MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Bogutovo Selo

Ići dole 
AutorPoruka
TheMiner

avatar

Number of posts : 157
Age : 33
Location : Ćumur City
Peпyтaциja : 0
Registration date : 31.08.2009

PočaljiNaslov: Bogutovo Selo   Pon 14 Sep - 3:03

Za početak:
Bogutovo Selo je selo u opštini Ugljevik. Ime je dobilo po nekom Bogutu, a neki smatraju da je Bogut bio velikaš iz susjednog srednjevjekovnog utvrđenja Jablan grad, čiji su posjedi bili na teritoriji sela ili da je Bogutovo Selo bilo podgrađe (town) Jablan grada (city).

Veći dio sela je zbog rudnika eksproproisan. Od 1979. godine vrši se eksploatacija mrkog uglja na površinskom kopu "Bogutovo Selo". Na području, nekada, jednog od najvećih sela na ovom dijelu Majevice, sada postoje dvije mjesne zajednice: Brđani-Prokos i Mukat-Stankovići. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Bogutovo Selo je imalo 1071 stanovnika (1063 - Srbi, 6 - Jugosloveni, 1 - muslimani i 1 iz reda ostalih naroda).

Većina stanovnika Bogutovog Sela koji su eksproproisani, naseljeni su na području Novog Ugljevika, naročito u mjesnim zajednicama Prigradsko i Sjever. Jedna sociološka studija (na Sarajevskom univerzitetu) je vršena pred proces eksproprijacije, čiji je predmet bila analiza efekata eksproprijacije na stanovništvo. Ukratko, zaključeno je da se prilikom naseljavanja stanovništva u novo mjesto trebaju "sačuvati i komšiluci". Zbog samog načina na koji je vršena eksproprijacija (imanje po imanje), a i zbog navedene studije, rodbine su "naseljene" jedne pored drugih (Todorovići u krugu Todorovića, Novakovići sa Novakovićima...). Pitanje je koliko je to dobro, jer su i "Vilotiće" naselili pored "Radovana", pa su ujedno prenijeti i sukobi porodica iz "Zavičaja" Smile

Fudbalski klub "Mladost" Bogutovo Selo, osnovan 1958. godine, još uvijek djeluje pod tim imenom i "geografskim određenjem" iako se stadion nalazi u Ugljeviku (Sjever), na nekadašnjem području sela Zabrđe.

Ovo je za početak, nastaviću kad svane da mogu čitati literaturu.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mare

avatar

Number of posts : 2823
Age : 40
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Čet 17 Sep - 20:33

Prelijepe fotografije , i veoma zanimljivi podaci ..
Čuo sam da par familija iz Bogutovog Sela ima veoma staro porijeklo , i da vuku korijene od hercegovačkih Gagovića .
I da naravno , Very Happy , možeš li nam reći nešto više o stećcima sa natpisima iz Bogutovog Sela .
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
TheMiner

avatar

Number of posts : 157
Age : 33
Location : Ćumur City
Peпyтaциja : 0
Registration date : 31.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 19 Sep - 0:02

Mare ::
Prelijepe fotografije , i veoma zanimljivi podaci ..
Čuo sam da par familija iz Bogutovog Sela ima veoma staro porijeklo , i da vuku korijene od hercegovačkih Gagovića .
I da naravno , Very Happy , možeš li nam reći nešto više o stećcima sa natpisima iz Bogutovog Sela .

Od hercegovačkih Gagovića vode porijeklo Lukići. Do tih saznanja došao je arhitekta prof. dr Slobodan Lukić, autor jedne sjajne monografije Bogutovog Sela "Bogutovo Selo - selo koje o(p)staje". Podatke o precima i prvim stanovnicima Bogutovog Sela prikupljao je dugi niz godina od starijih ljudi. Prikupljene podatke, ne samo za Lukiće, nego i ostale familije objavio je u navedenoj knjizi.

On navodi, da Lukići vode porijeklo od Teodora - Teke Gagovića iz Pive, (selo Bezuje) koji se prvi doselio u zaselak Mukata. Od imena njegovih sinova Luke, Laze i Trifka nastala su prezimena Lukića i Lazića, kao i Trifkovića iz Maleševaca.

O Gagovićima je pisao arhimandrit Arsenije Gagović koji je zabilježio, a u svojoj knjizi prenosi Lukić, da je rodonačelnik Gagovića knez Vukašin Ruđić (a iz Ruđića potiču crnogorska dinastija Petrović, pa i sam Karađorđe Petrović), po čijem sinu Gavrilu - Gagi nose prezime Gagovića, čiji drugi sin je bio pećki patrijarh Savatije. U Pivi postoji mišljenje da su iz tog bratstva bili i veliki vezir Mehmed Paša Sokolović i brat mu Makarije, patrijarh. Gagovići su osnovali i izgradili Pivski manastir i dali skoro sve igumane i arhimandrite (najpoznatiji gore pomenuti Arsenije, koji je pomagao Karađorđeve ustanike i putovao u Rusiju tražeći pomoć od ruskog cara, a navodno je na tim putovanjima svraćao do manastira Tavna i kod svojih rođaka u Bogutovo Selo, gdje se odmarao. Tada je sreo i Filipa Višnjića (čija je majka ili baba bila iz Mukate - Gagovićka, sestra Luke Gagovića), kome je poklonio gusle i odveo ga u Srbiju među ustanike.

Sve ove podatke navodi Slobodan Lukić u svojoj knjizi, a moje lično mišljenje da je malo pretjerao. Smile Ne sporim da je od Gagovića (to je u razgovoru sa starijim ljudima otkrio), ali ova imena poslije.... Malo mi je megalomanski... U svoje porodično stablo ugradio je najznačajnije Srbe: od Sokolovića, Petrovića, Karađorđa i Karađorđevića do Filipa Višnjića... Samo još fali Nikola Tesla i Vlade Divac Smile

Iz Pive su u Mukatu (BS) još došli i Toma Lješević (selo Goransko, susjedno Bezuju)...

U knjizi se navode još imena prvih starosjedioca, a mrsko mi je prepisivati (knjigu imate u biblioteci Smile), ali prenijeću još jednu priču o porijeklu Pajića, Vićića i Mijića. Svi oni vode porijeklo od nekog Grka, koji je bio vidar (hećim) koji je "izliječio bulu i koji se naselio 1835. godine u Košariće". Oženio se i imao tri sina Paju, Viću i Miju. Pošto je bio Grk, nije imao krsnu slavu, već se preobratio u manastiru Tavna i uzeo slavu Trojice. Postoje još jedni Vićići i Mijići u Bogutovom Selu, ali oni nisu njegovi potomci.

Zanimljivo je da je prilikom iseljenja groblja "Spasine" iz Bogutovog Sela u Novo gradsko groblje u Ugljeviku prenijeti i spomenik (vjerovatno i posmrtni ostaci) tog Grka kojeg je narod zvao, i na spomeniku mu piše Risto 'Ećim.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
TheMiner

avatar

Number of posts : 157
Age : 33
Location : Ćumur City
Peпyтaциja : 0
Registration date : 31.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 19 Sep - 0:45

Inače da bi bilo jasnije ko je Slobodan Lukić... Živi u Bijeljini. Redovni profesor FTN u Novom Sadu od 1991. godine. Rođen 1937. godine, od 1973. do 1990. bio direktor Zavoda za urbanizam u Bijeljini i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.
Projektovao je više objekata u Jugoslaviji, a ja ću navesti neke za koje znam ovako napamet: Hram Svete Petke u Ugljeviku, Spomenik Otadžbinskog rata u Ugljeviku, Spomenike borcima NOR-a i ŽFT u Donjem Zabrđu i Starom Ugljeviku (onaj što je prenijet kod Centra za kulturu), onaj spomenik iz NOB-a u Rači (kod starog graničnog prelaza), spomen česmu kod crkve u Priboju, spomenike NOR-a i otadžbinskog rata na Mukati...
Bio je skoro gost kod onog Crnjanina na BN-u, kada se pričalo o zaštiti spomenika, ako se ko sjeća.


Evo još jedna zanimljiva priča (ne mogoh da je ne prenesem):

Zaseok Košarići (mislim da više ne postoji) prvi je naselio neki čovjek duge kose i brade, koji je došao iz Hercegovine. Za sebe je govorio da je pop (otud takav imidž), ali da su mu Turci pobili porodicu pa je bježeći stigao u BS. Tu se skrivao u početku, pa je bez begove volje sagradio kuću od kolja i pruća koju je oblijepio blatom. Kuća je ličila na košaru, po kojoj su Košarići i dobili ime. Poslije se oženio i dobio sina Simiku od koga će kasnije nastati Simikići i Nikići, Lazići i Perići.


Što se tiče stećaka...
"Bogutovo selo kao naselje se prvi put identifikuje u srednjem vijeku, prije turske okupacije Bosne i Hercegovine, stećcima koji su pronađeni na terenima zaselaka Košarići i Vučjak. To su nadgrobni spomenici od domaćeg mekog krečnjačkog kamena sa natpisima ispisanim ćirilicom. Stećci, koje je otkrio i opisao Zdravko Kajmaković, na Mićinom brdu, u zaseoku Vučkjak i Košarićima, 1978. govore o slovenskom porijeklu stanovnika Bog. Sela u predtursko doba, tj. prije 1533. godine.
Jedan iz grupe stećaka koji su imali natpise ispisane ćirilskim slovima, uklesanim jasno i duboko u kamen, predstavlja veliki i grubo iklesani kameni blok, dugačak 169 a širok 90 cm. Blok sa svojim ćiriličnim natpisom jasno govori da se radi o pokojniku, slovenskog, srpskog, porijekla.
Na stećku ćirilicom piše:
"И ПОСТАВИ БИЉЕГ (ОВАЈ) СИН
МУ ВЛК (ВУК) И БРАТЈА (БРАЋА) ЊЕГОВА
ЉУБАН И МЕДОШ И ПРИБАВИЛ И БРАЈКО.
ТКО ЋЕ ПИСАНИЈЕ СИЈЕ (ОВО) ПОГУБИТИ
ПРОКЛЕТ ОЦОМ И СИНОМ"

U zaseoku Košarići, na rastojanju od 1 km zapadno od prethodnog, stajala je kamena ploča od žutog pješčara, na kojoj stoji natpisk koji se lako čita:

"ОВДЈЕ ЛЕЖИ РАДОЈЕ
ПРИГОЈЕВИЋ - ОБРАДОВИЋ
ОВАЈ ПОСТАВИ БИЉЕГ
МАТИ Т(В)РДИСЛАВА"
"

Danas se ovi spomenici nalaze ispred Centra za kulturu u Ugljeviku, a jedno vrijeme su bili smješteni na brdu Nijemac iznad Ugljevika, kod one "Kućice".

Koliko ja znam, što se tiče Bogutovog Sela, postoji još jedan stećak u Brđanima (Lukić ga ne spominje) odmah iznad Ugljevika... Čini mi se da mi je brat pričao da je čuo od nekih ljudi da ima tamo, pa je ovaj moj brat išao to i da provjeri...

Još jedna znamenitost, koju je moj brat popularisao, i što bi se reklo "predstavio javnosti"Smile jesu spomenici sa srednjevijekovnog groblja Spasine... Groblje je zbog ekspropijacije moralo biti iseljeno prije, sada već 10-ak godina, pa su posmrtni ostaci i spomenici prenijeti što u Novo gradsko groblje u Ugljeviku, što u Novo bogutovačko groblje. Na ovo posljednje su prenijeti i stari spomenici, sa kojih se nije moglo odrediti kome pripadaju i postavljeni su jedan pored drugoga u jednom dijelu groblja. Ti srednjevijekovni spomenici, dakle potiču prije nego što su preci današnjih stanovnika došli u BS, zanimljivi su po svojim simbolima, ali i po bojama koje su korištene za farbanje, a još su se očuvale... evo mali video:Neke o raspravama o ovim simbolima možete naći na forumima ako na googlu ukucati Misteriozni simboli kod Ugljevika

p.s. Spomenuo bih da trenutno raspoloživa literatura o Ugljeviku (zasnovana na pisanjima Mirka Babića) sa područja Bogutovog Sela od nalaza spominje još i makedonsku tetradrahmu iz vremena Aleksandra Makedonskog nađena na brdu Baljak.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
smokvica

avatar

Number of posts : 935
Age : 37
Peпyтaциja : 0
Registration date : 26.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 19 Sep - 13:04

veoma zanimljivo....bravo theminer cheers
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mare

avatar

Number of posts : 2823
Age : 40
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 19 Sep - 20:03

Hvala na veoma iscrpnom odgovoru , zaista mi je drago saznati još nešto o nekom majevičkom mjestu . A zna li se nešto o porijeklu nazva sela ?
Da li je Lukić govorio i o tome . ?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
TheMiner

avatar

Number of posts : 157
Age : 33
Location : Ćumur City
Peпyтaциja : 0
Registration date : 31.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 19 Sep - 20:51

Ono mišljenje iz prvog posta, o Bogutu kao vlastelinu iz Jablan grada je naveo i Lukić.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14562
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Sub 10 Okt - 19:27

110 Godina Rudnika - Izlozba fotografija

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
TheMiner

avatar

Number of posts : 157
Age : 33
Location : Ćumur City
Peпyтaциja : 0
Registration date : 31.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Pon 12 Okt - 4:19

Mr. Majevica ::
110 Godina Rudnika - Izlozba fotografija


Svaka čast na videu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14562
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Pet 24 Jun - 17:56

Богутово Село - Монографија

http://wvps178-77-68-20.dedicated.hosteurope.de:90/gsdl/cgi-bin/library.cgi?e=d-01000-00---off-0col4--00-1----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-sr-50---20-about---00-3-1-00-0-0-11-1-0utfZz-8-00&a=d&c=col4&cl=CL1.3&d=HASH1f0eb89de87d85e7e95127.1

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

avatar

Number of posts : 14562
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   Pet 24 Jun - 18:33

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://majevica.forumakers.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Bogutovo Selo   

Nazad na vrh Ići dole
 
Bogutovo Selo
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM-
Skoči na: