roznjak
Number of posts : 1 Location : Bijeljina Peпyтaциja : 0 Registration date : 21.11.2009
| Naslov: Rozanj Čet 26 Nov - 20:40 | |
| Pomoz Bog,evo jos jednog Roznjaka na forumu | |
|
Majevica
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
| Naslov: Re: Rozanj Čet 26 Nov - 20:48 | |
| Fino.Sledeci! | |
|
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Re: Rozanj Pet 27 Nov - 9:38 | |
| | |
|
majevicanka
Number of posts : 83 Peпyтaциja : 2 Registration date : 25.02.2009
| Naslov: Re: Rozanj Sub 28 Nov - 17:02 | |
| Bog pomogo Roznjak,a sada mi je malo lakse, nisam vise sama,mislim da nikoga ne poznam,iako mi je ovaj forum naj drazi i mislim da su svi clanovi tako vrjedni da ih treba svaki dan stavljati na naslovnu stranu od naj citanijih novina. | |
|
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Rozanj Ned 29 Nov - 15:50 | |
| Bog ti pomogao Roznjace! Je li to u roznju takav obicaj da se nista s komsijama ne dijeli??? Pitam jer si se odmah separatisao-otvorio duplu temu o Roznju, a vec je postojala takva. | |
|
majevicanka
Number of posts : 83 Peпyтaциja : 2 Registration date : 25.02.2009
| Naslov: Re: Rozanj Uto 1 Dec - 21:24 | |
| Bas ti hvala Lijo,ja sam ga htjela da kritikujem ali reko sacekat cu da sam ukapira(ako ukapira)gdje je gresku napravio.Mi smo u Roznju sve djelili i nuje bilo,ovo je moje a ovo tvoje a kako je ovaj rat nas podjelio nemogu vie nista da garantujem. | |
|
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Re: Rozanj Ned 14 Feb - 22:56 | |
| Изградио двије цркве од каменаDatum: 14.02.2010 22:00 Autor: Тихомир Несторивић БИЈЕЉИНA - Седамдесетдвогодишњи Танасије Јовић из Витиничког Кисељака код Зворника готово 40 година клеше камен и од њега гради куће, ограде, чесме, тротоаре и стубове, а сада зида и цркве.
Прву цркву од камена Јовић је изградио на планини Цер, недалеко од легендарног Текериша. Упркос томе што је ријеч о грађевини мањих димензија од уобичајених, посао је био одговоран и захтјеван. - Звоник те цркве висок је петнаестак метара, а зидове сам радио од двије врсте камена. Чинио сам то полако и са доста пажње. Први пут сам градио богомољу, а то није мала ствар - каже Танасије.Сада зида малу цркву у селу Рожањ у срцу Мајевице, у Федерацији БиХ. Рожањ и десетак околних села била су настањена српским становништвом, али су послије Дејтонског споразума припала ФБиХ. - На мјесту гдје сада зидам цркву, по предању, још у средњем вијеку био је манастир. Нашли смо његове темеље, па је доказано постојање овога храма. Нашли смо и гробницу двојице монаха. Све је то сада за мене велика обавеза и одговорност - прича овај неимар. У тај дио Мајевице споро се враћа предратно становништво, али се очекује да ће изградња цркве у Рожњу поспјешити њихов повратак. Танасије је до сада камен узиђивао више од два мјесеца. Потребно му је још толико времена, па да заврши изградњу храма. - Прво сам био зидар, а онда сам почео клесати камен. Правио сам мање објекте и тако стицао неопходно искуство при обради овог материјала. Скоро је да нема села у Семберији и у Подрињу, а да у њему нисам нешто правио од камена. Радује ме што ће све те моје грађевине дуго трајати. Надживјеће и мене и онога коме сам их градио - каже Јовић. Радећи са каменом упознао му је све особине. Вели да камен има различиту ћуд. По томе му личи на коња. Постоји камен који се лако цијепа и клеше, а има и оног "љутог" који се одупире длијету и чекићу. - Најлакше ми је да радим са гранитом и сличним тврдим врстама камена. За његову обраду потребно је више времена, али је постојан и када се обликује веома лијепо изгледа. Мекши камен се често круни. Скоро га завршиш, а он се распадне - стручно каже овај клесар. Срели смо га у селу Рухотина код Бијељине. Дошао је да посјети кћерку, зета и унуке у породици Тодоровић. Њима је прошле године направио камену ограду, коју нам је поносно показао. Занат
Чим стигне прољеће наставиће са зидањем цркве у Рожњу, а већ је уговорио неколико послова - углавном ограда и украсних камених чесми. Упркос годинама које га полако притишћу, Танасије Јовић и не помишља да остави свој занат. Једино му је жао што се млади мало интересују за овај посао, који, каже он, има много дражи и изазова. http://www.glassrpske.com/vijest/4/ekonomija/35241/cir/Izgradio-dvije-crkve-od-kamena.html | |
|