MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  GalerijaGalerija  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Imperatorska palata - Skelani

Ići dole 
AutorPoruka
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 20:31

U utrobi zemlje, u Skelanima, u našoj opštini, na dubini od 80 do 180 centimetara, arheolozi su ovih dana otkrili ostatke arhitekture, građevinske fragmente i mozaike sa unikatnim ornamentima iz rimskog perioda...


Vođa arheološkog tima za izvođenje istražnih radova na lokaciji Skelanima magistar Mirko Babić, direktor Regionalnog muzeja iz Bijeljine, kaže da su otkriven ostaci iz tri vremenska razdoblja, a da su na početku arheoloških istraživanja naišli na ostatke prostorija, zidove i mozaike centralne vijećnice rimskog municipijuma iz prvog vijeka.

"Otkriven je najveći očuvani rimski podni mozaik na Balkanu, a vjerojatno i u Evropi Radi se o 40 metara kvadratnih otkrivenih mozaika jedinstvenih po raznovrsnosti boja, do sada neotkrivenih mozaičkih slika i ornamenata fantastičnog kolorita", ističe Babić napominjući da se naišlo i na tragove građevina i ulica iz rimskog perioda.

To ukazuje da su u rimsko doba Skelani bili izuzetno značajan, razvijen i bogat centar velikog obima i da se ispod ovog podrinjskog naselja nalaze jedinstveni arheološki ostaci rimske imperije.

Da se radilo o moćnom centru i uticajnim ličnostima koje su ovdje stolovale i vladale potvrđuje otkriće da je centralna vijećnica imala neku vrstu podnog grijanja.

Arheolog profesor Đorđe Janković, sa beogradskog Univerziteta, konstatuje da je otkrivena nevjerovatno velika površina izuzetnih mozaika što je nesvakidašnje i da treba utvrditi njenu namjenu.

"Ovdje so radi o nekoj carskoj odnosno imperatorskoj palati, a kvalitet, izgled i obim mozaika kazuju da se radilo o moćnoj i bogatoj osobi koja je ovdje vladala. Budući da su Rimljani eksploatisali srebro sa ovih prostora i da je muncipijum bio carinski centar, imperator je imao mogućnost i moć da ovdje sagradi i reprezentativno uredi palatu čiju namjenu treba utvrditi", zaključio đje Janković.

Grupa arheologa i 30 nezaposlenih osoba (Srba i Bošnjaka), od kojih 13 žena iz Skelana, svakodnevno već 20 dana rade na iskopavanju koje će trajati pet sedmica, a do sada su uradili 10 istražnih sondi otkrivši oko 400 metara kvadratnih prostora sa ostacima rimske arhitekture.

Mještani Skelana, udaljenih oko 50 km od Srebrenice, na lijevoj obali Drine koja ih dijeli, ali ih dotrajali most spaja sa Bajinom Baštom u Srbiji za koju su ekonomski ali i višestruko vezani, raduju se ovom otkriću nadajući se da će to omogućiti razvoj turizma u ovom siromašnom kraju i da će mu pomoći da se izvuče iz izolacije i bijede, otvoriti ga prema svijetu i uz odrđena ulaganja pomoći ekonomski oporavak.

Ostaci rimske arhitekture nalaze se u centru naselja ispod oronulog bivšeg zadružnog doma koji je prazan i ne koristi se, ispod regionalnog puta i još nekih objekata u centru Skelana.

Za dalja arheološka istraživanja potrebno je više novca, obeštetiti vlasnike i ukloniti neke objekte.

"Zahvaljujući sačuvanim austrougarskim skicama, na sjeveru Skelana, između kuće i štale starice Anke Ivanović, koja se nalazi na mjestu ranohršćanske bazilike, otkrili smo žmuzej pod zemljomž,trezor eksponata i fragumenata iz rimskog doba koje je krajem 19. vijeka prikupio austrougarski ministar finansija i istraživač Karlo Pač i deponovao ih u riznicu, pripremivši ih za transport u Beč.

Radi se o 80 rimskih spomenika iz prva tri vijek nove ere.

To su žrtvenici različitih oblika posvećeni antičkim božanstvima: Jupiteru, Trijadi, Marsu, Silvanu i Mitrosu, kaže Babić, ističući da je u ovoj bazilici pronađena najveća riznica ćiriličkih i latinickih natpisa.

Veliki povodanj 1896. godine koji je u svom djelu "Na Drini ćuprijA"opisao naš nobelovac Ivo Andrić, zahvatio je i Skelane. Kada se voda povukla, ostao je ogroman mulj i blato koji su zatrpali deponovane spomenike po koje Pač nikada, nije došao, ali su sačuvane njegove skice koje su pomogle dA se dođe do ovog i otkrića nakon više od jednog vijeka.

Odmah iznad kuće 87-godišnje Anke, otkriven je jedinstveni srednjevjekovni stećak (iz 14. vijeka) , dimenzija 205dž100 cm od željeznog škrilja sa uklesanim lukom, i strijelom što govori, kako tvrde arheolozi , da je podignut nekom vojvodi kneževskog porijekla.

Ova tri arheološka otkrića na relativno maloj udaljenosti, iz tri različita perioda, od 1. do 14. vijeka, potvrđuju da su Skelani naseobina sa veoma dugom tradicijom i da je dugo bila značajan centar na Drini, koja je vijekovima razdvajala razna carstva, imperije i države i na kojoj su vođene mnogi, bitke, ali i rađeni značajni poslovi.

Ljubica Srdić, arheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske (RS), kaže da se za kratko vrijeme i sa malim sredstvima došlo do fascinamtmoj arheoloških otkrića. "Znali smo da se na ovom prostoru nalaze ostaci rimske arhitekture, ali ovo želdooradož spomenika iz rimskog perioda i iznenađeni smo bogatstvom otkrića. Ovo aslužuje veću pažnju zajednice i dužni smo da uradimo projekt zaštite nalazišta i plan daljih istraživanja, da se to jedinstveno nalazište uredi i da bude zanimljivo i dostupno za širu javnost, a ne samo za arheologe koji već pokazuju izuzetno interesovanje i mnogo ih je, iz više zemalja , najavilo dolazak u Skelane", izjavila je Srdićeva.

Projekat "Arheloško istarživanje rimskog municipija u Skelanima inicirala je Nada Jovanović, direktor Narodne biblioteke "Srebrenica", koja je dobila.finansijsku podršku od 79.000 KM od Vlade Republike Srpske za prvu fazu istraživanja koja je u toku.
Prema ocjenama brojnih stručnjaka koji su prethodnih dana posjetili nalazište u Skelanima, to su neprocjenjivo vrijedna otkrića i neophodno je da domaće i međunarodne institucije kulture i druge posvete pažnju i obezbijede sredstva za dalje arheološke radove u Skelanima jer sa radi o otkričima bitnim za svjetsku civilizaciju.

Mještani Skelana radoznalo prate sve što se zbiva u njihovom mjestu nesebično nude pomoć stručnjacima i nadaju se da će ova izuzetna otkrića pobuditi i pažnju šire javnosti i doprinijeti razvoju turizma u dolini Drine i ovog mjesta koje je prije 20 vijekova bilo moćni centar rimskih imperatora. Pak, već decenijama narod odavde iseljava zbog zapostavljenosti, izlovanosti i siromaštva.

Srna

sa: http://srebrenica.in/index.php?option=com_content&task=view&id=200&Itemid=1
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
JankovljevNumber of posts : 866
Peпyтaциja : 0
Registration date : 20.02.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 21:51

Jesu skrti na fotografijama.
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 22:03

Gledao sam neki dan malu reportazu na TV, tu je bio i ,,nash,, Babic ! cheers duboko u iskopinama ....
Citat :

Skelani kod Srebrenice
Pronađeni ostaci rimske arhitekture
Tim arheoloških stručnjaka, s mr. Mirkom Babićem na čelu, danas je u centru Skelana kod Srebrenice pronašao ostatke rimskih građevina iz III i II vijeka prije nove ere.

Po Babićevim riječima, na ovoj lokaciji bilo je administrativno sjedište rimske kolonije i carina za prijevoz rude iz gradine kod Sasa.

"Već drugog dana istražnih radova pronašli smo dva fragmenta rimskog mozaika kao najvrednijih dokaza evropske civilizacije na ovim prostorima. Sada se rade tri istražne sonde i radovi će trajati pet sedmica. Očekujemo da ćemo naići na dosta vrijednih ostataka rimske arhitekture, što će upotpuniti turističku ponudu Srebrenice, rekao je Babić.

Projekt "Arheološko istraživanje rimskog Municipijuma Srebrenica – Skelani“ realizuje Narodna biblioteka Srebrenica, a finasira Vlada RS-a, koja je za ovu namjenu izdvojila 79.000 KM.

Na ovoj lokaciji posljednja istraživanja izvodila je Austrougarska prije 115 godina.

sa : http://www.sarajevo-x.com/clanak/080909057
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 11:15

Imperatorska palata - Skelani Img2473ed2
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 11:18

Imperatorska palata - Skelani Img2475oq7
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 11:29

Imperatorska palata - Skelani Img2486ot4
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 11:55

cheers Svaka ti chast Mare, jesi l' ovo bio na licu mijesta ?
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 12:04

Zar sumnjas da bi ga to obislo?
A, mene ovo sve izuzetno podsjeca na arheolosku lokaciju Dion pod Olimpom, vrlo, vrlo slicni detalji. Oni stubici su kod njih bili u javnom kupatilu.
Samo sto su oni od toga napravili ekstra atrakciju.
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 31 Okt - 12:59

farao
Nazad na vrh Ići dole
JankovljevNumber of posts : 866
Peпyтaциja : 0
Registration date : 20.02.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 7 Nov - 7:38

To Dijace.
A ove opeke su sluzile da se ne klizu po kupatilu Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 19 Nov - 15:51

Iz lista ,,Travel info,, :

Imperatorska palata - Skelani Skelani001yh8.thImperatorska palata - Skelani Thpix Imperatorska palata - Skelani Skelani002ar6.thImperatorska palata - Skelani Thpix Imperatorska palata - Skelani Skelani003yo7.thImperatorska palata - Skelani Thpix
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
JankovljevNumber of posts : 866
Peпyтaциja : 0
Registration date : 20.02.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 19 Nov - 17:55

Nista bez krampe Very Happy
Ovo ako ne unovcimo onda necemo nista.
Blago Maretu on otisao na vrijeme... A mi cemo mozda placati ulaznicu i po 100 KM Shocked
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPon 20 Apr - 6:11

Trezor u dvorištu baba Anke!
Večernje novosti petak, 3. oktobar 2008. SKELANI - Šef tima za istraživanja na područiju Skelana mr Mirko Babić, direktor Regionalnog muzeja u Bijeljini, obelodanio je da su arheolozi na lokalitetu Skelana otkrili jedinstvene ostatke iz tri različita vremenska perioda. Tragajući za spomenicima rimske kulture, oni su, na samo 90 santimetara dubine, naišli na kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade koja se nalazi u krugu zadružnog doma i na širem prostoru u centru Skelana.

- Za kratko vreme otkrili smo ostatke rimske arhitekture na četrdeset metara kvadratnih, unikatnih podnih mozaika, jedinstvenih na Balkanu, a verovatno i u Evropi. Otkrili smo centralnu većnicu rimskog municipijuma iz prvog veka - naglašava Babić, dodajući da je većnica imala podno grejanje.

Za ovo nalazište prof. dr Đorđe Janković iz Beograda tvrdi da je reč o carskoj palati, što će detaljna istaraživanja dokazati.

- Ovo nalazište je nesvakidašnje na našim balkanskim prostorima. Velika površina građevine prekrivena je mozaicima, pa liči na palatu, i pretpostavljam da ćemo tokom budućih istraživanja odgonetnuti tačnu namenu ove građevine koja deluje reprezntativno - kaže Janković.

Arheološko nalazište posetili su i stručnjaci iz arheološkog Zavoda za zaštitu kulturno-istoriskog nasleđa RS iz Banjaluke. Arheolozi Ljubica Srdić i Zoran Kalinić upoznati su s nalazištima iz antičkog perioda u Skelanima.

- Mozaik je kompaktan i fantastičan, a i ostala otkrića su fascinantna. Ovo nalazište zaslužuje veću pažnju i svih arheologa i institucija zaštite u Republici Srpskoj, mislim na zavode i muzeje i njihove stručnjake, da kvalitetno urade konzervaciju i prezentaciju. Mi iz naše institucije dužni smo da napravimo projekte kako bi se zaštitili ovi arheološki eksponati od propadanja - ističe Ljubica Srdić.

Na drugom lokalitetu u Skelanima, od mosta niz Drinu, blizu kuće starice Anke Ivanović otkriven je

trezor, odnosno, riznica od osamdeset rimskih spomenika iz prvog, drugog i trećeg veka, s natpisima posvećenim božanstvima Jupiteru, Trijadi, Marsu, Silvanu i Mitrosu. Njih su austrougarski arheolozi, predvođeni ministrom finansija Karlom Pačom, 1896. godine pronašli na ovom lokalitetu, i baš tu deponovali u prostoriju jedne bazilike. Austrougarske vlasti nameravale su da eksponate dopreme u Zemaljski muzej u Sarajevu, pa onda u Beč. Te godine Drina je poplavila ovaj prostor i zatrpala arheološke eksponate i sprečila odnošenje ovog arheološkog blaga. Posle te velike poplave, veliki zaljubljenik arheologije Karlo Pač nije se vraćao na skelanske prostore, ali je ostavio nacrte o tome gde je pohranio svoje arheološko blago. Ikao nisu bili precizni, bili su inicijalna kapisla arheologu da baš u dvorištu bake Anke Ivanović otkrije pravo arheološko blago.

EVROPSKE NAUČNE INSTITUCIJE

BabiĆ očekuje da će se za ovaj projekat zainteresovati evropske naučne institucije i da će se istraživanje nastaviti. On veruje da će se uvećati ova zasad mala investicija Vlade Republike Srpske, od 79.000 KM za početak ovog istraživanja, koje je pokrenula Narodna biblioteka Srebrenice.

STRUČNI TIM ARHEOLOGA

Tim arheologa, osim prof. Babića, čine Snežana Antić, iz Bijeljine, mr Mirko Odavić, iz Trebinja, Milan Đurđević, iz Gradiške, Tanja Mijović, iz Podgorice, prof. Đorđe Janković, iz Beograda, dr Aleksandar Ristović, iz Zavoda za zaštitu spomenika RS, i drugi...

STEĆAK SA LUKOM I STRELOM

- TreĆi pronalazak je jedinstveni stećak prizmastog oblika gabarita 205 puta 100 santimetara, visine oko metar, ali nije još sasvim otkopan. Stećak je iz trećeg veka i urađen je od zelenog kamena - predočava Babić. - Pronalazak ovog stećka je jedinstven. Ikao stručna literatura poznaje oko 70.000 stećaka, nijedan nije kao ovaj u Skelanima.
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyUto 28 Apr - 8:00

Археолошко истраживање римског Муниципиума у Скеланима, Сребреница
Задружни дом скирвао базилику која потиче из 4. вијека прије нове ере

Zvanichna prezentacija :

http://nbsmunicipiumskelani.net/
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
zabrdjac

zabrdjac

Number of posts : 1399
Location : tu i tamo
Peпyтaциja : 0
Registration date : 23.02.2009

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyUto 28 Apr - 17:41

ma ja mislim da se tamo vise isplati iskopavanje kostiju
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 7 Feb - 14:58

E a ovako je to danas .
Imperatorska palata - Skelani 1007078p
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:29

Evo još jedne fotografije sa licinog mjesta .
Imperatorska palata - Skelani 1007077f
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:32

cheers Bravo Mare, nego ima li kakvih eksponata u ovoj ,,Muzejskoj zbirci Istochni Osat,, ???
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:38

Na moju žalost ne mogu da uđem unutra , a mještani kažu "da ima nekakvog kamenja " .
Ima i unutar škole par eksponata , pa se mogu pogledati a čitav kraj je bogat nalazima iz rimskog perioda .
Kažu da je na ovom područiju bio veliki grad da je mačka kilometrima išla sa krova na krov kuće .
I da pomenem da su otkrili mjesto dvije hrišćanske bogomolje .
Nazad na vrh Ići dole
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:39

Mr. Majevica ::


STRUČNI TIM ARHEOLOGA

Tim arheologa, osim prof. Babića, čine Snežana Antić, iz Bijeljine, mr Mirko Odavić, iz Trebinja, Milan Đurđević, iz Gradiške, Tanja Mijović, iz Podgorice, prof. Đorđe Janković, iz Beograda, dr Aleksandar Ristović, iz Zavoda za zaštitu spomenika RS, i drugi...

Sniježana Antić je rodom iz Požarnice Wink .
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:54

Nishta bez majevchanki i majevchana Laughing Samo gledam kad cu i tvoje ime ugledati u nekim slichnim tekstovima... Laughing
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 18:56

Sve je dobro dok nije ispisano ispod fotografije profila sa brojem .
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14648
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 19:06

Pa nece biti nikakvih brojeva, ako dash drzavi ono shto nadjesh, hocu reci otkopash ! Laughing
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mare

Mare

Number of posts : 2823
Age : 42
Peпyтaциja : 0
Registration date : 29.01.2008

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 17 Feb - 19:21

P što se mora mora se , Bogu Božije , caru carevo . Wink
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

Number of posts : 590
Age : 32
Peпyтaциja : 3
Registration date : 26.10.2010

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyČet 19 Dec - 12:19Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

Number of posts : 590
Age : 32
Peпyтaциja : 3
Registration date : 26.10.2010

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPon 20 Jan - 11:53

Imperatorska palata - Skelani 124-6955ff4982
Tlocrt starohricanske bazilike I u Skelanima

Imperatorska palata - Skelani 1339204516
Starohricanskabazilika II
Nazad na vrh Ići dole
gljeb

gljeb

Number of posts : 720
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 12 Feb - 15:31

Обичном човјеку ово старохришћанска и староантичка базилика звучи помало мистично и помисли човјек шта ли је то?? У питању је црква и то је то! Значи црква, исто као и данас.
Зато сам се баш смијао док сам читао новинарска одваљивања, горе у наведеним текстовима, као нпр. старохришћанска базилика из 4. вијека прије нове ере или стећак из 3. вијека! Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

Number of posts : 590
Age : 32
Peпyтaциja : 3
Registration date : 26.10.2010

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 19:15

Rimski grad na obali Drine

Velelepni antički Municipium malvesiatium u Skelanima prvi put pred očima radoznalaca.
Veliki povodanj sprečio Karla Pača da spomenike „preseli“ u Beč.

Imperatorska palata - Skelani Velelepn-rimske-gradjevine

Na mestu današnjih Skelana, varoši sa 1.500 duša, u drugom veku nove ere blistao je punim sjajem - Municipium malvesiatium, značajan rimski administrativni centar ove regije i dom za 40.000 carinika, rudara i čuvara imperijalnog puta. Iz vekovnog mraka, ovih dana na tri lokacije nedaleko od obale Drine, zaboravljeni grad sa imperatorskom palatom u centru izlazi na videlo: pred očima radoznalaca pojavljuju se veličanstveni mozaici, skulpture i antički spomenici, a ukupno 80 vrednih predmeta preostalih na ovom području pukim slučajem - spasio ih je pre tačno 110 godina veliki povodanj o kome je Ivo Andrić pisao.

- Prva istraživanja Municipium malvesiatiuma obavljao je od 1896. do 1898. Karlo Pač, austrougarski istoričar (bio je i ministar finansija). Najviše ostataka rimskog grada pronašao je na tri lokacije. On je 80 sakupio i odložio u jednu od bazilika sa najvišim zidovima, s namerom da ih prebaci u Beč. Međutim, dogodila se velika poplava, Drina se izlila, pokrenula su se klizišta, mislilo se da je voda sve odnela - objašnjava mr Milica Kotur, rukovodilac konzervatorskih radova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srpske.

Zahvalni Paču što je želeo da dragocenosti „preseli“ u Beč ne možemo biti. Međutim, on je napravio tlocrt municipijuma, sve je evidentirao, iscrtao je spomenike i kompletno istraživanje objavio u Zemaljskom glasniku muzeja Bosne, iste godine. Na osnovu njegovog rada, započeta su sadašnja istraživanja, a veliki posao stigao je do faze konzervacije.

Pred znatiželjnicima ukazali su se obrisi velelepne rimske građevine, imperatorske palate koja se nalazila u središtu rimskog grada, administrativnog centra regije. Do sada otkriveni deo zahvata 900 kvadratnih metara i obuhvata veliki broj prostorija, hodnike, dva polokruga, hipokaust - podno grejanje, ostatke zidnog slikarstva u tri sloja, svedočanstvo da je velelepna građevina dugo bila u funkciji. Najznačajnije otkriće je podni mozaik na 100 kvadratnih metara, najveći na zapadnom Balkanu, čija je polovina sačuvana i rekonstruisana. Ovdašnji čuveni majstori, Osećani, prethodnih dana prezidali su već 250 metara do juče urušenih zidova, širokih 60 centimetara, veći deo podigli su do 115 centimetara visine...

Građevina je, prema istraživanju Đorđa Jankovića, bila u upotrebi do početka 4. veka, a veruje se da je stradala u vojnom sukobu.

- Svih 80 predmeta iz prva tri veka nove ere nalaze se u Arheološkom muzeju Rimski municipium u Skelanima, reč je o nadgrobnim spomenicima, stubovima, ukrasnim vencima, nadvratnicima, žrtvenicima, novčićima... Još toliko spomenika najverovatnije se i dalje nalazi pod zemljom, ispod kuće gde zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa još uvek ne možemo kopati - dodaje Svjetlana Marković, direktor Arheološkog muzeja u Skelanima.

- Spomenici su posvećeni bogovima Jupiteru, Silvanu, trijadi Jupitera, Junone i Minerve... Koliko je rimska imperija bila prisutna na ovom prostoru, govori podatak da je u drugom veku na Drini bilo 17 mostova, a danas ih je trostruko manje.

Istraživanja arheologa mr Mirka Babića pokazala su da se u ovom području u rimsko vreme kovao novac, eksploatisane su rude, nicale su kolonije, građene su palate i vojna utvrđenja. Skelani su bili politički, Sase privredni, a Fakovići vojni centar oblasti.

U budućnosti biće istražen širi pojas oko velelepne rimske građevine u centru Skelana. Zidovi i jedinstveni mozaik biće natkriveni, a antičko nasleđe izgledaće kao slični, u ovom trenutku daleko poznatiji spomenici rimske kulture širom sveta.

Za do sada urađeni, veliki posao, novac je izdvojila Vlada Republike Srpske. Rimski municipijum u Skelanima proglašen je za nacionalnim kulturnim spomenikom Republike Srpske.

MOZAIK GORGONE
UZ veličanstveni podni mozaik, stručnjaci na terenu rekonstruišu i izuzetno dobro sačuvan Gorgoneion, mozaički prikaz Meduze - najpoznatije od tri Gorgone.

KAKO SE DOŠLO DO OTKRIĆA
- OD 1896. do 1898. Karlo Pač obavlja prva istraživanja, s namerom da blago prebaci u Beč - 2008. arheolog mr Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije u Bijeljini, i Nada Jovanović, direktor Narodne biblioteke u Srebrenici, započinju istraživanja na tri lokacije. - 2012. srušen Zadružni dom ispod koga se nalazio Municipium malvesiatium - 2014. napreduju istraživanja velelepne građevine, središta rimskog grada i počinje konzervacija. Projekat iskopavanja vodila je Nadežda Gavrilović Vitas, uz superviziju Slaviše Petrića, direktora Arheološkog muzeja Srbije, i nadzor Ljubice Srdić, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture RS. Konzervatorske radove vodi mr Milica Kotur iz istog zavoda.
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

Number of posts : 590
Age : 32
Peпyтaциja : 3
Registration date : 26.10.2010

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 19:33

Nastavak...

Imperatorska palata - Skelani Deo-mozaika-u-hodniku-palat
Imperatorska palata - Skelani Deo-najveceg-podnog-mozaika
Imperatorska palata - Skelani Mozaik-Gorgone
Imperatorska palata - Skelani Mr-Milica-Kotur-1
Imperatorska palata - Skelani Od-80-sacuvanih-spomenika
Imperatorska palata - Skelani Podni-mozaik-(1)
Imperatorska palata - Skelani Podni-mozaik-(2)
Imperatorska palata - Skelani Podni-mozaik
Imperatorska palata - Skelani Rimske-gradjevine
Imperatorska palata - Skelani Spomenici-sacuvani
Imperatorska palata - Skelani Podni-mozaik-(3)

http://novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:515330-Rimski-grad-na-obali-Drine
Nazad na vrh Ići dole
gljeb

gljeb

Number of posts : 720
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyNed 19 Okt - 22:59

Чини ми се опет мало претјеривања, налазиште је фантастично, али да разјаснимо неке ствари. Центар свега је био велики римски град Домавија у данашњим Сасама. Тај град је био рударски за вријеме Римљана, био је то и за вријеме средњевијековних владара Босне и Србије, када су у њему копали рудари Саси, па је остао тај назив до данас. Ово мјесто је и данас рударско, У њему се и сада вади олово, цинк и помало сребро. У Скеланима је је био муниципијум, што значи мање мјесто са правима града. Можемо слободно рећи предстража Домавије. Наравно, овај муниципијум је био веома богат, чему свједоче ови налази. И што је још значајније, већ у првим вијековима је био хришћански!
Сада долазимо до главног! Зашто се толико форсира мање насеље у рангу муниципијума,а прави град, Домавија, која је ко зна колико пута већа и богатија од овог градића уопште не спомиње? Па зато што Домавија данас, захваљујући друговима и другарицама из оног бившег нам режима, лежи затрпана тонама отровне јаловине избачене из данашњег рудника. Ради се о акумулацији те јаловине. И то је свјесно урађено. Није да нису знали шта се тамо налази. Држави је био пречи рудник од свјетске историјске баштине, па о томе данас ћуте као заливени. Што је занимљиво струка се није противила, а вјероватно није ни смјела у оно вријеме. Довољно је рећи да је Домавија позната у свјетским размјерама. Видимо како данас напредују Виминацијум, Феликс Ромулијана, Сирмијум, Медијана...по Србији. Лијеп је покушај да музеј У Скеланима заживи, али о царским палатама не може бити ријечи у малим градићима. Праве палате никад више неће угледати свјетлост дана. А туристе који обилазе историјске знаменитости и познају историју није лако преварити...
Nazad na vrh Ići dole
gljeb

gljeb

Number of posts : 720
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyČet 21 Jul - 21:46

Nazad na vrh Ići dole
gljeb

gljeb

Number of posts : 720
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptyPet 10 Mar - 16:31Nazad na vrh Ići dole
gljeb

gljeb

Number of posts : 720
Peпyтaциja : 12
Registration date : 10.03.2013

Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani EmptySre 5 Jun - 16:25

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Imperatorska palata - Skelani Empty
PočaljiNaslov: Re: Imperatorska palata - Skelani   Imperatorska palata - Skelani Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Imperatorska palata - Skelani
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Археологија-
Skoči na: