...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
И ја сам мислио да је ријеч о некој шари. Види се овај мотив на првим сликама на теми. Тек кад сам кредом исцртао линију која је уклесана отворио ми се видик. Неко будуће истраживање ове локације ће нам открити да да ли има шта с друге стране, гомила споменика је утонуло у земљу, те се само виде врхови и има их преко 30. Поновићу још коју фотографију.
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
Радио сам у Гимпу. Слободан је програм за преузимање. Савладао сам га прилично. Има још много ситница за учење, искрено, тебало ми је пуно времена: 5-6 сати... Прије бих ручно, а сљедећи ћу сигурно брже урадити...
Пгледаћу овај линк... Баш ме интересује...
Jankovljev
Напорни су са цитирањем Крлеже и на форумима, који није уопште компетентан, а цитат му је глуп... Помало се прешућује, а биће да сам читао код Бешлагића, да су најстарији стећци настали у Захумљу, па онда пренесени у другу средњевјековну српску државу (ово тек нећемо на Алџазири чути) Босну... Ова баш врти досадна питања није она крива...
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
Још само да схвате да је Стјепан у ставри наш, Стефан. Ето чак и на Алџазири признају да је писмо на стећцима стара ћирилица... Читао сам књигу о стећцима, Дубравка Ловреновића и могу рећу да је мало реалнији од досадашњих текстова из БиХ...
Jankovljev
Ево и овај са крстом, тренутно је преваљен. Још ћу са ове локације да урадим онај најукрашенији. И временом планирам све вјерно пресликам са било каквим мотивима, овако је барем јасније него на фотографијама и види се о чему је ријеч.
Mr. Majevica
Naslov: Re: Stećci - Priboj - Djurino guvno Sub 8 Feb - 23:12
Захваљујућу вриједној екипи (Маре, Гљеб, Јанковљев...), са којом ја на жалост не би' данас стижу нове фотографије споменика ове некрополе на којима су уочени нови украси... Хвала Вам !
Крст
Жезло
Предња страна споменика
Фото Јанковљев
gljeb
Number of posts : 726 Peпyтaциja : 12 Registration date : 10.03.2013
Naslov: Re: Stećci - Priboj - Djurino guvno Sub 8 Feb - 23:23
Заиста ријеч је о фантастичним украсима на овом споменику, а има их још на другима. Што се тиче жезла треба нагласити да се несумњиво ради о жезлу православних епископа. На ово указују и многи други детаљи који упадају у очи на овом локалитету, као што је народно предање о постојању цркве управо на овом мјесту, као и нешто што изгледа као преврнута наопачке Часна трпеза која се налази уз сами овај споменик, на ком , као што видимо доминирају крстови, уз поменути жезал (какав и данас у неизмјењеном облику носе православни епископи). А ово није једини мрамор са крстовима на овој локацији. Све ово нас може довести до закључка да се ради о гробном мјесту епископа из времена прије турске окупације, што би било колосално и прворазредно откриће!
gljeb
Number of posts : 726 Peпyтaциja : 12 Registration date : 10.03.2013
Пошто смо на овом форуму имали прилику да видимо како неки назови магистри из Федерације тврде да је средњевијековна црква у Рожњу могла бити све само не православна, па је тако могла бити и античка и католичка, онда ево мало да едукујемо тако зване магистре! На овим сликама горе видимо идентичне Пастирске палице (Жезал) православних епископа, као и на оном стећку на Ђурином гувну. А овдје ниже видимо како та Пастирска палица изгледа код римокатоличких бискупа! Упоредите сами!
Mr. Majevica