| Podbjel (Tussilago farfara) | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Podbjel (Tussilago farfara) Pet 26 Feb - 0:03 | |
| | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Majevički Podbjel !!! Pon 1 Mar - 18:36 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Podbjel je čudo !!! Pon 1 Mar - 22:47 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Nastavimo sa berbom Podbjela (Tussilago farfara) Čet 18 Mar - 23:19 | |
| | |
|
| |
mary8ann
Number of posts : 50 Location : Srbac Peпyтaциja : 0 Registration date : 08.07.2010
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Čet 20 Jan - 10:36 | |
| Dosad nisam imala priliku pronaći podbjel, međutim prije par dana sam saznala da je djed u njegovom selu našao podbjel te ga je brao za čaj kad je imao probleme s kašljem. Odlučila sam potražiti ga, ali me zanima kad odprilike on cvijeta? kod nas najprije cvjeta jagorčevina i šafran( kojeg ovdje zovu "brnđa"). Da li podbjel cvjeta u to vrijeme ili kasnije? | |
|
| |
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Čet 20 Jan - 18:04 | |
| Mene su ove slike zbunile, jer mi nije poznato da podbjel ima zute cvjetove, ali mu siroke listove vrlo dobro poznajem i cudi me sto se oni na ovim slikama gdje su cvjetovi ne vide. | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Čet 20 Jan - 20:35 | |
| Kad cvjeta Podbjel ? Sve zavisi od same geografske lokacije i ranog početka proljeća, koje kad će početi nikad ne znamo tačno. Uglavnom cvjeta posle topljenja snijega sa porastom dnevnih temperatura. Nekad sam ga brao u januaru, a većinom u februaru. To je biljka u koje se prvo razvijaju nježni žuti cvjetići, a kako dani odmiču cvjetne drške su im sve duže ili visočije, čime se faza cvjetanja već i završava, a započinje faza razvoja nježnih zelenih listova, pepeljasto-sivo-bjeličaste boje, koji kao da su prekriveni jednom vrstom bijele praškaste paučine koju ne treba nipošto odstranjivati. Tad su po mom mišljenju ti listovi i najljekovitiji. Svjež Podbjel koristim uvjek po ukazanoj potrebi za njim, ne gledajući njegov eventualni procenat ljekovitih sastojaka u određenoj fazi razvoja samog lista. Literatura veli da se list bere do veličine dlana. Ja ga koristim i kad bude u svom maksimumu, pa i kad se pojave razne crvenkaste fleke na njemu usljed same starosti ili nekih oštećenja recimo grada ili leda. A pogotovu kad ga uberem podmlađena u jesen. A podmlađen je ondje gdje se redovno kosi njegovo stanište. Poseban su mi užitak njegovi cvjetni (još neotvoreni) pupoljci. Podbjel imati za ranu proljetnu salatu kao dodatak drugim uobičajenim je poseban užitak. I vrlo bitna stvar, možete ga često pogrešno zamijeniti samo sa sličnim ljekovitim Lopuhom (Pethasytes officinalis), koji opet ima džinovske liske istog izgleda kao Podbjel dok su male. | |
|
| |
mary8ann
Number of posts : 50 Location : Srbac Peпyтaциja : 0 Registration date : 08.07.2010
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Čet 17 Feb - 15:26 | |
| Ma da sa biljkama (pogotovo ovim rano-proljetnim) je uvijek teško pretpostaviti tačno vrijeme cvjetanja. Kod nas je jagorčevina pomalo krenula, međutim ove hladnoće su to sad sve zaustavile. Čim malo otopli iću tražiti podbjel. Nadam se da ću imati sreće | |
|
| |
mary8ann
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Pon 4 Apr - 7:41 | |
| Zahvaljujući slikama sa foruma naučila sam kako podbjel izgleda, i tako smo ga suprug i ja uspjeli pronaći na Motajici. Kod nas izgleda vegetacija kreće malo kasnije, tako da smo podbjel brali krajem marta. Takođe smo istom prilikom pronašli Vajmutov Bor (Pinus strobus), koji potiče iz Amerike a kod nas je donesen radi plantažnog uzgoja drveta za potrebe industrije namještaja. Osušila sam iglice za čaj, a određenu količinu sam stavila u kombinaciji sa smeđim šećerom u teglu, pa na sunčanje neko vrijeme. Dobijeni sirup bi trebao biti koristan za plućne bolesti. | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) Pon 4 Apr - 15:53 | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Podbjel (Tussilago farfara) | |
| |
|
| |
| Podbjel (Tussilago farfara) | |
|