...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
Naslov: Svaka čast !!! Čet 5 Feb - 21:46
To je znači naš LAZAR. Pravo Srpsko ime. Čuo sam da štiti živu silu od nagaznih mina i da mu ni kalibar 12,7 mm ne može probiti stakla na daljinama većim od 100 m. Drago mi je da čujem za neku inovaciju u ovako teškim vremenima za VS.
Labud
Number of posts : 4485 Peпyтaциja : 0 Registration date : 15.04.2008
danas sam gledao predstavljanje ovog vozila na TV-u... Ne cini mi se lose...
Sta Vi mislite?
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Pet 6 Feb - 21:25
Ne bi trebalo da bude loshe ! Imamo mi inzinjera, velikih struchnjaka ! Na zalost, ima se dosta iskustva iz ovih ratova, ako je i malo korishteno, po neshto iz njih, ne moze da ne valja !
Mr. Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Pet 6 Feb - 21:26
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Feb - 0:53
Svidja mi se ova inovacija, svaka cast strucjacima koji su ovo smislili i napravili! Jaka drzava mora imati dobro naoruzanje i razvijati vojnu strategiju.
Mr. Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Feb - 9:06
Tako je Lijo, josh kad bi se ,,Lazar,, i na Kosovo vratio .....
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Feb - 11:48
Ima simbolike ima !!!
Mr. Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Feb - 12:11
Samo da ne ostane na prototipu ili kakvoj maloj seriji, kao bespilotna letjelica ! Utva napravi, a dosmanlije sa onom bagrom kupi izraelske igrachke....
Mr. Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Feb - 14:21
..i ja dosadan (k'o da nikad nisam vidio ,,tenjak,,)
Video > http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Drustvo/42693/%22Lazar%22
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Sub 28 Feb - 19:58
Za ovakve "igracke" treba kamara para koje Srbija sigurno nema. Eh da se pare ulazu pametno u vojnu industriju bilo bi tu lijepih proizvoda. Srbija je prije drugog svjetskog rata imala bolje avione od Mesersmita ako se ne varam, ali poceli su kasno sa proizvodnjom.
zabrdjac
Number of posts : 1399 Location : tu i tamo Peпyтaциja : 0 Registration date : 23.02.2009
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 1 Mar - 19:41
da se vidjeti da je dosta stvari preuzeto od 110 i 150 koje su jedine bile upotrebljive po majevici. neka lazara zlu netrebalo
Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Ned 8 Mar - 0:37
Steta sto se vise ne ulaze u istrazivanje.
wolfenstein
Number of posts : 359 Location : Velika Srbija Peпyтaциja : 0 Registration date : 16.02.2008
Koja drzava i koja strategija,da demokrate naprave konkurentno oruzje zapadu to je smesno,ovaj projekat je vise simbolican nego sto se prikazuje. Na kamionsku sasiju stavili celicni sanduk i eto da dosmanlije pricaju kako smo dostojni da udjemo u otan-nato kao imamo jaku vojnu industriju i sl. Na prvi pogled se vidi koliko neozbiljno su pristupili ovom projektu. Da mi je da vidim ko ce osim nase policije uzeti ovo vozilo. Mozda tadic i njegovi tajkuni,jedino njima treba mada ih ni ovo nece sacuvati kada dodje vreme naplate -))))
Majevica
trebali su na njega da ugrade neki strahovit zvuk kao sto su svabe ugradjivale sirene na stuke da plase narod. ja znam da je garda panteri namjerno sjekla auspuhe na svojim vozilima tako kad mu da gas zvuci kao da ide tenk.
Mr. Majevica
....A kod nas na Majevici 53ojku stave u bure bez dna i poklopca, pa kad stane ,,dekat,, k'o trocjevac
Majevica
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Sub 21 Nov - 0:08
Mr. Majevica ::
Slaba obrada iznutra.
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
Naslov: Re: Srpsko borbeno vozilo LAZAR Sub 21 Nov - 21:01
Majevica ::
Lazar bi trebao zastititi tockove nekim limovima. Zacas neko opali metak u gumu i osta' Lazar na njivi.
Kao i nekadašnja vojna vozila TAM 110 BV , i TAM 150 BV i borbeno vozilo "Lazar" ima uređaj za centralnu regulaciju pritiska vazuha , samo naravno malo savremeniju izvedbu. Sistem "CRPV" je veoma dobra zaštita od puščanih zrna , jer se vazduh iz uređaja usmjerava na pneumatik koji ispušta vazduh i na taj način može da riješi problem za dovoljno dugo vrijeme dok se vozilo ne povuče na bezbijednu udaljenost radi popravke . Sa ovakvim uređajem jedan pneumatik može da podnese i do deset prostrijelnih oštećenja zrnom kalibra 7.62 mm bez ikakvih problema .