Jedna zanimljivost! Naime, svadja izmedju Stefana Nemanje i njegove brace, velikog zupana Tihomira i udeonih knezeva Stracimira i Miroslava je zapocela tokom izgradnje ove crkve:
'' ...и док је зидао храм светог чудотворца и брзога у бедама помоћника Николаја, опет браћа његова, подстицањем ђавољим и злом ревношћу и љутим гневом обузета, дођоше да ожалосте Светога, говорећи:
- Шта радиш то, не договорив се о томе с нама, што ти не личи да радиш?
А он, погледав на њих с кротошћу и с осмехом око усана, говораше:
- Браћо моја драга, како смо једнородни, нека не буде на гнев ово дело моје, које почех у Господу и доврших га. Ја га сврших, па, ако је добро, нека је мени, а ако је зло, нека опет буде мени. Него просите у Господа Бога мојега многе дарове и милостиње велике и некварежне, да их свако од вас прими.
И сврши храм Светоме, и установи у њем правило о чрнцима, како да славе Господа Бога непрестано.
Gradnjom hrama je Nemanja hteo da pokaze nezavisnost od brace jer mu je car Manojli Komnin dodelio titulu ''carskog sana'' i podcinio ga direkno sebi.
Kasnije se u zatocenistvu jer su ga braca zatocila zbog neposlusnosti, zavetovao svetom Djordju da ce mu dici hram ukoliko ga oslobodi, te je tako oko 1171. podigao cuvene Djurdjeve Stupove.
Deo Zitija svetog Simeona na: http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03_c.html