| Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Sub 19 Mar - 7:14 | |
| Mlada Srijemoža je već počela. Valja se danas otisnuti put Majevičkih šuma i nabrati koji kilogram ove ljekovite prirodne salate. Očistiti s njom ustajalu i lošu krv i popraviti imunološki rejting našeg zimom iscrpljenog organizma. Samo ako to vrijeme i dozvoli, ali s obzirom na današnje prognoze biće da je mrka kapa.Divlji luk,srijemož,sremoš,sremuš,medvjeđi luk,
Upotreba
Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako, neprijatno ljuti. Lukovica se može na hladnom očuvati nekoliko dana.
U našem narodu postoji uverenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva, snižava visok krvni pritisak, a i odbrana je od gripa i groznice. Pored delovanja na crevni, sremuš povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem sprečavajući arteriosklerozu, otkanjajući nesanicu i nesvesticu.
Sremuš se najčešće, osim u svežem stanju, koristi kao vodenoalkoholni ekstrakt. Osobe sa osetljivim želucem, čirem ili gastritisom mogu konzumirati lukovice koje su prethodno natapane 2-3 sata u toplom mleku. | |
|
| |
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pon 21 Mar - 12:01 | |
| https://majevica.forumakers.com/t142-sremozaJedva nađoh , evo pisali smo na ovoj temi ponešto o srijemoži . Ja ne volim da se ponavljam ali ovo moram . Pitajte starije ljude (kao recimo mene Very Happy ) , pa će da vam kažu : Dijeco moja , kad se u proljeće međed probudi iz zimskog sna , on čim progleda ide da traži srijemožu , kad je nađe , pase jedno tri četri dana da dobije što više energije . Čim se naždere srijemože propne se na zadnje šape , podrigne i ode dalje u šumu da lovi šta mrsno . Znači kad nađeš srijemožu pogledaj dobro da nije kakav međed u blizini . | |
|
| |
loparac-98
Number of posts : 4122 Location : lopare Peпyтaциja : 4 Registration date : 31.12.2008
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pon 21 Mar - 13:13 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pet 25 Mar - 10:56 | |
| | |
|
| |
mary8ann
Number of posts : 50 Location : Srbac Peпyтaциja : 0 Registration date : 08.07.2010
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pon 4 Apr - 7:54 | |
| Već neko vrijeme svakodnevno konzumiramo srijemož, a prije par dana sam dobila ideju kako ga sačuvati i za kasnije. Planiram isitniti listove srijemoža i dodati u hladno cijeđeno maslinovo ulje. Moglo bi služiti kao ukusan preliv za salate, a mislim da bi se na ovaj način trebao sačuvati veliki dio ljekovitih sastojaka. Pošto volim ukus srijemoža i u kuhanim jelima i raznim umacima, počela sam praviti zalihu za ovu godinu. Vrlo jednostavan način jeste da se listovi usitne makazama, zatim se posudice za led napune srijemožom i vodom te se zalede. Kad se kockice zalede, uspremimo ih u neku veću posudu, a u posudu za led možemo ponovo stavljati srijemož. Kuhanje uništava ljekovite tvari, ali bar imamo predivnu aromu u jelima cijele godine. | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pon 4 Apr - 15:47 | |
| | |
|
| |
loparac-98
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk Pon 19 Mar - 21:59 | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk | |
| |
|
| |
| Allium ursinum - Srijemoža ili sremuš ili medvjeđi luk | |
|