH-90.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Majevica

avatar

Number of posts : 316
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 25 Apr - 11:41

Mr. Majevica ::

Moram ti reci da je fabrika Lola ,takodje krajem 80-tih, sopstveno razvila turbinu za helikopter koji je takodje trebao da udje u proizvodnju, a naziv mu je bio VNH-90.

Nisam znao! Shocked
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Ned 26 Apr - 12:07

E pa na ovom forumu cesh svashta saznati ! Laughing Motor je imao naziv TM 1500, ostale podatke mozesh prochitati u ovom tekstu :nemoj zamjeriti shto vizuelno slichi francuskoj ,,Pumi,, Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
zabrdjac

avatar

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Ned 26 Apr - 13:24

jel TM1500 oznaka za "tamic 1500"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14524
Peпyтaциja : 24
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Ned 26 Apr - 13:57

Bice tebi tamic tuca
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Majevica

avatar

Number of posts : 316
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   Sub 15 Avg - 0:33

Mr. Majevica ::
E pa na ovom forumu cesh svashta saznati ! Laughing Motor je imao naziv TM 1500, ostale podatke mozesh prochitati u ovom tekstu :nemoj zamjeriti shto vizuelno slichi francuskoj ,,Pumi,, Laughing

Odakle ti ovaj tekst? Zvuci kao naucna fantastika i kao da smo ikad imali potencijal da napravimo dobar helikopter kad nismo mogli napraviti sopstveni auti, tenjak (kako kazes) ili dobar motocikl. Cool
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Rogozarski IK-3   

Nazad na vrh Ići dole
 
Rogozarski IK-3
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Hayкa, кyлтypa, yмjeтнocт, cпopт :: Hayчнo-тexничкa дocтигнyћa-
Skoči na: