mrav
Number of posts : 2150 Peпyтaциja : 1 Registration date : 30.11.2009
| Naslov: Iz Srbije otislo 6.000 doktora nauka Ned 27 Nov - 12:08 | |
| - Citat :
- Iz Srbije otišlo 6.000 doktora nauka
Objavljeno: Nov 27. 2011. 08:10
BEOGRAD, Srbija je, posljednjih nekoliko godina, kako se procjenjuje, izgubila više od 6.000 doktora nauka koji rade u inostranstvu, dok se mali broj njih odlučio da stečeno znanje van Srbije “investira” upravo u domovini, zbog dugog čekanja na nostrifikaciju diplome.
Precizan podatak o broju doktoranata koji rade u inostranstvu, ali i onih koji žele da se vrate u Srbiju ne postoji, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu nauke i prosvjete Radivoje Mitrović.
“Jedan od problema je sporost u postupku nostrifikacije doktorskih disertacija stečenih u inostranstvu. Zbog toga je Ministarstvo formiralo radnu grupu koja je donijela Pravilnik o priznavanju prethodno stečenih znanja u funkciji nastavka školovanja”, rekao je Mitrović.
On je objasnio da se na nostrifikaciju dugo čeka, jer pojedini članovi komisija “vagaju” koliko se kotira univerzitet na kome je neko doktorirao, ali i tema doktorske disertacije.
Da se na nostrifikaciju doplome čeka i dvije godine potvrđuje Andrej Fajgelj, koji je u Francuskoj magistrirao i doktorirao francuski jezik.
“Imao sam problema da nostrifikujem diplomu i dvije godine sam čekao da se neko odobrovolji i lupi mi pečat na diplomu”, izjavio je Fajgelj i dodao da se, ipak, odlučio za povratak u Srbiju, jer je njegova zemlja.
On je kazao da se odlučio za povratak, jer je država godinama ulagala u njegovo obrazovanje, pa je odlučio da joj se na taj način oduži. Tanjug Ovo je lijepa vijest. Sad mogu krkani upravljati drzavom i voditi nas u svijetlu buducnost. | |
|
ZVEZDICA
Number of posts : 3384 Location : Majevica...U srcu Peпyтaциja : 2 Registration date : 11.01.2013
| Naslov: Re: Iz Srbije otislo 6.000 doktora nauka Sub 13 Apr - 9:25 | |
| Neka idu.Niko nije nezamenljiv.Svako ko ne veruje u svoju zemlju,trebalo bi da ode,nepovratno.Srbiji je ostalo sasvim dovoljno skolovanih ljudi,u svim oblastima.Dok ih je drzava Srbija skolovala i ulagala u njih,bili su zadovoljni njom,bila im je potrebna.
Kukavica se ne bori,kukavica bezi.
Kukavice najbrze trce... | |
|