MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA
 
PrijemPrijem  PortalPortal  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
Mr. Majevica

Mr. Majevica


Number of posts : 14652
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! EmptyUto 17 Okt - 21:26

НСРС засједа у малој сали; Опозиција удаљена због ометања рада

У малој сали Народне скупштине Републике Српске, након паузе, настављена је сједница посланичким питањима министрима у Влади Српске - актуелни час.

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! 110392

Посланици ће разматрати Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске. Сједница се одржава у малој скупштинској сали, јер су посланици опозиције онемогућили рад у великој сали.

Новинари не присуствују сједници у малој сали.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић потврдио је да је вечерас у малој скупштинској сали, према утврђеном дневном реду, настављена сједница парламента којој присуствују 44 посланика.

Он је истакао да су из Бањалуке вечерас послате ружне политичке поруке и да су изазвани инциденти.

"Постоји координација Савеза за промјене из Сарајева код овог прављења инцидента у Народној скупштини, али опозиција ће због тога претрпјети штету. Дужни смо да очувамо парламент као највећи законодавни орган", рекао је Стевандић новинарима.

Стевандић је додао да предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић имају право да присуствују сједници парламента.

Додик и Цвијановићева дошли су вечерас у просторије Народне скупштине, гдје су опозициони посланици блокирали рад ове институције.

Претходно је, након вишечасовне расправе Народна скупштина усвојила дневни ред на коме је и овај приједлог. Предлагачи резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К. Није прихваћен захтјев опозиције да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Народна скупштина није прихватила ни захтјев опозиције да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника МУП-а Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице, те одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! 110405

У наставку засједања 22. редовне сједнице Народне скупштине изгласано је удаљавање опозиционих посланика због онемогућавања рада Парламента.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да је посланицима опозиције изрекао мјере удаљења предвиђене Пословником о раду јер су физички блокирали Парламент и тиме нарушили морални интегритет посланика који желе да раде. Чубриловић је рекао да је мјере изрекао посланицима опозиције, изузев потпредсједнику Народне скупштине Соњи Караџић Јовичевић из СДС-а и Зорана Пологоша из ПДП-а, који нису ометали рад Парламента.

"Мјере су изречене према Пословнику о раду. Наставићемо рад Парламента када се створе услови", рекао је Чубриловић.

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! 110404

Он је позвао посланике који ометају рад Народне скупштине да напусте велику салу, јер је парламент јако важна институција, важнија и од опозиције и од странака на власти.

"Циљ је да радимо, а не да ометамо рад парламента", поручио је Чубриловић.

На питање да ли ће посланици који ометају рад парламента бити физички удаљени, Чубриловић је изразио наду да ће они имати разумијевања да се настави несметан рад.Он је додао да посланици према којима су изречене мјере имају право на жалбу и приговор, те навео да није одлучено да ли ће парламент радити дуже од 20.00 часова.

Чубриловић изрекао је мјеру удаљења са сједнице за посланике опозиције, који су дувањем у пиштаљке блокирали рад Скупштине. Чубриловић је на сједници, која је настављена након получасовне паузе, навео да су мјере изречене у складу са чланом 165 скупштинског Пословника о раду.

Он је приликом изрицања мјера, које су предвиђене Пословником о раду, појединачно прочитао имена посланика опозиције.

Прије изрицања мјере, Чубриловић је замолио посланике опозиције да омогуће рад Парламента. Након што је изрекао мјеру удаљења са сједнице, Чубриловић је дао паузу док не буду створени услови за рад највише законодавне институције.

И приликом изрицања мјере удаљења опозиционари су дували у пиштаљке.

Након паузе, посланици су гласали за удаљавање опозиције из сале, за шта је гласало 44 посланика, а нико није био против ни суздржан. И током гласања, посланици опозиције су дували у пиштаљке.

Шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС Вукота Говедарица изјавио је након што је усвојен дневни ред сједнице, да посланици опозиције неће учествовати у скупштинској расправи, али да неће изаћи из сале. Опозициони посланици су поново стали иза стола гдје сједи скупштинско руководство и пиштањем пиштаљкама онемогућили даљи рад.Говедарица је навео да опозиција мора показати отпор јер, како тврди, власт у Српској не поштује Устав, законе и скупштински Пословник о раду.

"Џаба вам је причати како угрожавате рад институција и гдје сте довели Главну службу за ревизију јавног сектора. Џаба вам је причати и да сте дужни да одговорите на посланичка питања, те да сте морали да доставите записник са 21. редовне сједнице. Узалудно је са вама о било чему расправљати када је за вас мјера већина у скупштини која је обезбијеђена зна се како", рекао је Говедарица.

Након оваквог поступка опозиције, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да, иако има право, неће изрицати мјере предвиђене Пословником о раду, након чега је дао получасовну паузу.

18. 30... Посланици ће разматрати приједлоге закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

18.05... Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је без основа захтјев опозиције да се у дневни ред 22. сједнице НСРС по хитном поступку уврсти информација у вези са понашањем припадника МУП-а Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице. Навео је да се током расправе о предложеном дневном реду 22. редовне сједнице наслушао опозиционих примједби да акте и законе не треба разматрати по хитној, већ редовној процедури.

"А онда данас имамо опозициони приједлог да се ради по хитном поступку. Уз све уважавање Пословника једино би по хитној процедури могло да иде оно што је говорио шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, гдје опозиција тражи да по хитном поступку буде разматрана одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске", навео је Вишковић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се информација о понашању припадника МУП-а Српске треба наћи на дневном реду, да би требало расправити шта се конкретно десило и ко је одговоран за бројне пропусте на 21. редовној сједници на којој су, како је навео, припадници полиције физички спријечили посланике да обављају своју дужност и присуствују 21. редовној сједници у малој сали Народне скупштине.

"Мора се утврдити одговорност и казна за све, који су позвали полицију да уради нешто невиђено у парламентарној демократији", рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да опозиција није рушила институције по принципу "обојених револуција", већ је настојала да се прихвате разумне иницијативе.

"Немамо одговор, ко је позвао полицију у Парламент и предлажемо да због тога предсједник Народне скупштине, генерални секретар парламента и министар МУП-а Српске поднесу неопозиве оставке, јер су урушили дигнитет парламента", рекао је Бореновић и додао да су бесмислене сједнице Парламента, ако се преко тога пређе, а скупштина не врати у демократске оквире.

Посланик СРС Миланко Михајилица рекао је да је Пословник прекршен у вези са консолидованим извјештајем о извршењу буџета Српске за период 1. јануар-30. јун 2017. године. Он је навео да се о томе не може расправљати на 22. редовној сједници,  те да је тај документ са образложењем требао бити достављен посланицима 24 часа прије почетка засједања.

17.12... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о предложеном дневном реду на коме је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, чији су предлагачи посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.

14.15... Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић замолио је посланике да гласају о записнику за 20. редовне сједнице скупштине, наког чега би било расправљано о предложеном дневном реду за ову сједницу.

- У покушају смо да гласамо о записнику са 20. сједнице, на шта опозиција није имала примједбе. Записник са 21. сједнице биће достављен сутра и ту је ријеч о техничким детаљима - рекао је Стевандић.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић сматра да је данас било много указивања на повреде Пословника о раду Народне скупштине, али да је то једини начин да се укаже на системске пропусте.

Самостални посланик који дјелује у Клубу ПДП-а Адам Шукало упитао је зашто сједницу Народне скупштине води Стевандић, а не предсједник парламента Недељко Чубриловић, и да ли за вођење сједнице има писано овлаштење.

Стевандић је одговорио да је све што се ради у Народној скупштини Републике Српске у складу са Пословником о раду, па и вођење сједнице.


Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mr. Majevica

Mr. Majevica


Number of posts : 14652
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Re: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! EmptyUto 17 Okt - 21:27


13.15... Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је данас у парламенту да од 647 постављених посланичких питања надлежне институције треба да одговоре на још 40. Стевандић је навео да се активно ради на томе да буде одговорено на тих 40 питања.Посланик СДС-а Наде Планинчевић је прије тога изнио бројне примједбе кршења Пословника о раду Народне скупштине у вези са кашњењем и недостављањем одговора надлежних институција Српске на посланичка питања.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да и по двије године чека одговоре појединих министара Српске на своје посланичко питање, иако одговори треба да буду достављени у року од 30 дана.

Он је као примјер навео да је опозиција раније поставила посланичко питање о висини мјесечних примања министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије, али да одговор никада нису добили.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да три године не добија конкретне одговоре у вези са, како је рекао, трошењем око 30 милиона КМ које су институције Српске дале лобистичким кућама у свијету.

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да опозициони посланици цијели дан злоупотребљавају Пословник о раду Народне скупштине, те да би, ако се тако настави, могло доћи до блокаде цијелог система.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је неодговарање на посланичка питања увреда и срамотан однос према Народној скупштини.

12.30... Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да посланици опозиције могу сутра ујутро да добију за њих спорни записник са 21. сједнице парламента, ако то желе.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је прије тога поручио да су, због кршења Пословника о раду Народне скупштине, посланици ускраћени за записник са протекле сједнице, те да руководство парламента мора доставити овај документ како би била разријешена спорна питања у вези са претходном сједницом.

- То је услов да ова 22. сједница буде одржана и да се разријеше питања спречавања посланика да раде свој посао, службе ревизије јавног сектора и учешћа полиције на протеклом засједању - рекао је Бореновић.

Он је навео да ће, ако се не добије записник, валидност донесених закључака са протекле сједнице Народне скупштине бити под великим знаком питања, јер "никада у историји скупштине посланици нису физички онемогућени да раде свој посао" и да реагују на начин како је прописано Пословником о раду.

- Доставите записник о 21. сједници како бисмо дали примједбе, рашчистили ствари и видјели како би се даље могао одвијати нормалан рад Народне скупштине - рекао је Бореновић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић позвао је да 22. сједница парламента буде прекинута и настављена за 10 дана када посланицима буде достављен записник са 21. редовне сједнице Народне скупштине.

12.10... Реагујући на тврдње опозиције, предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да се у парламенту поштују акти и Пословник о раду и подсјетио да су посланици опозиције на 21. редовној сједници онемогућили скупштинско руководство да води сједницу.

- Записник са прошле сједнице не може бити фалсификован јер је све снимљено - рекао је Чубриловић.

Потпредсједник парламента Ненад Стевандић каже да је Народна скупштина врховни тумач Пословника о раду што опозиција мора поштивати.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да посланици, који нису моглу да учествују у раду 21. сједнице, не могу знати без записника шта се дешвало у малој скупштинској сали на овој сједници.

- Нисам присуствовао овој сједници и не знам шта се дешавало. Нема записника из кога бих могао сазнати шта је рађено и на овакав начин се не може функционисати - рекао је Ђорђић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало тврди да је на 21. редовној сједници прекршен Пословник о раду и да је иста пракса настављена и на овој сједници.

- Нисте нам доставили записник са 21. редовне сједнице и сигурно је да нећемо дозволити овакво понашање владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске - рекао је Брчкало.

Посланик СДС-а Миладин Станић позвао је генералног секретара Народне скупштине Марка Аћича да поднесе оставку јер није доставио записник са 21. редовне сједнице.

.............

На дневном реду 22. редовне сједнице НСРС је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске. Предлагачи ове резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.

Приједлогом резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, била би дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу који су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К.

Влада Републике Српске предложила је допуну дневног реда, односно да буду разматрани по хитном поступку Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Жељезницама Републике Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима.

Посланици опозиције затражили су да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Они су затражили да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице.

Опозиција тражи да по хитном поступку буде разматрана одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

На предложеном дневном реду 22. редовне сједнице Народне скупштине Српске су и приједлози закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске и Закона о прекршајима Републике Српске.

Пред посланицима би требало да се нађу и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима, као и Нацрт закона о бањама.

Сједницу Народне скупштине можете пратити на РТРС плус.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=273930
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Otselnik
Number of posts : 62
Peпyтaциja : 0
Registration date : 15.01.2016

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Re: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! EmptySre 18 Okt - 1:27

Jašta nego je sramota. Do duše ovaj TIP 500 (Govedarica) je završio DIF pa mu i ništa drugo i ne preostaje nego da pišti. Dobro se postavio i ovaj nas zemljak, kultura na nivou, štaće mu pišta.
Nazad na vrh Ići dole
radijator
Number of posts : 132
Peпyтaциja : 1
Registration date : 02.10.2015

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Re: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! EmptySre 8 Nov - 17:49

Zemljak bi imao dvije pisce da mu nije ruka u gipsu
Nazad na vrh Ići dole
mrav

mrav


Number of posts : 2150
Peпyтaциja : 1
Registration date : 30.11.2009

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Re: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! EmptySub 11 Nov - 10:31

Balkan je to...takmicenje u primitivizmu,pa ko pobijedi.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty
PočaljiNaslov: Re: Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !   Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe ! Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Cpaмoтa y Cкyпштини Peпyбликe Cpпскe !
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Cвjeтскe силe ce миjeшajy y избope y Peпyблици Cpпскoj
» Yпoкojио ce митpoпoлит Дaбpoбocaнcки Hикoлaj
» Kojи кaндидaт зa нaчeлникa oпштинe Лoпape ћe дoбити вaш глac
» Пoтпишитe зaкoн o HATO a oндa ћeмo вaм yбиjaти Cpбe
» Baкpшњa пocлaницa Eпиcкoпa Xpизocтoмa

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Дpyштвo :: Вијести-
Skoči na: