MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA

PrijemPrijem  PortalPortal  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Bijela cikorija

Ići dole 
2 posters
AutorPoruka
mary8ann

Number of posts : 50
Peпyтaциja : 0
Registration date : 08.07.2010

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Bijela cikorija   Bijela cikorija EmptyPon 16 Avg - 16:06

Juče suprug i ja naiđosmo na ovu prelijepu bijelu cikoriju. Ovako nešto sam po prvi put vidjela pa reko da zabilježimo.
[url][/url]Bijela cikorija Bijelacikorija

Nazad na vrh Ići dole
mary8ann

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Re: Bijela cikorija   Bijela cikorija EmptyPon 16 Avg - 16:10

Bijela cikorija Bijelacikorija2
Nazad na vrh Ići dole
loparac-98

loparac-98

Number of posts : 4122
Peпyтaциja : 4
Registration date : 31.12.2008

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Re: Bijela cikorija   Bijela cikorija EmptyPon 16 Avg - 21:10

Predivno. Može se reći i neuobičajeno za Vodopiju naših podneblja. Treba to sačuvati i pustiti je da se razmnoži onako kako to vodopija umije. Pogotovo ako je nema mnogo na tom mjestu gdje ste je pronašli. Ako je to zapuštena (trenutno) obradiva površina, nije loše ubrati koju zrelu sjemenku i baciti ih negdje u kraj dvorišta ili neku čistiju livadu. S obzirom da je to tipična korovska ljekovita biljka, koju poljoprivrednici nastoje da iskorjene sa svojih obradivih parcela raznim otrovnim pesticidima. Ako je nema mnogo bila bi prava šteta da ta ljepotica u bijelom nestane.
cheers flower cheers

Bijela cikorija Bijelacikorija2
Nazad na vrh Ići dole
mary8ann

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Re: Bijela cikorija   Bijela cikorija EmptySub 21 Avg - 7:23

Ona raste odmah poktraj puta, ima tu 20ak biljaka ali je samo jedna bijela. Inače tim putem prolazim skoro svaki dan, ali nisam ju viđala ranije. Peoteklih par dana sam prolazila da vidim hoće li se otvoriti još koji cvjetić da znam s koje biljke ubrati sjeme, ali za sad ništa. Možda danas budem imala više sreće
Nazad na vrh Ići dole
loparac-98

loparac-98

Number of posts : 4122
Peпyтaциja : 4
Registration date : 31.12.2008

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Re: Bijela cikorija   Bijela cikorija EmptySub 21 Avg - 13:36

mary8ann ::
Ona raste odmah poktraj puta, ima tu 20ak biljaka ali je samo jedna bijela. Inače tim putem prolazim skoro svaki dan, ali nisam ju viđala ranije. Peoteklih par dana sam prolazila da vidim hoće li se otvoriti još koji cvjetić da znam s koje biljke ubrati sjeme, ali za sad ništa. Možda danas budem imala više sreće
Moraš to učiniti u prvoj polovini dana jer kasnije Vodopija zatvara svoje cvjetove. Hehehe. Pošto je to višegodišnja biljka sa dubokim vretenastim korijenom, može se i iskopati i presaditi na željeno mjesto u dvorištu. Možda je to najbolja solucija. A salata od mlade vodopije je česta, tako reći redovna stvar na trpezama zapadnjaka, za razliku od nas Balkanaca koji je rijetko koristimo. Ja je koristim kao prvu salatu u rano proljeće, pošto imam i pitomu i divlju vrstu. Odličan čistač krvi, pogodan za dijabetičare (zbog inulina), oboljenja jetre, slezene i gušterače. Naročito se pokazala djelotvornom za kamen u žuči. Pošto je blago gorka biljka dobra je i za jačanje tj. popravku apetita za mršave i iscrpljene osobe. Cvjetovi Vodopije su lijepi za oko ako se nalaze i u drugim čajnim kombinacijama.
flower Bijela cikorija Emot43 flower
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Bijela cikorija Empty
PočaljiNaslov: Re: Bijela cikorija   Bijela cikorija Empty

Nazad na vrh Ići dole

Bijela cikorija
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Bijela rada