...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....
,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Number of posts : 726 Peпyтaциja : 12 Registration date : 10.03.2013
Naslov: Надгробни споменици Sub 1 Mar - 20:30
Ево нам свима примјера како се треба односити према нашим прецима и како се уз мало труда може сачувати историја. И не само она, већ и стварна људска судбина и трагедија од заборава.
gljeb
Naslov: Re: Надгробни споменици Sub 1 Mar - 20:37
Крајпуташи. Послушајте стихове које чита онај старац. Да срце препукне.
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
Naslov: Re: Надгробни споменици Sub 1 Mar - 20:51
Одлично Гљеб ! О стиховима немам ријечи !
Zmaj Ognjeni Vuk
Number of posts : 590 Age : 36 Peпyтaциja : 3 Registration date : 26.10.2010
Naslov: Re: Надгробни споменици Ned 15 Jun - 16:06
Bogosavljević Nikodim - Krin na srednjovekovnim grobnim pločama manastira Prevlaka
avram
Number of posts : 46 Age : 56 Location : Модран Peпyтaциja : 1 Registration date : 12.02.2009
Naslov: Котлук Čet 20 Nov - 9:07
У Модрану семберском постоји старо гробље Котлук.По мојој некој логици и гледано на неке историске чињенице у том сеоском гробљу треба тражити трагове о животу генерација и генерације овог села. Е за сада фотографије једног надгробног споменика.Са саме ндгробне плоче се може много прочитати и видјети:
Уједно питање администратору на који начин могу да поставим фотографију на форуму?
Prolaznik
Number of posts : 281 Age : 53 Location : Koridor, malo južnije od Lončara Peпyтaциja : 4 Registration date : 16.04.2014
Naslov: Re: Надгробни споменици Pet 21 Nov - 19:00
Meni je interesantan ovaj nadgrobni spomenik. Negdje oko Negotina u Srbiji, a priča se da je iz vremena 1. srpskog ustanka, znači prije dvjestotinjak godina. Treba obratiti pažnju na solarni simbol odnosno svastiku (narodski kukasti krst) na njemu.
Nije mi ostala slika
Mr. Majevica
Naslov: Re: Надгробни споменици Sub 22 Nov - 8:45
Prolaznik ::
Meni je interesantan ovaj nadgrobni spomenik. Negdje oko Negotina u Srbiji, a priča se da je iz vremena 1. srpskog ustanka, znači prije dvjestotinjak godina. Treba obratiti pažnju na solarni simbol odnosno svastiku (narodski kukasti krst) na njemu.
Nije mi ostala slika
Пролазниче јел' мислиш на ове споменике ?
Prolaznik
Number of posts : 281 Age : 53 Location : Koridor, malo južnije od Lončara Peпyтaциja : 4 Registration date : 16.04.2014
Naslov: Re: Надгробни споменици Sub 22 Nov - 11:37
Da, mislim na te spomenike. Nešto sam nespretan sa ovom kutijom ispred mene pa ne ostaju slike. Al' nema veze novi sam na forumu, biću ja još ovdje, ima vremena, naučit ću.
Mr. Majevica
Naslov: Re: Надгробни споменици Sub 22 Nov - 16:07
Занимљиво је да нема натписа на овим споменицима ? Обилују са солaрним симболима, као и крст у ,,розети,, на споменику у првом плану... Лијепо украшени.
Иначе имали смо већ прилике да видимо и крстове са ,,Давидовом звијездом,, па и са неким неодгонетнутим натписима >
Naslov: Re: Надгробни споменици Ned 23 Nov - 11:49
Nikad do sada nisam vidio takve nadgrobne spomenike. Zanimljivo, nema šta. Znam samo su svastika i Davidova zvijezda među najstarijim poznatim simbolima. Posebno su na značaju dobili u drugom svjetskom ratu. Što se tiče ovog drugog, možda je to i grob nekog Jevrejina,pa je stavljen i krst na spomeniku jer je to ipak hrišćansko groblje. Sve je moguće. Na srpskom pravoslavnom groblju u Srpskoj varoši u Brčkom je sahranjeno i nekoliko Jevreja. Vidio svojim očima.
Mr. Majevica
Naslov: Re: Надгробни споменици Pon 24 Nov - 1:08
Све је могуће. Ето ако си у ,,пролазу,, крз Буковицу, тамо у гробљу има стећака. Све мислим налетјети тамо, али никако.
Prolaznik
Naslov: Re: Надгробни споменици Pon 24 Nov - 18:45
Vidiš, nisam znao da i u Bukovici ima stećaka. Mislio sam da se nalaze samo u brdovitijim predjelima, ne i u ravnici. Skoro sam iš'o za Ugljevik preko Puškovca i Tutnjevca. Da sam znao za stećke na groblju u Puškovcu (saznao skoro na ovom portalu) sigurno bi' svratio da razgledam malo. Stećci (pogotovi na srpskopravoslavnim grobljima i crkvama) po meni imaju veliko značenje i puno simbolike, govore o kontiutetu našeg naroda na ovim prostorima, kao i o davnim precima našim koji su tu pokopani. Govore da smo mi svoji na svome, da smo starosjedioci i domaćini, koji na ovoj zemljii od davnina žive, dok'le sjećanje seže. Ćirilićno pismo i imena na stećcima govore da smo uvjek bili ono što smo i sada. Ako me put navede kroz Bukovicu, sigurno ću svratiti.
Inače nisam Majevičanin, iz Posavine sam, pa sam uzeo naziv Prolaznik, kao prolazim nekuda, i tako to.
gljeb
Naslov: Re: Надгробни споменици Pon 24 Nov - 22:24
Давидове звијезде на овим споменицима горе приказаним немају везе са јеврејима. Они ту сигурно нису сахрањени, јер се зна на који начин и под којим споменицима се јевреји сахрањују. А вјерујте да они о томе строго воде рачуна. Овдје је ријеч о обичним српским гробовима који користе ту звијезду као украс. Наравно, она има јасну везу са хришћанством, јер знамо да је Господ Исус Христос био управо из Давидовог племена. Што се тиче јеврејских споменика на старом брчанском гробљу треба рећи неке ствари које треба да се знају. Под тим споменицима нико није сахрањен. Јевреја је некад у Брчком било поприлично, али су готово сви истријебљени у Другом свјетском рату, зна се и од кога. данас их у Брчком више нема. Остало је било само јеврејско гробље, које су чини ми се или прије овог последњег рата или после њега муслимани (или Хрвати) преорали и порушили њихове споменике. Ваљда да би као добили грађевинско земљиште. Тадашњи брчански свештеник је спасио неколико споменика и пренио их у наше православно гробље. Мислим да су га чак у Израелу одликовали неким орденом због тога.
avram
Number of posts : 46 Age : 56 Location : Модран Peпyтaциja : 1 Registration date : 12.02.2009
Naslov: Re: Надгробни споменици Uto 25 Nov - 11:12
Видим прича се о јеврејским гробљима.Прошле седмице био сам у Београду па сам нашао времена да обиђем јеврејско и наше гробље тачније у нашем гробљу "алеју великана". Некакав општи утисак када је јевреско гробље у питању као да сам доша на други свијет.Необични надгробни споменици од који су неки вајарска умјетничка дјела.Сами натписи у већини случаја су на ћирилици уз обавезну напомену чиме се покојник навио у животу.Поред тога примјетно је велики број мјешовитих бракова између Јевреја И Срба као да су поједини јевреји носили типична српска имена или пак презимена.
---
---
gljeb
Naslov: Re: Надгробни споменици Uto 25 Nov - 19:52
Хах, што ме нешто не чуди то што на јеврејским споменицима пише чиме се покојник бавио! Српска имена и презимена код Јевреја нису ништа чудно и непознато у свијету. То је врло честа појава да Јевреји користе имена народа међу којима живе. Разлог је прост: да се лакше уклопе у средину и развију бизнис. Други разлог је да би се заштитили од прогона кроз историју. Колико знам Срби их нису прогонили, тако да ће бити да је овај други разлог у питању. Још једна врло битна ствар коју треба знати, а помоћи ће нам да схватимо и упознамо Јеврејски народ. Наиме, ми рачунамо наше поријекло и род по оцу, а Јевреји по мајци! Значи, ако је отац дјетета Србин, а мајка Јеврејка, њихово дијете није Србин, већ је Јевреј! Са овом чињеницом постаје јасно да нису у питању мјешовити бракови.