Хвала мр.Мајевици! Овдје је ријеч о надгробном споменику из села Бошковићи у близини Зворника. Сам споменик је јако интересантан. Ради се, наиме, о крсту са необичним украсима, од којих се издваја неколико уклесаних Давидових звијезда! У подножју споменика се налази овај натпис на непознатом писму!
До сада га нико није дешифровао, иако је сам текст слат на више релевантних адреса. Тако је из Израела стигао кратак одговор да се не ради ни о каквој варијанти јеврејског језика и писма. У даљу дискусију о чему се ради јеврејски стручњаци се нису упуштали,јер за Израел нема никаквог значаја. Самим тим за њих није ни битно шта на споменику пише. Збуњујуће је то што се на крсту налази неколико Давидових звијезда. Могло би се радити о неком јудео-хришћанину, тј.хришћанину из јеврејског народа, што је у данашњици велика ријеткост. Такви Јевреји се крију од својих сународника,због прогона и шиканирања, па је можда зато име и презиме скривено овим чудним писмом(?!)
Друга варијанта је да се ради о неком облику старог јерменског или грузинског писма. Познато је да су Јермени били јаки трговци у Турском царству. Стога не би чудило да је неко од њих стигао и до ових крајева и да је ту и умро. Поставља се питање да ли би у стара времена људи дозволили да се странац сахрањује у православном гробљу (?!)
Трећа теорија је да се ради о некој врсти еснафског писма, којим су мајстори комуницирали између себе, да би при том сачували тајне свог заната од знатижељника. Ово ме у прилог иде и чињеница да је управо још једино у Бошковићима очувана тзв. "Братска" слава коју слави неколико породица у селу заједнички и која није везана за Крсну славу. Наиме, ова Братска слава,за разлику од Крсне славе, није никада прекинута, чак ни за вријеме комунизма! А обиљежава се на Крстовдан. Занимљиво је да је прослављају мајсторске породице!
Сасвим случајно сам данас разговарајући са једним врсним зналцем нашег језика сазнао да на Косову и Метохији постоји тзв. мајсторски језик! Говори се исто тако у уском кругу, користи своје ријечи комбиноване са тамошњим акцентом! Био сам заиста шокиран овом информацијом, да је такав језик и данас жив! И још са недвосмисленим именом - мајсторски.