| Мајевица или Међедник ??? | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Мајевица или Међедник ??? Pet 10 Okt - 20:35 | |
| Већ дужи период примјећујем на старим мапама овог нашег краја, нема уписане или обиљежене планине Мајевице него само Међедник, Медвједник, Медиедник, Медведњак планина ??? 1738. 1756. 1771. 1856. На овој мапи поред Медведњк планине, обиљежена је Мајевица, али само око Прибоја-Растошнице | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Pet 10 Okt - 21:13 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Pet 10 Okt - 21:23 | |
| Енциклопедија Британика из 1817. Планина Међедник | |
|
| |
gljeb
Number of posts : 726 Peпyтaциja : 12 Registration date : 10.03.2013
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Pet 10 Okt - 21:28 | |
| Ама Мистер, ђе још и Британику нађе?! Свака ти част! Валико је питање од кад потиче назив Мајевица и шта значи? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Pet 10 Okt - 21:39 | |
| хе хе Имам ја и француске ,,робе,, 1800. година Стварно дајем се у потрагу, од када потиче назив Мајевица ? Можда преокренем историју и досадашњу топографију | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Sub 11 Okt - 7:57 | |
| Универзални ријечник, 1816. Планина у Босни. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Uto 14 Okt - 1:10 | |
| О називу Мајевица: Миленко Филиповић Сима Ћирковић | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Uto 14 Okt - 1:19 | |
| - Citat :
- Maia-na latinskom ima znacenje "velika",inace je rimska boginja proleca.
| |
|
| |
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Sub 18 Okt - 23:36 | |
| Pa evo Filipović ima ovo arnautsko tumacenje, Ćirković opet jedno neslovensko (rimsko ili ilirsko), a u monografiji Tobuta ima i M. Babić svoje tumačenje, on ime Majevica izvodi iz glagola majati, pa objašnjava da je to mjesto kuda vjetar maje, promajava?! Moje mišljenje je da je ime Majevica nastalo od imena Zmajevica... Manjkavost ovog tumačenja je što nemamo zabilježen ovaj "izvorni naziv" | |
|
| |
gljeb
Number of posts : 726 Peпyтaциja : 12 Registration date : 10.03.2013
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? Ned 19 Okt - 22:26 | |
| Одлична тема за размишљање. Ја бих у старту одбацио ова тумачења о романско-латинском поријеклу назива Мајевица. Та теза би стајала да је обратан случај у називу планине, тј. да се она прво звала под латинским утицајем Мајевица, па онда са доласком Словена-Срба добила словенски назив Међедник. Међутим сведоци смо да се ради о обрнутом случају. Ови Аустријанци и Мађари су се вијековима служили Латинским као службеним језиком, те су тако и писали словенска имена и топониме као латинске или полатињене. Просто не могу да повјерујем да би избјегли да наведу латински назив планине да су уопште знали за њега. Исто, ови цитати романизама у нашем језику су ми мало дискутабилни. Иако они јесу из латинског језика, то не значи да су они одавно дошли у наш језик. Прије ће бити да је то новија мода. Узмимо примјер Руса. Они нису имали ама баш никаквог додира, поготово физичког, са Латинима, а имају већину наведених ријечи! И доска-даска, матор, паганин, кухња-кухиња, цар...
| |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Мајевица или Међедник ??? | |
| |
|
| |
| Мајевица или Међедник ??? | |
|