argumenti.rs
Nisam ja, majke mi
24/09/2018
Nisam ja, majke mi
Foto: Govedarica i Vučić (ilustracija)
Nije prošlo ni sat vremena od obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na stranačkom skupu u Beogradu, na kojem je kazao da posjeduje frapantne dokaze o miješanju zapadnih država u izbore u Republici Srpskoj, oni što se prepoznaše u govoru, na svojoj televiziji iz Bijeljine potrčali su da, kako-tako, povuku izjavu koja je, s pravom, naljutila predsjednika Srbije.
Džaba se Vukota Govedarica upinjao da poruči Vučiću da je dobrodošao u RS, pa i u vrijeme pred izbore, uzalud se trudio da objasni kako se Vučić i zvanična Srbija neće miješati u izbore. Optužbe Mladena Ivanića na račun predsjednika Srbije bile su življe nakon Vukotinog pravdanja.
Aleksandar Vučić odlično zna da ga je Mladen Ivanić, ni na osnovu čega, a po nalogu stranaca, napao da se miješa u izbore u Republici Srpskoj. Zna Vučić da su i Ivanić i Crnadak i Mektić mjesecima kukali po stranim ambasadama da Vučić ulažući u infrastrukturu Srpske samo jača Dodika. I ko zna šta još sve zna predsjednik Srbije kada se odlučio da na ovakav način saopšti javnosti kakva saznanja posjeduje.
No, šta je precizno podstaklo šefa SDS-a da čisti iza Ivanića? Da li se Vukota prepoznao u rečenici da ambasadori pojedinih zemalja zovu ljude sa lista? Ili se vidio možda u jednoj od fascikli koje Vučić najavljuje da će otvoriti nakon izbora. Šta god da je od toga, bilo je efikasno. Vukota Govedarica nije imao hrabrosti da čeka 8. oktobar, pa su ga posavjetovali da se javno odrekne svog partnera Mladena Ivanića, ne bi li ga Vučić „poštedio“ nakon izbora.
Priznanje predsjednika Srbije da posjeduje dokaze o miješanju u izbore u Republici Srpskoj dobra je poruka građanima Republike Srpske, posebno onima koji su takve ocjene koje su dolazile od Milorada Dodika kvalifikovale njegovim strahom ili paranojom. Neki će reći da je sama najava da Vučić ima takva saznanja već miješanje u izbore. Ali važno je primjetiti da predsjednik Srbije nije rekao ni ko, ni u čiju korist se miješa.
To što se Vukota Govedarica prepoznao, e to nije problem predsjednika Srbije!