| Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Sre 6 Feb - 13:35 | |
| Narodna nosnja se jos uvijek srece u majevickim selima, uglavnom samo na starim babama i djedovima i to obicno ne kompletna nego samo poneki njen dio kao npr rubine i skuti, subara... U vecini porodica ne postoje vise ni primjerci te nosnje makar u ormaru. Moja baba nosi jos uvijek rubinu (kroj tipa duge haljine od bijelog platna- koje se tka pomocu stare naprave zvane stan, a zove se bez i bitno je i koja je vrsta beza ) i skut (kao suknja od beza) i pletene vunene carape, a ima i cembere (tipa marame od beza sa rucnim vezom i heklicama po rubu), ali ih ne nosi (to cuva-citiram babu: "za ukopa" ). Imala je i jelek (prsluk sa vezom). Nosile su se jos vezom ukrasene kecelje, ali ne znam tacno kako izgledaju, posto moja baba sad nosi neke od "basme" Umalo da zaboravim! Nosile su se i tzv. gace kutijace ili pumparice koje su bile kao bermude do koljena, od debelog beza. Nekad se nosio i gunj. Moze li neko da opise kako je on izgledao, ja samo znam da je to bio topliji odjevni predmet. Neizostavni su i opanci, ali se ne sjecam kojih vrsta i izgleda. Muskarci su takodje nosili tzv. rubine, koje su se sastojale od duge bijele kosulje pustene preko caksira (tipa pantalona od beza), sa svezanim pojasem (od pletiva u boji ispleten "kais") preko struka i prsluk ili gunj, a na glavi subaru, mada neki-obicno ljeti nose sesir. Ovo je ono cega se ja sjecam, pa vas molim da me dopunite i ispravite, neko to sigurno bolje zna! Predlazem jos da skupimo sve ove pojmove iz narodne nosnje i da ih fino rezimiramo u vidu jedne liste i preciznije definisemo. Dobro bi dosle i fotke ako ih ko moze da uradi! | |
|
| |
Prvi
Number of posts : 268 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.02.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Sre 6 Feb - 14:59 | |
| Trebalo bi uciniti nesto da se sacuva ta narodna nosnja | |
|
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Sre 6 Feb - 20:56 | |
| Pa zato i jesmo tu ! Gledao (chitao) sam neke knjige u kojima postoje ,crtezi - rekonstrukcije raznih stilova vojnih uniformi. Chak su ishli do najsitnijih detalja, pa mislim da bi se tako mogla napraviti i neka ,,skica,, noshnji sa nasheg kraja, da se ne zaboravi makar na rachunaru....Samo za to treba malo vishe vremena ... | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Ned 10 Feb - 4:09 | |
| - Citat :
- Umalo da zaboravim! Nosile su se i tzv. gace kutijace ili pumparice koje su bile kao bermude do koljena, od debelog beza.
Ja ti mogu pomoci samo oko gaca. Mislim da gace kutijace i pumparice nisu jedno te isto. Gace kutijace su se pravile od beza, dok su se pumparice kupovale u radnjama i obicno su ih nosile mladje zene. Ako se ne varam, bilo ih je samo u dvije boje, roze i svijetlo plave. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Ned 10 Feb - 15:12 | |
| Ako mislis pomagati oko kutijaca i pumparica, to mozes samo babama dinosaurusima Ali, cijenim tvoj doprinos u opisima, jer ja recimo ovo nisam znala, a kao dio negdasnje narodne nosnje, bitno je. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Ned 10 Feb - 15:43 | |
| Eto meni, izgleda nishta drugo ne preostaje, nego da zadjem po selu i skinem sa shtrika ,pa pod skener...(ako mogu stat) | |
|
| |
lija
| |
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Ned 10 Feb - 15:53 | |
| Pa Lijo, nace se neko i u ormar da zaviri ako treba.... Ako ne uspijem, moze Baraba preko Mitra da mi dostavi robu .... | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Ned 10 Feb - 17:50 | |
| - Citat :
- Moja baba nosi jos uvijek rubinu (kroj tipa duge haljine od bijelog platna- koje se tka pomocu stare naprave zvane stan, a zove se bez i bitno je i koja je vrsta beza )
Pomocu te stare sprave, sem beza, tkale su se jos i sarenice, ponjave i cilimi. Ja se jos uvijek sjecam i nekih dijelova stana, kao npr: vratilo, brdo, nite, cunak. - Citat :
- a ima i cembere (tipa marame od beza sa rucnim vezom i heklicama po rubu),
E, ti cemberi su se zvali gradjeni cemberi. _________________ | |
|
| |
wolfenstein
Number of posts : 359 Location : Velika Srbija Peпyтaциja : 0 Registration date : 16.02.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Sre 5 Mar - 19:23 | |
| U robnoj kuci emporijum u BN,na zadnjem spratu se nalazi prodavnica stvari iz starine,narodnje nosnje,posudje,zastave,knjige,ikone,itd. Narodnu nosnju mozete naruciti kakvu hocete oni vam izrade po dogovoru. | |
|
| |
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Čet 6 Mar - 11:27 | |
| E , a ako treba "stan" za tkanje , imam jedan , samo da se sastavi . | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Čet 3 Apr - 11:45 | |
| Iz knjige : ,,Majevica - ...... ,, od M. S. Filipovica | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Pon 1 Sep - 3:05 | |
| Bilo bi pametno i lijepo da oni cije babe i djedovi imaju nasu tradicionalnu nosnju, to slikaju, pa da napravimo galeriju tih fotki. Te fotke u muzeju ne bi smjele da nedostaju. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici Pon 6 Okt - 13:29 | |
| Da li jos uvijek ima neko na Majevici ko se bavi izradom narodne nosnje? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici | |
| |
|
| |
| Srpska tradicionalna narodna nosnja na Majevici | |
|