| Koje je najstarije mjesto na Majevici? | |
|
+8TheMiner Majevica Kym lija Mr. Majevica smokvica zabrdjac Dr.Majevica 12 posters |
Autor | Poruka |
---|
Dr.Majevica
Number of posts : 256 Peпyтaциja : 0 Registration date : 31.03.2009
| Naslov: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 17:52 | |
| Zanima me koje je najstarije mjesto/selo na Majevici, samim tim da je pravo cisto Srpsko Cetnicko Majevicko mjesto?! Malo sam ja ovo iskomplikovao, ali vecina vas sigurno je svatila sta hocu da kazem, odnosno da saznam | |
|
| |
zabrdjac
Number of posts : 1399 Location : tu i tamo Peпyтaциja : 0 Registration date : 23.02.2009
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 22:15 | |
| koliko ja znam u donjem zabrdju nije bilo partizana ali sam siguran da ce mr.majevica iskopati da je bilo suprotno | |
|
| |
smokvica
Number of posts : 935 Age : 43 Peпyтaциja : 0 Registration date : 26.03.2009
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 22:27 | |
| mozda tobut | |
|
| |
Dr.Majevica
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 22:57 | |
| - smokvica ::
- mozda tobut
ма јок, ја сам убјеђен да је то неко од села у подножју столица. то ће Тојић најбоље да разјасни, довољно је да приупита ђеда | |
|
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 23:03 | |
| Doktore, zna se koji se dio Majevice naziva ,,Starom,, | |
|
| |
Dr.Majevica
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Uto 25 Avg - 23:23 | |
| - Mr. Majevica ::
- Doktore, zna se koji se dio Majevice naziva ,,Starom,,
mislis na moje rodno mjesto? ok je to, ali mene bas zanima tacno koje mjesto, selo, zaseok... mora da postoji neka istorija o prvim familijama koje su se naselile na majevici? | |
|
| |
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Čet 27 Avg - 1:08 | |
| Ja nisam shvatila kakve veze ima starost sela sa tim da je svo cetnicko. Takvih mozda ni nema. Koliko se sjecam price moje babe, Labucka se zove i Zlo selo ili je to njen zaseok, a naziv je po tome sto su tamo svi bili cetnici. E, sad bi Labudjani mogli to da pojasne, ukoliko grijesim. | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Čet 27 Avg - 1:36 | |
| - lija ::
- Ja nisam shvatila kakve veze ima starost sela sa tim da je svo cetnicko. Takvih mozda ni nema. Koliko se sjecam price moje babe, Labucka se zove i Zlo selo ili je to njen zaseok, a naziv je po tome sto su tamo svi bili cetnici. E, sad bi Labudjani mogli to da pojasne, ukoliko grijesim.
Lijo, koliko ja znam, Podgora se nekad zvala Zlo selo. | |
|
| |
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Čet 27 Avg - 1:39 | |
| Auuuu, kakva greska, hvala Kyme na ispravci! Ja bas ne poznajem taj kraj, tako da se jedva sjecam da Podgora postoji, jos sam mislila da je ona zaseok. | |
|
| |
Dr.Majevica
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Čet 27 Avg - 2:02 | |
| Malo sam ja to iskomplikovao. Ajd ovako: Kako se zove (zvalo) mjesto na Majevici gdje su se prvi srbi (majevicani) naselili? | |
|
| |
Majevica
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Čet 27 Avg - 23:20 | |
| Visori. | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Pet 28 Avg - 1:19 | |
| Dokaz? P.S: Lijep ti avatar. | |
|
| |
Majevica
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Sre 7 Okt - 23:02 | |
| Selo postoji od 14xx godine. | |
|
| |
TheMiner
Number of posts : 157 Age : 39 Location : Ćumur City Peпyтaциja : 0 Registration date : 31.08.2009
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Pon 12 Okt - 4:15 | |
| Arheološki... Koraj. U Tutnjevcu su pronađeni ostaci iz perioda Rima.
Problem je što je Majevica nakon mađarsko-turskih ratova bila pusta (jer se nalazila u pograničnim oblastima). O starosti sela možemo govoriti jedino nakon dolaska i naseljavanja naših predaka ("oživljavanje" Majevice) iz Hercegovine i Crne Gore, 17., 18. vijek. | |
|
| |
Majevica
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Sub 17 Okt - 3:01 | |
| Mislim na starost sela koje je bilo naseljeno Srbima. Dokazano da su tamo zivjeli Srbi od 14xx godine. | |
|
| |
stecak
Number of posts : 72 Location : tu u blizini Peпyтaциja : 0 Registration date : 15.01.2010
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Sub 16 Jan - 13:54 | |
| Pa ako se misli na pravoslavno najstarije selo tj.naselje na Majevici.To bi se moglo povezati sa vremenom Kneza Caslava Klonimirovica.Znaci polovinom X st. isti je vladao nad dijelom Posavine a citavom Semberijom.Takodje postoje neke cinjenice koje ukazuju da se to podrucije vladavine Caslava prostiralo i na dijelove teritorije danasnje Tuzle. E sad gdje su bila ta prva naselja,kolika i da li su opstala...to treba ispitat | |
|
| |
Zmaj Ognjeni Vuk
Number of posts : 590 Age : 36 Peпyтaциja : 3 Registration date : 26.10.2010
| Naslov: Re: Koje je najstarije mjesto na Majevici? Pet 21 Jan - 17:38 | |
| Ako se govori o hriscanskim naseljima, onda to mozemo vezati za Vlastimirovice ali za kneza Petra Gojnikovica, strica kneza Caslava, koji je vladao od 892. do 918. godine. Ako uzmemo da se Caslav sa Bugarima vratio 924. u Simeonovom pohodu na Srbiju (znaci da je od 924. i proterivanja Zaharije Pribisavljevica u Hrvatsku, Caslav zakonit knez) time ova eventualna naselja postaju starija 30 godina. Iako je upitno da li je sav narod srpski primio(ucvrstio) hriscanstvo tek do Svetog Save, evidentno je da knez Petar nosi hriscansko ime, sto dovoljno govori o veri hriscanskoj!
Sa Wikipedije:
Započeo je utvrđivanje svoje vlasti na zapadu i u Primorju tokom 890.-ih. Anektirao je neretvljansku Paganiju i okončao anarhiju u Bosni izvojevanjem pobede nad Tišemirom i učvršćivanjem svoje vlasti nad celom dolinom reke Bosne. Okupirao je i Zahumlje, potpuno potisnuvši udeonog srpskog kneza Mihaila Viševića na susedna ostrva. Tako je jedan srpski vladar po prvi put čvrsto zavladao celim Pomorjem. Napravio je zaokret u verskoj politici, Hrišćansku crkvu u svojoj državi vezao je za zapad i latinsku kulturu. I da ne zaboravim dokaz da je vladao i ovim krajevima, karta njegovog otacastva. - Attachments
- Balkan 900. circa.png
- Petrova Srbija oko 900. godine
- You don't have permission to download attachments.
- (376 Kb) Downloaded 12 times
| |
|
| |
jovanovicsashaBGD
Number of posts : 4 Age : 48 Location : serbia Peпyтaциja : 0 Registration date : 09.12.2010
| |
| |
ljubisa357
Number of posts : 2 Peпyтaциja : 0 Registration date : 03.07.2016
| |
| |
ljubisa357
Number of posts : 2 Peпyтaциja : 0 Registration date : 03.07.2016
| |
| |
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008