| Zivotinjsko carstvo Majevice | |
|
+20lazo cb SLIP MICKO Tojic Pantelija smokvica zabrdjac loparac-98 Saša Majevica Labud Baja wolfenstein Jankovljev lovac.ba Mare gagana Prvi Mr. Majevica Kym lija 24 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 8 Avg - 13:50 | |
| Ti Mr. Majevica ocigledno svasta znas! | |
|
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 8 Avg - 14:03 | |
| pa valjda ,,zna desh,, | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 10 Avg - 0:41 | |
| Ljudi ! Ja josh svitca ne vidjeh ??? | |
|
| |
Labud
Number of posts : 4485 Peпyтaциja : 0 Registration date : 15.04.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 10 Avg - 0:48 | |
| hehee..Neces ga sad drugar ni vidjeti... Svitci su bili za Petrovdan i nema ih vise... U Labuckoj ih je bas bilo... | |
|
| |
Majevica
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 10 Avg - 13:56 | |
| - Mr. Majevica ::
- Ljudi ! Ja josh svitca ne vidjeh ???
Nisi nikad vidio svitca ili samo ove godine? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 11 Avg - 12:28 | |
| Ove godine, bolan ! Evo sad razmishljam shta josh ove godine nism vidio ! Shiri se lista | |
|
| |
Saša
Number of posts : 232 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.05.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 11 Avg - 22:08 | |
| Малоприје сам га држо у рукама (свитца) | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 11 Avg - 22:12 | |
| Pa shto ga bolan ne uslika, da ga (svitca) i ja vidim | |
|
| |
Saša
Number of posts : 232 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.05.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 11 Avg - 22:17 | |
| Потрудит ћу се другом приликом | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 11 Avg - 22:18 | |
| Svaka chast Sasha ! | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 21 Okt - 12:56 | |
| Koliko su cesti jazavci na Majevici, je l' ko skoro nekog vidio? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 21 Okt - 13:32 | |
| Jazavca samo kad je ,,oteg'o,, papcima, prije dvije godine, a lasicu sam vidio u sred Lopara, gled'o ja s prozora kad necete vjerovati lasica.....a vjeverice ni sam ne znam kad sam je zadnji put vidio ? Bijashe to davno ! | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 24 Okt - 21:51 | |
| Ja sam imala pitomu vjevericu, uhvatio mi je djed kad je bila mala i bila godinama kod nas. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sub 25 Okt - 21:00 | |
| Kazu da vjeverice znaju biti za..bane ! Ako su slobodne izdderu sve po kuci Jel' to istina Lijo, poshto nisam imao priliku da je drzim u kuci... | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 0:51 | |
| Mi smo malo vjeverce othranili mlijekom iz flasice. Dalo se maziti, a bilo je i ljuto, ali nikad nije nesto poderalo. Medjutim, voljelo je jako kiselo mlijeko i kajmak i tu je bio uzrok nesporazuma, posto je djed jednom uhvatio vjevericu na djelu kako srce iz velike serpe i mlatne je metlom sa stapom tako da joj slomije rep. Ona se pokupi iz kuce-ode i nikad vise nije usla u kucu niti se igrala pored, ali se naselila na susjednoj staroj kuci od rodjaka i zivjela jos godinama, a znali smo je bas po ukrivljenom repu i odazivala se kad je neko imitira istim takvim zvukom. Uh, jest mi bilo zao sto je djed udario. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 0:59 | |
| A jel' imala neko ,,gnijezdo,, ! I meni se basg svidjaju vjeverice, prije ih je bilo i po samim Loparama, s prozora sam ih gledao a sad ni u shumi ,,chestito,, se ne mogu vidjeti.... | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 1:07 | |
| U kuci je imala u kutiji sa slamom, a kasnije se nastanila na staroj kuci, ali se gnijezda nesto ne sjecam. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 1:11 | |
| Ma to sam i mislio na kutiju, nije, reko ,,gdje stigne,, Ljuto je to...a ja sam vidio brkatog ,,puaca,,...rodjak ga nashao na zemlji, kasna jesen je bila, vjerovatno uton'o u zimski san i spao sa bukve, ovaj ga podigne, a on ist'o vjeverica, rep mu je malo drugachii i s velikim brchinama, a siv...meni je i on ,,zanimljiv,, | |
|
| |
lija
| |
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 1:44 | |
| Evo ga isti ovakav je bio : Al' kad ide po lishcu, rek'o bi chovjek k'o neko od 100 kg..lomi sve pred sobom, prashti shuma...i naravno pushe k'o neko ko se zadihao od silnoga puta | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 26 Okt - 2:00 | |
| Jooj pa vidjela sam ja ovo, zivi u panju ili supljem stablu drveta. Opasan je kad ujede, a neobicne zvuke ima. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 31 Okt - 10:03 | |
| Nismo spomenuli pticu crvendaca, a tako je lijepa. | |
|
| |
Jankovljev
Number of posts : 866 Peпyтaциja : 0 Registration date : 20.02.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 7 Nov - 7:30 | |
| - lija ::
- Jooj pa vidjela sam ja ovo, zivi u panju ili supljem stablu drveta. Opasan je kad ujede, a neobicne zvuke ima.
Da nema ove gore fotografije iz ove recenice svasta bi se moglo zakljuciti Pa kako je opasan kad ujede Kakve zvuke ispusta? Sto ce ti ovo Jooj? | |
|
| |
lija
| Naslov: prt Pet 7 Nov - 11:52 | |
| Jankovljev, druze, imas izgleda profesionalnu deformaciju. Bice da si lektor-sto bi Zika rekao-kolektor. Tacno je da je recenica "pravospisni fijasko ", ali dosadile su mi sve stege i ustogljene prilike i bar ponekad mogu sebi da dozvolim da nesto kazem i da budalasam, a da pri tom ne mislim na pravopisna pravila. Znaci, napisala sam spontano recenicu-kako su mi same rijeci dolazile, bez ikakvog razmisljanja o recenici, nego pod utiskom dozivljaja-jer sam se sjetila prilike u kojoj sam tu zivotinju vidjela (mislim da je nisam zamijenila), a bila sam vrlo iznenadjena jer sam to u potpunosti zaboravila i onda mi je odjednom doslo u svijest. Odatle to "jooj" sto je u mojoj glavi znacilo "kako sam ovo mogla da skoro potpuno zaboravim". Ja nisam studirala knjizevnost, niti nesto slicno njoj-moja poslastica su bile matematika i fizika i psihologija, znaci nesto sto se ne "buba" nego rjesava logikom ili osjecajem, tako da o pravopisu znam koliko sam u skoli ucila, a oda to jos nisam zaboravila, ostalo sve pisem i pricam po licnom osjecaju ili logici i ipak ne mislim dadi sam narocito nepismena. Neke "ispade" koje ja sebi u opustenoj atmosferi dozvolim, sigurno ne bih u zvanicnoj prilici. Uzgred, imam ja dosta pravopisnih gresaka i nedoumica i dobro bi mi doslo ako imas vremena da mi ih razjasnis. Predlazem da na knjizevnosti otvoris temu i slobodno nam ukazes na greske koje primijetis da pravimo, a pri tom bas ne moras da nas prozivas, prepoznacemo se sami, hahahaha. | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 7 Nov - 22:17 | |
| Ma pusti knjizevnost, psihologiju, racun, pravopis, krasnopis... Jezik pod stegama gubi dusu. Samo sam nezlonamjerno obratio paznju na post iz koga bi se mogao izvuci zakljucak da se radi o necemu mnogo vecem i opasnijem od ovog maljusnjeg stvorenja. Sta da ti kazem... Opasan kad u jede, zivi u stablu, cudne zvuke ispusta = drekavac, u najmanju ruku. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sub 8 Nov - 12:18 | |
| Imas pravo. Kako izgleda drekavac, je li ga ko vidio? | |
|
| |
Jankovljev
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sub 8 Nov - 13:18 | |
| Tvoj opis odgovara mitskoj prestavi drekavca. | |
|
| |
Majevica
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sub 8 Nov - 23:12 | |
| Ko ili sta je drekavac? | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Čet 8 Jan - 15:02 | |
| Da pokušam malo dopuniti kolekciju naših Majevičkih ptica. Kolko sam vidio zaboravili ste spomenuti našu najmanju pticu ili bolje reći ptičicu a to je CARIĆ koji spada u ptice pjevice i stanarice (Ne seli se u južne krajeve), zatim tu je i naš poznati Drozd imelaš koji se hrani bobicama ljekovite imele, koje su za nas otrovne, Tu su i Grlica i Gugutka selice slične golubu. I nekad davno dok je pored rijeke Gnjice bilo šupljih vrba u njima se gnijezdila tzv. Smrdovrana ili Pupavac jako slična krupnom djetliću i kreji samo je imala pravu krunu na glavi od šarenog perja. Ima je na drugim prostorima, a bilo je i kod nas jer sam lično svjedok. Evo sjetih se i Svračka, Vodomara, Štiglića, Kamenjarke i Vodenog kosa.
Vodomar Drozd imelaš Svračak Štiglić Plava sjenica Carić Crvendać Upupa epops = Pupavac ili Smrdovrana Vodeni kos Kamenjarka ili Pastirica Dugorepa sjenica Gugutka Grlica
Poslednji put izmenio loparac-98 dana Ned 25 Jan - 0:48, izmenio ukupno 5 puta | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pet 9 Jan - 19:46 | |
| - lija ::
- A ima li kornjaca?
U našoj Gnjici je doskora bilo i pravih riječnih kornjača, koje se razlikuju od barskih. Ribe po veličini: Klijen ili Klen Škobalj ili Skobalj, Manić ili Manjić Američki somić (Cvergl ili Cverglov) sa tri oštre bodlje na prednjim i leđnom peraju, vještački naseljen u Gnjicu i održao se u virovima sa muljevitim dnom, spada u riblje korove Mrena Potočarka ili Krkuša (slična mrenici,samo ima uži repni dio i življe boje ) Plotica (jako slična Pljoski i klenu istovremeno) Pljoska Šarančić ( uopšte nije šaran ali eto odomaćio se taj naziv, to je mala kao mali prst ruke debela i duga ribica oble građe tijela,na škrgicama sa vanjske strane ima male bodljice koje su povijene ka repu,rije muljevito-pjeskovito dno u pličaku vira, gdje traži hranu i skriva se, jako je slična Maniću samo što je dosta manja) | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sre 21 Jan - 12:50 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Molio bih vas da kažete da li ste viđali ove ptice na Majevici ? Ned 25 Jan - 1:18 | |
| Turdus iliacus = Mali drozd Silvia melanocephala = Grmuša crnoglava Motacilla flava = Pastirica žuta Motacilla cinerea = Gorska pliska Ako jeste navedite koje, pa da ih uvrstimo u faunu naše Majevice. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 25 Jan - 20:21 | |
| Vrabac (namamljen da se fotografishe specijalno za ovu temu) | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 25 Jan - 21:40 | |
| - Majevica ::
- Ko ili sta je drekavac?
Drekavac je vrsta majmuna kolko je meni poznato. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Ned 25 Jan - 21:48 | |
| Pojava shakala na Majevici, tachnije oko Jablanice, i njegovi, neprijatni ,,urlici,, su razbuktali narodnu mashtu iz starina i to pripisali ponovnoj pojavi ,,Drekavca,, ! Imao sam bliski susret sa shakalom, pa vam iz iskustva mogu reci da krici koje on pushta vas jednostavno mogu natjerati u ,,bjezaniju,, ! | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 26 Jan - 23:25 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 26 Jan - 23:53 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 11:37 | |
| Ja sam mislio da je od ove ptichice ,,crvendac,, ! | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 16:58 | |
| Jesu slični po boji grudi ali stanište u šumi nije im isto. Crvendać voli grmlje i nisko rastinje gdje se i gnijezdi, dok Brgljez ili Puzavac živi na visokom drveću gdje se i hrani slično žuni i djetliću. I u potpunosti mu odgovara narodni naziv Puzavac ili ptica puzavica, Puzavčić i ja mislim da se brže kreće puzeći oko drveta i od Žune i od Djetlića. Treba reći da kod nas živi i Crna žuna i 2-3 vrste djetlića( znam da ima veliki i mali djetlić a ima ih na teritoriji bivše SRJ oko 6 ili 7 različitih vrsta. Vjerujem da kod nas ima i Krstokljuna koji živi isključivo u četinarskim šumama, hraneći se sjemenkama šišarica. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 17:05 | |
| Da li je moguce da sam nekada davno vidio galeba ? | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 17:20 | |
| Jeste moguće i istina je, dođu povremeno vjerovatno sa Save. Jedne godine je jato ptica zaglavilo na zaleđenoj gnjici a bile su slične galebovima, a te godine sjećam se da je bila jaka zima i vjerovatno ih je to potjeralo u migraciju za hranom i pocrkale su na ledu naše rijeke Gnjice. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 17:28 | |
| Ja sam ih vidio, negdje krajem 80-tih, jesen je bila, a maglovit dan, gore kod DITE ..tada su prichali, kao, doletjeli s rijeke Jale iz Tuzle ? | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 27 Jan - 18:19 | |
| Oni su se naselili na jezero Modrac kod Tuzle, a pošto Jalom plove komadi hljeba i drugih otpadaka oni često lete i iznad Jale. Upravo mislim da je i bila takva vrsta Galeba koji su malo crvenkasti (boja cigle) što su stradali. A viđao sam i krupne galebove kojih ima na rijeci Savi u Brčkom,koji povremeno gostuju na rijeci Gnjici reon Mačkovac i Pirkovci.. | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sub 28 Feb - 0:03 | |
| Naš Carić, Vodomar i Crvendać uživo !!!
https://www.youtube.com/watch?v=NqgnZwJZOcc
https://www.youtube.com/watch?v=fYpfUKTc58s
https://www.youtube.com/watch?v=jYe3prt7Q2c Mora se priznati bolji je ribar od mene (Ni udice, ni mamca a ulov za tili čas).
https://www.youtube.com/watch?v=QHFCYdLJMGY | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 20 Apr - 21:36 | |
| | |
|
| |
zabrdjac
Number of posts : 1399 Location : tu i tamo Peпyтaциja : 0 Registration date : 23.02.2009
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 20 Apr - 21:53 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 20 Apr - 22:06 | |
| He, he fotke sam dobio, nisam ja na njima | |
|
| |
smokvica
Number of posts : 935 Age : 43 Peпyтaциja : 0 Registration date : 26.03.2009
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Pon 20 Apr - 22:56 | |
| mmmmmmm,ja rakove obozavam na zaru | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Uto 21 Apr - 7:40 | |
| Rakovi su odlichni, a jedno vrijeme, prije 20tak godina (ne znam da li i sada), najvishe ih je bilo u Pushkovachkom potoku A za Loparca pitanje: Chije je ovo gnijezdo, i to na smreki ? Da nije kakvog ,,curlika,, ? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice Sre 6 Maj - 20:20 | |
| Ovo je jaje neke 'tice : | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Zivotinjsko carstvo Majevice | |
| |
|