| Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
| Naslov: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 7:42 | |
| | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 7:55 | |
| | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 8:03 | |
| Treci spomenik je sljemenjak sa postoljem , prevrnut i najvjerovatnije pomjeren sa prvobitne lokacije , sa fotografije se vidi da je na samoj ivici groblja i da je skoro potpuno utonuo u zemlju .
Poslednji izmenio Mare dana Ned 31 Jan - 22:35, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 8:10 | |
|
Poslednji izmenio Mare dana Pon 19 Maj - 8:35, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 8:35 | |
| Peti spomenik je u ovom shumarku udaljen od ostalih nekih desetak metara , orijentisan kao i ostali u pravcu istok zapad .
Poslednji izmenio Mare dana Ned 31 Jan - 22:38, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 8:58 | |
| Ovu nekropolu sam fotografisao prije dvije godine ali sam negdje zijanio fotke . U literaturi je ova nekropola vec opisivana i navodi se da na njoj postoje tri spomenika , bez ornamenata i natpisa. U sadashnjem pohodu fotografisao sam pet , ali smatram da postoji josh jedan u ovom shumarku , koga zbog gustog rastinja nisam uspio pronaci . Cetri spomenika se nalaze unutar ograde pravoslavnog groblja , i svi su orijentisani u pravcu Istok - Zapad . Do lokaliteta se dolazi putem iz Priboja preko Jankovca (Milovanovica) , i terenskim autom se mozhe doci do same lokacije . Da umijem sa Google Erth -om baratati kao Mr.Majevica , objasnio bih vam detaljnije kako do njih doci. | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 19 Maj - 9:02 | |
| Da ne ispadne da je Priboj mjesto gdje se samo zmije mogu naci , evo malo i pitomijih zhivuljki . | |
|
| |
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Sre 21 Maj - 20:40 | |
| Nekropaola Rust je 100% najmanje istrazena od svih poznatih nekropola. Zahvaljujuci Maretu imamo fotografije i tacan broj sacuvanih spomenika za razliku od informacija koje se mogu naci u monografijama. Ova nekropola je lokalnom stanovnistvu poznata i pod nazivom Madzarsko grobje , kao i vecina drugih slicnih lokacija, jer se mnoge starine pripisuju Madjarima. Ove i slicne legende su ostaci kolektivne svijesti o prisutnosti madjarske drzave na ovom prostoru. Takvi nazivi ne mogu se sresti npr. u Hercegovini gdje nije bilo Madjara. Ovo je jos jedan dokaz da Majevica nije apsolutno opustila nakon brojnih epidemija koje su harale ovim prostorom, jer nasi preci, koji su uglavnom stizali iz Hercegovine, su morali usvojiti ovo predanje od starosjedilaca... (odo ja nasiroko) | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Sub 27 Dec - 8:34 | |
| - Jankovljev ::
- Nekropaola Rust je 100% najmanje istrazena od svih poznatih nekropola. Zahvaljujuci Maretu imamo fotografije i tacan broj sacuvanih spomenika za razliku od informacija koje se mogu naci u monografijama. Ova nekropola je lokalnom stanovnistvu poznata i pod nazivom Madzarsko grobje , kao i vecina drugih slicnih lokacija, jer se mnoge starine pripisuju Madjarima. Ove i slicne legende su ostaci kolektivne svijesti o prisutnosti madjarske drzave na ovom prostoru. Takvi nazivi ne mogu se sresti npr. u Hercegovini gdje nije bilo Madjara. Ovo je jos jedan dokaz da Majevica nije apsolutno opustila nakon brojnih epidemija koje su harale ovim prostorom, jer nasi preci, koji su uglavnom stizali iz Hercegovine, su morali usvojiti ovo predanje od starosjedilaca... (odo ja nasiroko)
Ma nema veze samo ti kuckaj ..Meni je sve na tu temu interesantno . | |
|
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Sub 27 Dec - 9:34 | |
| Shto se tiche GoogleEartha, ako ga koristite, mozete se uvjeriti da su sve Maretove fotke stecaka vec postvaljene, tj. na tachnim su lokacijama ! Evo Rust : | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 14:06 | |
| У К-т прегледу стећака на страни 196, за ову некрополу стоји: "У засеоку Хруст, на раскршћу путева нешто испред села, када се долази од Прибоја (око 2 км до Прибоја), на брду и превоју, налази скупина са 3 стећка (2 сљемењака и један стуб) и 3 фрагмента. Споменици су добро обрађени. Постављени су по правцу з-и. Немају украса. Ту је мало православно гробље породице Петковић.
Допунићемо додатним сазнањима ове информације. Поред чланова фамилије Петковић примијетио сам да се овдје сахрањују и покојници из неких других фамилија. По причању старијих мјештана засеока Јанковци ово гробље су називали, како сам то већ раније написао, "Маџарско гробље" - чешће, а понеко и "Римљанско". Приликом једног пријератног сахрањивања нађени су некакви украсни предмети "на једно 60 цената" (...) "нека, ко фолија са три жидовске звијезде". Иначе по причању предака најстаријих житеља ово гробље се простирало на "два дулума", али је нажалост камен разнесен за градњу "неђе крајем турског вакта"...
Сам топоним (Руст) значи "камен".
| |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 14:11 | |
| У самом гробљу фотографисали смо пет стећака, а изван гробља још два (раздвојени су путем). Поставићемо фотографије свих стећака. Постојање новопронађеног мрамора предпоставио је Маре. Ја сам успио да га пронађем и ево ексклузивних фотографија . | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 15:54 | |
| mramor br.1 (oboren stub (fragment)) | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 15:56 | |
| мрамор бр.2 | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 15:59 | |
| | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 16:04 | |
| | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 16:08 | |
| мрамор бр.5 | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 16:10 | |
| мрамор бр.6 Shot at 2012-04-13 Shot at 2012-04-13 | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 13 Apr - 16:12 | |
| И бр. 7 ексклузивно Shot at 2012-04-13 | |
|
| |
Mr. Majevica
| |
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 16 Apr - 12:49 | |
| Ма не треба пиће, него сав сам се подер'о ако има нешто из ЈНА залиха (нешто ес-ем-бе) Нема одустајања. А сљедећи пут надам се да ће бити једна новооткривена (мајевичка) локација са усамљеним сљемењаком имам поуздане податке само треба да скокнем мало колима мало пјешке и ту је то. Ово ће бити изненађење и за Марета. За који дан... | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 16 Apr - 12:51 | |
| Повратак са Руста: | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 16 Apr - 19:05 | |
- Ма не треба пиће, него сав сам се подер'о ако има нешто из ЈНА залиха (нешто ес-ем-бе)
Нема одустајања. А сљедећи пут надам се да ће бити једна новооткривена (мајевичка) локација са усамљеним сљемењаком имам поуздане податке само треба да скокнем мало колима мало пјешке и ту је то. Ово ће бити изненађење и за Марета. За који дан...
Prvo da te pohvalim , stvarno si numoran i požrtvovan . Na najbolji način gradiš ljubav prema rodnom kraju , i boriš se za očuvanje naslijeđa. Volio bih kad bi svi skupa našli vremena za posjetu jednoj lokaciji , kako bih od kreativnih ljudi čuo još nešto što bi oplemenilo prijedlog projekta koji radim . Iskreno se nadam da ćemo zajedno svi uspjeti da istrajemo i da će najdalje za jednu deceniju sve srednjevjekovne nekropole na Majevici biti uređene i stvaljene pod zaštitu države a onda u sklopu toga i ponuđene kao turističke destinacije za turiste , izletnike , posjete škola itd . Nadam se da se slažete !?! Što se tiče zaštitnog odijela , kažite mi koliko nas ukupno ima ,i koje su to veličine pa da pokušam da nam obezbijedim kakvu radnu uniformu , imam nekih prijatelja kod kojih bi mogao da se ogrebem (mislim da neće biti problem za jedno pe-šes HTZ odijela i majica ) , a na to lako mogu i da stavim kakav natpis Majevičkog foruma . A to za sledeći put i za nekropolu sa usamljenim biljegom , ako treba da te nosim na krkače , reci nije problem a kamo li da te odvezem autom , dokle to može . | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 16 Apr - 19:50 | |
| Немој ме хвалити уобразићу се....Наравно - шала. Ја се апсолутно слажем - заштити и сачувати нашу средњевјековну традицију. Ово са униформом је због тога што је Мр. теби обећао након посљедње експедиције... А не би било лоше да се окупимо или да се окупљамо барем једном годишње... У сриједу сам планирао отићи, а ако ли не, онда ако дођеш за викенд идемо заједно у Потраш. | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 16 Apr - 21:36 | |
- Немој ме хвалити уобразићу се....Наравно - шала.
Ја се апсолутно слажем - заштити и сачувати нашу средњевјековну традицију. Ово са униформом је због тога што је Мр. теби обећао након посљедње експедиције... А не би било лоше да се окупимо или да се окупљамо барем једном годишње...
У сриједу сам планирао отићи, а ако ли не, онда ако дођеш за викенд идемо заједно у Потраш. Nećeš mi vjerovati ali prije tridesetak dana sam bio u Potraši i obilazio neki put , nisam izlazio iz auta osim na nekom klizištu na putu prema Draganovcu . Nisam imao priliku da popričam ni sa kim ali prosto mi je nevjerovatno bilo da u takvom krajoliku nema srednjevjekovnih spomenika . Siguran sam da se mogu pronaći negdje gore , sad mi je tvoja priča dosta vjerovatnija , na žalost za vikend idem do Novog Smrada , pa neću biti u prilici ali vikend poslije toga obavezno idem gore .Moguće je da negdje i u Završju postoje barem ostatci mramorja , u dosadašnjem ispitivanju stanovnika tog kraja saznao sam da na Rakovcu postoje "turski nišani" kažu da je to muslimansko groblje od nekih ranijih stanovnika koje je kuga pobila ??? A baš danas razmišljam nije li i Draganovac sličan toponim kao i Jankovac , Veskovac ili Rakovac po kom li to Draganu nosi ime ? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Uto 17 Apr - 8:29 | |
| Овакве текстове волим да читам ! Не знам шта бих дао да се видимо и нађемо на неком ,,пропланку,, - живим за то ! Свака част ! | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Uto 17 Apr - 15:28 | |
| - Mare ::
- Jankovljev ::
- Немој ме хвалити уобразићу се....Наравно - шала.
Ја се апсолутно слажем - заштити и сачувати нашу средњевјековну традицију. Ово са униформом је због тога што је Мр. теби обећао након посљедње експедиције... А не би било лоше да се окупимо или да се окупљамо барем једном годишње...
У сриједу сам планирао отићи, а ако ли не, онда ако дођеш за викенд идемо заједно у Потраш. Nećeš mi vjerovati ali prije tridesetak dana sam bio u Potraši i obilazio neki put , nisam izlazio iz auta osim na nekom klizištu na putu prema Draganovcu . Nisam imao priliku da popričam ni sa kim ali prosto mi je nevjerovatno bilo da u takvom krajoliku nema srednjevjekovnih spomenika . Siguran sam da se mogu pronaći negdje gore , sad mi je tvoja priča dosta vjerovatnija , na žalost za vikend idem do Novog Smrada , pa neću biti u prilici ali vikend poslije toga obavezno idem gore .Moguće je da negdje i u Završju postoje barem ostatci mramorja , u dosadašnjem ispitivanju stanovnika tog kraja saznao sam da na Rakovcu postoje "turski nišani" kažu da je to muslimansko groblje od nekih ranijih stanovnika koje je kuga pobila ??? A baš danas razmišljam nije li i Draganovac sličan toponim kao i Jankovac , Veskovac ili Rakovac po kom li to Draganu nosi ime ? Најстарији се сјећају свих својих предака до родоначелника, код нас је то најчешће оно лице које се доселило или евентуално његов син... Ако такво име није познато у родослову то указује на старост топонима, а код нас то значи преко 200 година, а да ли вуче коријене од неке средњевјековне личности за то требају докази, а ето, има их нпр. за "Весковац". То што су сва имена изворно српска (словенска) то значи да могу бити средњевјековна, да су нпр. оријенталног поријекла могла би се везати најдаље за 15. вијек... Данас сам добио тачне податке гдје је овај потрашки мрамор. Прва улица десно послије Симине чесме, асвалтирана је. На њиви је неког Секулића. Ето ја се надам да ћу сутра имати разлог за отварање нове теме. | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Uto 17 Apr - 15:29 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Uto 17 Apr - 16:12 | |
| | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Sre 18 Apr - 11:02 | |
Данас сам добио тачне податке гдје је овај потрашки мрамор. Прва улица десно послије Симине чесме, асвалтирана је. На њиви је неког Секулића.
Ето ја се надам да ћу сутра имати разлог за отварање нове теме. Jeste , asfaltirana je nekih 25 metara od glavnog puta , a poslije je makadamski put koji vodi prema Draganovcu i kojim se traktorom može proći do Ban Brda . A od glavnog puta možeš autom proći sigurno jedan kilometar jer je put dobar iako je makadamski , Integral loparski je negdje pred zimu uradio malo popravki puta u smislu nasipanja i izrade propusta za odvodnju vode . A opština Lopare kandiduje projekat za asfaltiranje nekih 600 m tog puta Federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica . Tu ako ima stećaka sigurno nisu blizu magistralnog puta , odmah po skretanju kraj kafane Simina Česma aktivno je klizište koje zahvata površinu sigurno veću od 30 duluma i na takvom području ih sigurno nema . Malo visočije od toga mi je dosta logičnije da se takvi spomenici mogu pronaći ... Sretno !!! | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Sre 18 Apr - 22:31 | |
| Да и ја упаднем: На ,,Дебелом брду,, има ознака крст и кота 643, мада на ГЕ нема ни трага гробљу, која се иначе виде ? | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pet 20 Apr - 18:12 | |
| Можда је зарасло или потонуло у земљу. | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Ned 22 Apr - 11:10 | |
- Можда је зарасло или потонуло у земљу.
Lokacija koja je označena krstom (odnosno groblje ) je sigurno mjesto gdje mogu da postoje stećci .. Jesi li išao gore??? I naravno jesi li našao šta ? Ja sam na tragu još jednog spomenika sa natpisom koji nije iz kategorije već viđenih na Majevici . U pitanju je spomenik u obliku krsta , ali o njemu nešto kasnije kad se tekst potpuno rasvijetli ... | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Ned 22 Apr - 11:21 | |
| Дебело брдо изгледа као ,,ризично,, мјесто, да нема мина ? Зелембаћи су долазили до Драгановца... | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj Pon 23 Apr - 20:42 | |
| Ево сад ћу отворити нову тему... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Srednjevjekovna nekropola Rust - Priboj | |
| |
|