| Sremoza!!! | |
|
+9Saša Mare Kym Prvi Labud Tojic Mr. Majevica lija wolfenstein 13 posters |
Autor | Poruka |
---|
wolfenstein
Number of posts : 359 Location : Velika Srbija Peпyтaциja : 0 Registration date : 16.02.2008
| Naslov: Sremoza!!! Sub 1 Mar - 17:51 | |
| Obavljate li pripreme za pocetak sezone sremoze?
Jedini dan kada citav grad bude u sumi beruci sremozu-((( | |
|
| |
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Ned 2 Mar - 11:18 | |
| Ja ovo ne kontam. Znaci li to da ima dan srijemoze? I da bas tog dana svi idu da beru? Od kad do kad ima srijemoze? | |
|
| |
wolfenstein
Number of posts : 359 Location : Velika Srbija Peпyтaциja : 0 Registration date : 16.02.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Ned 2 Mar - 12:31 | |
| Izvinjavam se na gresci,trebalo je pisati dani a ne dan. Kada pocne sezona sremoze ili divljeg belog luka,koji je jako zdrav za covjekov organizam kao prirodni antibiotik i pomaze u jacanju krvi i imuniteta,veliki broj loparcana ide skoro svaki dan u sumu da bere sremozu i malo rekreacije i cistog zraka. To traje otprilike mesec dana,a veliki broj je presadio sremozu oko kuce ili u blizini kuce. Sto se mene tice,to je za mene kao neka nezvanicna manifestacija. Kada krenes u sumu da beres naidjes na mnogo ljudi kao da si u gradu. Svake godine sa svojom decom vise puta odlazim u planinu da beremo sremozu, i usput im pokazujem jes neke stvari koje sam naucio kao u izvidjacima. Jako lep obicaj jer neznam kako da ga drukcije opisem. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 18 Mar - 20:17 | |
| Sremoza ili medvjedji luk e, sad mi recite kako jedete medvedji luk . Ja redam list na list i onda je sitno isjeckam, malo posolim i pouljim, izmijesam i onda u usta sa komadom mesa. |
|
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 7 Apr - 10:58 | |
| SRIJEMOZ - Alolium ursinum, porodica Liliaceae - ljiljani (cremusha, sremusha, cremuza, sremoza, medvjedji luk, shumski luk) Vishegodishnja zeljasta biljka sa uskom duguljastom podzemnom lukovicom, visoka do 30 cm. Listovi su shiroki 3-5 cm, a dugachki do 25 cm, sochni su i sjajni, a nalaze se neposredno iznad zemlje. Cvijetna stabljika je dugachka do 30 cm i pri vrhu nosi glavichastu cvast sastavljenu od brojnih bijelih cvijetova. Cvijeta od aprila do juna. Cijela biljka intenzivno mirishe na luk (listovi na bijeli luk - cheshnjak, a lukovica na mjeshavinu bijelog i crnog luka). Ima ga u cijeloj nashoj zemlji od vishih brda pa sve do preko 1600 m nadmorske visine, u svjezim i vlaznim dijelovima lishcarskih (bukovih) i lishcarsko-chetinarskih shuma, na dobrom, humuznom zemljishtu, narochito na mijestima na kojima u proljece duze lezi snijeg. Chesto se javlja u velikoj mjeri i na velikoj povrshini. Mladi i sochni listovi do cvijetanja, a rjedje i poslije cvijetanja, sadrze znatnije kolichine vitamina C i dosta karotina. Upotrebljavaju se prijesni ili kuvani za salate, chorbe, variva, piree, zachin, nadjev za tijesta i sl. Beru se od aprila do juna, rjedje i kasnije. Na mjestima na kojima se srijemoz javlja u vecoj kolichini, jedan chovjek moze za jedan chas da nabere do 10 kg listova. Lukovica koja sadrzi neshto manje vitamina C nego listovi, alizato dosta sluzi, skroba i drugih materija, upotrebljava se slichno m;ladom luku kao zachin, za dodatak jelu, kao salata, kao podloga za variva, jela od mesa i dr. Moze bez ogranichenja da se koristi u toku cijele godine. U vrijeme kad lishce josh nije razvijeno ili se vec osushilo i raspalo pa se na povrshini tla ne mogu da nadju nikakvi tragovi srijemuzi, lukovica se kopa na mjestima na kojima je ranije uocheno prisustvo ove biljke ili se radi probno kopanje na mjestima na kojima postoji opravdana vjerovatnoca da se moze naci. Jedan chovjek moze u vegetacionoj sezoni, na mjestu na kome se srijemoz u vecoj kolichini javlja, da iskopa za 1 chas do 2 kg chiste lukovice. Neiskusni sakupljach moze da zmjeni listove srijemozi s listovima djurdjevka (Convallaria majalis), kozalca (Arum maculatum), mrazovca (Colchicum autumnale) ili chemerike, obichne, crne (Verateum album i Veratrum nigrum), koji su shkodljivi pa i otrovni. Kozlac se katkada nalazi na slichnim mjestima kao i srijemoz, ali su mu listovi vishe strealasto-kopljastog oblika, djurdjevak se nalazi na otvorenijim, sunchanijim i toplijim mjestima, na kojima srijemoz ne raste i listovi su mu znatno chvrshci i manje sochni, mrazovac raste na otvorenim livadama gdje nikad nema srijemozi i ima chvrste i malo uvrnute listove, chemerika raste takodje na otvorenim travnim povrshinama, listovi su joj kruti i izbrazdani paralelnim uzduznim jakim lisnim zilama. Shto je najvaznije, razliku je veoma lako odmah utvrditi po mirisu, dok listovi srijemozi izrazito mirishu na bijeli luk, sve ove druge vrste u opshte nemaju taj miris, a kozlac chak i neprijatno mirishe.... | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 21 Apr - 17:21 | |
| Da ne vjerujete, ja sam skoro, nakon mnogo godina, jela srijemoz i to u CH. Ima je za izvoz, tetka je stavila malo u salatu, bas je dala super ukus. | |
|
| |
Tojic
Number of posts : 335 Peпyтaциja : 1 Registration date : 21.03.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 22 Apr - 22:39 | |
| Neznam da li sam ikada probao,a volio bih | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 22 Apr - 23:08 | |
| Mi smo znali ic' organizovano u srijemozu... Poranimo izutra, oko 4. sata, ponesemo, ljeba i slanine za jest i pichi u Dokanj... Punu vrecu ja sam znao zaprtit odozgor, k'o samarica i donijet kuci |
|
| |
Labud
Number of posts : 4485 Peпyтaциja : 0 Registration date : 15.04.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 22 Apr - 23:24 | |
| ja sam probao sremozu i mogu Vam reci da je ok... | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Sre 23 Apr - 12:33 | |
| - BARABA-IT ::
- Mi smo znali ic' organizovano u srijemozu...
Poranimo izutra, oko 4. sata, ponesemo, ljeba i slanine za jest i pichi u Dokanj... Punu vrecu ja sam znao zaprtit odozgor, k'o samarica i donijet kuci Otkud u Dokanj, zar to nije na drugoj strani Majevice, tamo negdje iznad Drijence ili pak Visora? | |
|
| |
Prvi
Number of posts : 268 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.02.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 13 Maj - 18:14 | |
| - lija ::
- Da ne vjerujete, ja sam skoro, nakon mnogo godina, jela srijemoz i to u CH. Ima je za izvoz, tetka je stavila malo u salatu, bas je dala super ukus.
Pa sto nas nisi zvala? | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 13 Maj - 18:27 | |
| Mislis u berbu srijemozi? Nisam ja brala, negho moja tetka. Ja sam samo jela. A, nisam znala ni da bi bilo onih koji bi se pridruzili, inace sam mogla koju vrecu i izvesti pa spremiti specijalitet i napraviti zurku za ljubitelje srijemoze. Zar nije dobra ideja? | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 13 Maj - 19:03 | |
- Otkud u Dokanj, zar to nije na drugoj strani Majevice, tamo negdje iznad Drijence ili pak Visora?
Jok bre, to je gore nedje na Busiji... Znam samo da se klamalo pjeshke po 4. sata A srijemoze i divljeg luka, nemeres ponijet, kolko ima |
|
| |
Prvi
Number of posts : 268 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.02.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Sre 14 Maj - 15:25 | |
- Mislis u berbu srijemozi?
Nisam ja brala, negho moja tetka. Ja sam samo jela. A, nisam znala ni da bi bilo onih koji bi se pridruzili, inace sam mogla koju vrecu i izvesti pa spremiti specijalitet i napraviti zurku za ljubitelje srijemoze. Zar nije dobra ideja? Odlicna | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Sre 14 Maj - 15:37 | |
| Ima zapravo samo jednu manu-ja ne znam napraviti taj specijalitet! | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Čet 15 Maj - 3:54 | |
- Ima zapravo samo jednu manu-ja ne znam napraviti taj specijalitet!
I to se da rijesiti, posaljete mene po tetku. ______________ | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Čet 15 Maj - 13:06 | |
| Mislim da ste ti i moja tetka, sto ti rece- medjasi, pa se bojim da zaratujete oko kakve medje da mi gladni ostanemo, srijemoza da uvene. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Čet 15 Maj - 13:31 | |
| Ja sam imao dogovor, o ,,kampovanju,, u polju srijemozi... Al' se ,,izjalovilo,, ,samo ne znam da l' bih prezivio...chuturce su bile pune svega sem, vode.... | |
|
| |
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Sub 31 Maj - 12:19 | |
| Pitajte starije ljude (kao recimo mene ) , pa će da vam kažu : Dijeco moja , kad se u proljeće međed probudi iz zimskog sna , on čim progleda ide da traži srijemožu , kad je nađe , pase jedno tri četri dana da dobije što više energije . Čim se naždere srijemože propšne se na zadnje šape , podrigne i ode dalje u šumu da lovi šta mrsno . . | |
|
| |
Saša
Number of posts : 232 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.05.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Ned 1 Jun - 16:05 | |
| Kod mene ima dosta srijemosa, pa ga svake godine redno berem sa majkom, Jedemo ga, majka sprema razne stvari iz srjemosa- neznam koje, nisam ti ja za kuhinje. A vi? | |
|
| |
wolfenstein
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 2 Jun - 13:08 | |
| Meni u proljece pocne da nice iz stomaka koliko je jedem. Pogotovu ako ste u planini,pa ste poneli slanine i rakije a sedite u sremozi,e onda pojedete sve sto ste poneli i popijete sve sto ima za pice,naberete pun dzak i kada sidjete dole u ravan sa planine a vi opet gladni kao da nista niste okusili,pa open nanovo-)) | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 2 Jun - 13:32 | |
| A jel' se moze praviti sarma od srijemozi ? | |
|
| |
Saša
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 2 Jun - 13:35 | |
| | |
|
| |
đurić
Number of posts : 23 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.03.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 2 Jun - 13:37 | |
| Sarma zasigurno ne (listovi su previše mali za sarmu) ali salata je odlična ako se dobro utrlja sa sollju i uljem | |
|
| |
Saša
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 2 Jun - 13:38 | |
| Ili da srijemos nasjeckas dobro, pa ga ubacis u smjesu za sarmu. | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Ned 11 Jan - 20:30 | |
| Jest da su liske male za veliku sarmu, ali su odlične za mini sarmice, veličine ćevapa recimo, mogli bi napraviti od nje Majevički delikates specijalitet. Allium ursinum = luk medvjeđi (ursus = medvjed) pa su mu i dali to latinsko ime i prezime. Vidim o njemu je već dosta rečeno, a treba napomenuti da je odličan za smanjenje holesterola ( krvnih masnoća) i regulisanje pritiska do normale. Srijemoža je isto kao nejaki bijeli luk koji liječi od hiljadu bolesti, kako je to naš narod slikovito rekao. Smije da ga troši svako i oni sa niskim i oni sa previsokim pritiskom i nakon dva do tri mjeseca tretmana imaće očišćene krvne sudove i normalan krvni pritisak. Najbolje ga je trošiti u obliku tinkture ( uzeti i nabrati tridesetak lukovica sremuša i staviti u prirodnu rakiju i držati u zapušenoj boci od 1 litra četrdesetak dana, na toplom mjestu.Povremeno snažno promućkati. Posle procijediti i dobili smo zdrav prirodni lijek za regulisanje pritiska u obliku tinkture, koja se može uzimati do tridesetak kapi na kocku šećera ili u mlijeku, čaju, itd.) | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 20 Apr - 21:40 | |
| Naravno, i ove godine je obran srijemoz ! | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| |
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Uto 21 Apr - 6:46 | |
| Hvala Loparac ! ,,skenirana,, srijemoz : | |
|
| |
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 18:58 | |
| - Mr. Majevica ::
- Naravno, i ove godine je obran srijemoz !
У ти Бога, плантажа! | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 20:24 | |
| Ilegalno se uzgaja i bere, al' vrijedi ! | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 21:43 | |
| Спремно за извоз. Важно је имати добро сакривен плац и комшије. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 21:47 | |
| U pravu si Jankovljev, a josh bolje i bez komshija ! Nikad se ne zna ko moze ugaziti ovu ljepotu ! | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 21:50 | |
| Мислио сам имати добре сусједе кој не функционишу по методи "комшији ми цркла..." тј. који неће пријављивати илегалне плантаже биљака... Ето то сам мислио. још боље без свједока свакако. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 21:54 | |
| Hahahaha, kakva mocna plantaza! Ko li ce se to samo obogatiti ili prejesti? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Sremoza!!! Pon 27 Apr - 21:54 | |
| He, he u pravu si....Imam ja ,,sigurnu,, ekipu za ,,branje,, povedem ih ponesem chuturicu (dvije) dobre shljivovice, oberemo, onda nazdravim'o, naravno oni malo vishe i do potoka se zaboravi i po shta smo ishli ! | |
|
| |
Mr. Majevica
| |
| |
Mr47
Number of posts : 97 Age : 38 Peпyтaциja : 0 Registration date : 14.02.2011
| Naslov: Re: Sremoza!!! Sre 13 Apr - 15:06 | |
| Стекао сам навику да га сваке године берем, и могу вам рећи одкако га једем, желудац ради много боље | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Sremoza!!! | |
| |
|
| |
| Sremoza!!! | |
|