...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 10:56
Ta pjesma udvoje moze ali na drugoj temi , posto kod nas pjevanje udvoje nazivaju i barabinsko pjevanje pa je otvorena posebna tema za takvu vrstu pjesme .
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 11:02
Evo jos jedna pjesma koja se pjeva utroje na svadbenim veseljima
Zbogom ostaj djevojacka majko Mi odosmo curu odvedosmo Sto smo htjeli to smo i uzeli .
Dosad nisam pomenuo da se izmedju otpjevanih stihova prave duge pauze , npr: Otpjeva se stih "Zbogom ostaj djevojacka majko " pa pjevaci nastave vec neku zapocetu pricu , popiju po dvije , malo zameze i taman kad su svi vec zaboravili da su i poceli pjevati oni nastave "Mi odosmo curu odvedosmo " pa opet pice , meze i prica od Kulina Bana itd. Inace jednostihovne pjesme koje nemaju nastavak npr "Uz drum cvala niz drum opadala" se najcesce zavrse sa nastavkom "Stara diko moja " ili nekim drugim .
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 11:03
Evo jedna zenska pjesma utroje koja se takodje pjeva u svadbenim prilikama
Skidaj majko sa prozora cvijece vise cura zalivati nece
Baja
Number of posts : 289 Peпyтaциja : 0 Registration date : 03.03.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 11:05
Aha, pa et nisam toliko upoznat sa tom vrstom muzike ali hvala sad znam kako se zove takvo pjevanje Nego neki dan sam gledo po BN, mislim da je bila emisija "Price zavicajne" i pjevali su u troje pa me sad interesuje ko pise takve pjesme i kako se nauce? Nije mi jasno uopste
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 11:11
Baja ::
Aha, pa et nisam toliko upoznat sa tom vrstom muzike ali hvala sad znam kako se zove takvo pjevanje Nego neki dan sam gledo po BN, mislim da je bila emisija "Price zavicajne" i pjevali su u troje pa me sad interesuje ko pise takve pjesme i kako se nauce? Nije mi jasno uopste
Nisam ni ja neki ekspert za ovakvu pjesmu al' sto bi rekli znam priparit pomalo . Ovakve pjesme se dugo vremena pjevaju na Majevici a autori su iz naroda , sve ove koje sam napisao ovdje se pjevaju duze od pedeset godina . A kako se nauce ? Pa jedino slusajuci starije i vjezbajuci uz njih bez stida .
Pjesme : U Glogovcu zutan trava , Rasti mi travo zelena , Ruko moja dulja od rukava , Zela moba u cara Lazara itd su poznate narodu na citavoj Majevici od Drine do Save i svugdje se jos uvjek pjevaju .
Baja
Number of posts : 289 Peпyтaциja : 0 Registration date : 03.03.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 11:20
Aha, hvala Mare. Od moga oca ujak i njegova ekipa oni su hteli plocu da snime sa tim pjesmama, cak su "putovali" po Loparskoj opstini i Semberiji i pjevali Znam kad dodjes u citaonicu u zimska doba, uz rakiju i prsten to se pjeva
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Uto 4 Mar - 12:11
Evo neka se D4 jos malo smije .
Potrgo sam curine djerdane U Tobutu na svete Jovane
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Sre 5 Mar - 6:54
Sjaj mjesece obasjaj dovece Da moj dragi po mjesecu dodje
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Sre 5 Mar - 16:27
Pjevacica goru raspjevala a ja svoju majku rasplakala.
Sta cu majko kad svatovi dodju sceri mila ja b'ga prevarila.
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Čet 6 Mar - 7:40
[quote="Kym"]Pjevacica goru raspjevala a ja svoju majku rasplakala.
Neizmjerno mi je drago kad vidim da nisam usamljen na ovoj temi . Jako mi je stalo da se svi zajedno izborimo za opstanak ove vrste pjesme .
Vjerovao ili ne ovu pjesmu sam mislio jutros da napisem ali u varijanti :
Pjevacica goru raspjevala ja sam svoga dragog rasplakala
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Čet 6 Mar - 23:53
Oj mladosti tebe mi je zao sto te nisam provoditi znao.
Uvenuces moj zeleni bore dok ti moja usta progovore.
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Pet 7 Mar - 10:00
Ovo mi je najdraza tema... Uskoro cu se malo i ja informisat'.
wolfenstein
Number of posts : 359 Location : Velika Srbija Peпyтaциja : 0 Registration date : 16.02.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Sre 28 Maj - 21:44
Popio sam cacino imanje, mala moja i tvoje cu znanje!
Rodi majko jos jednog mangupa, kad ja pijem nek on case lupa. Evo brace do brace, kog uhvate satrace. Ajde iskreno kazi kad popijem zena mi se trazi.
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Sub 16 Avg - 22:02
Koliko je polje Lazarevo i u polju crkva Lazareva
ili
Koliko je polje Lazarevo Jos je veca crkva Lazareva.
Mare
Осуло се небо звијездама као равно поље овцама. Овцама нема чобана, до јендо дијете Радоје и оно лудо заспало.
(Уз ову посљедњу пјесму написаћемо и јендо објашњење. На овој теми Маре је већ написао прва два стиха, а који се пјевају и као посебна цјелина. Међутим ни ово није коначна верзија. Ову пјесму је у цјелости објавио Вук Караџић. Дакле ова строфа на Мајевици живи и даље животом каквим је живјела прије Вуковог биљежења, дакле живи као усмена ријеч. Мала је могућност да је из писане литературе прешла у усмену традицују Мајевице. Можемо претпоставити да је још нека пјесма заправо само један сачувани фрагмент цјелине.)
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Ned 22 Feb - 7:16
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Ned 27 Sep - 18:41
Prepelice šarenije krila jesil skoro pod Ozrenom bila i vidjela mladog joficira pod bor liježe za bor konja veže
slavisaa
Number of posts : 29 Age : 63 Location : zemun Peпyтaциja : 0 Registration date : 17.02.2010
Naslov: MAJEVICKA PJESMA UTROJE Sub 20 Feb - 0:51
Ja sam malo stariji od vas i tih pjesama utroje sam se naslusao.Tada je bilo sasvim normalno da se zene uhvate pod ruku i zapjevaju vracajuci se predvece kuci sa zetve, pa onda zanju pa kad se odmaraju opet pjesma.Muskarci ceo dan kose a uvece rakija i pjesma utroje dok ne popadaju.Orilo se od pjesme.Ne znaju ovi danas kad njiva rodi a nije ubila susa ni led, kakva je to radost jer nece biti gladi u kuci i eto razloga da se iz sveg grla zapjeva.Ima na yutube-u jedna grupa sa Romanije dobro pjeva bas te pjesme, a isto tako kod Rebica na slavi pred kucom u Sajtovcu kod Kalesije njih trojica pjevaju extra, Ti bi Mare, posto si dobar sa ovom tehnikom, moga da nam to skines sa youtube-a i prebacis na ovu stranicu. Znaci ides na youtube, trazis REBIC ili SREDJEVDAN, a ROMANIJA za romanijce naravno.Ja se samo sjecam rijeci od pjesme koju je moj djed najvise pjevao, vec ju je neko pomenuo ono:STARINO PLANINO MOJA DJEDOVINO.Pa kad treba da pocnu pjesmu a on kaze: cekaj da se sjetim ARIJE.Za rata je nesto malo cetovao po Majevici, pa kroz pjesmu malo zevzecio ove okolo.A MAJEVICO JEDNA PRELIVODO je u svakoj kuci bio hit nad hitovima.
slavisaa
Number of posts : 29 Age : 63 Location : zemun Peпyтaциja : 0 Registration date : 17.02.2010
Naslov: majevicka pjesma utroje Sre 21 Apr - 0:31
POBOLE SE SARAVA I BREZA- JA BUDALE KO IH BLIZU SVEZA
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Pon 9 Jan - 16:13
Nema ljepših u godini dana Od Božića pa do Jovanjdana .
Mare
Naslov: Re: Majevicka pjesma utroje . Čet 22 Mar - 21:33
Evo puta šećerom posuta Tud sam lani dolazila nani ....
Mare