| Stara jela i recepti | |
|
+5D4 Mare Labud Majevica Mr. Majevica 9 posters |
Autor | Poruka |
---|
Mr. Majevica
Number of posts : 14652 Peпyтaциja : 25 Registration date : 28.01.2008
| Naslov: Stara jela i recepti Pet 25 Jul - 19:48 | |
| Jel' ko jeo jaja s plate ! Meni se chini da nema ukusnije pechenih jaja nego ono kad ih ,,ubijesh,, direkt, na platu shporeta na drva....to je specijalitet ! | |
|
| |
Majevica
Number of posts : 316 Peпyтaциja : 0 Registration date : 12.07.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 25 Jul - 20:10 | |
| Ihhh pa to ti je nesto najsladje sto mozes napraviti od jajeta. | |
|
| |
Labud
Number of posts : 4485 Peпyтaциja : 0 Registration date : 15.04.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 25 Jul - 20:30 | |
| da jeo sam jaje sa plate i super je. Mislim da je tako najsladje jaje... | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |
Labud
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 25 Jul - 21:46 | |
| ali tako jaje ispeceno ima bas poseban neki ukus... | |
|
| |
Mare
Number of posts : 2823 Age : 46 Peпyтaциja : 0 Registration date : 29.01.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Sub 26 Jul - 9:44 | |
| Slazhem se sa vama , ali vac odavno nisam u prilici da na shporetu na drva ispechem jaje na plati . Sad ponekad na ringlu stavim malo alu-folije , pa na nju razbijem jaje , ali nije to onaj ukus , kao sa smederevca .
A jesu vam neki i recepti za stara jela , vidi se da prilazite shporetu samo kad vam zhene i majke nisu kod kuce . Ajd nek neko napishe kako se pravi gotovljenje . | |
|
| |
Labud
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Sub 26 Jul - 10:03 | |
| uhhhh, gotovljenje... To mi je baka znala napraviti ako niko, kad sam bio manji to sam cesto jeo ali to vec odavno nisam probao.. | |
|
| |
D4
Number of posts : 742 Peпyтaциja : 0 Registration date : 11.02.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:24 | |
| Gotovljenje? Nisam nikad cula za to jelo... Mare ajd` ako ti nije mrsko, pojasni mi malo to Gotovljenje.. Hvala... Meni su ta jaja bila isto tako slatka kao i peceni krompir onako citav samo bacen u rernu.. mmmm Eto sad sam gladna.. ... | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:29 | |
| Evo i meni krche crijeva ! Al' kad se sjetim, onog nachina kako se pile peche s perjem i s glinom odmah vishe nisam gladan ! A i to ,,gotovljenje,, ajde chekamo recept ! | |
|
| |
D4
| |
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:36 | |
| A ti volish ? Da sam znao da si ljubitelj ,,Bijeloga mesa,, ne bih to ni napisao:lol: izgleda da na glas razmishljam Nego imal' kakvih ,,starinskih,, nachina vezanih za piletinu....ono neshto kao reran pa s krompirom.... p.s. ma kakva ,,crna,, dijeta | |
|
| |
D4
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:39 | |
| Nije ba s da volim bjelo, ali eto, pojelo bi se... Trtica je najsladja... :D:D | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:41 | |
| A ja od chitavog pechenog pileta, volim samo da ,,kidam,, jadac ! Znash ono: ,,pozelish neshto, i kome ostane veci dio jadca ispunice mu se zelja,, ! | |
|
| |
D4
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 22 Avg - 20:43 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| |
| |
Mare
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 12:51 | |
| Ljudi moji dragi , vi ochigledno niste sa Majevice , dok niste jeli "Gotovljenje" , a za "Bungur" vjerovatno niste ni chuli . | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 21:04 | |
| Chuo sam za Bungur, al' kao nadimak..pa ajde Mare Care...daj te recepte 'vamo da se Gotovimo i Bungurimo | |
|
| |
Labud
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 22:16 | |
| Gotovljenje sam jeo i super je jelo a za bungur ne znam. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 22:21 | |
| Et' sad i ti Labude pa od chega se pravi ? Kakvog je ukusa to ,,gotovljenje,, ? Daj da ga i ja zgotovim..... | |
|
| |
Labud
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 22:33 | |
| ma nije valjda druze da to nisi jeo? Ma ne znam ti tacan recept sada ali ti mogu javii kad pitam baku. Znam da mi je to ona pravila i da je super. Mada nisam skoro jeo. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 22:35 | |
| Ma ,od chega se pravi ? Ko zna mozda sam i jeo pod drugim nazivom | |
|
| |
Kym
Number of posts : 951 Peпyтaциja : 4 Registration date : 10.02.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 28 Avg - 23:48 | |
| Gotovim ili spremam rucak, zar to nije jedno te isto? | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 29 Avg - 0:09 | |
| Ove ,,lole,, kazu da nije | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 31 Okt - 10:47 | |
| Malo sam se raspitao, ,,po komshiluku,, ako vec vi necete da nam odate tajne recepte, evo kod ,,nas,, je kaliza, pogotova ili peca jedno te isto jelo, a sprema se samo od pshenichnog brashna i mlijeka tj. u vruce mlijko sipa se brashno dok nee provri, mijeshajuci neprestano i tako sve mijeshati dok smjesa ne dobije gustinu pudinga.... Bungur je neshto kao ,,pirjan,, samo shto nije sa rzizom, nego od na grubo isitnjne pshenice ! Ide bash uz jelo kao i roiza npr. piletina....itd | |
|
| |
Mare
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 31 Okt - 11:18 | |
| - Mr. Majevica ::
- Malo sam se raspitao, ,,po komshiluku,, ako vec vi necete da nam odate tajne recepte, evo kod ,,nas,, je kaliza, pogotova ili peca jedno te isto jelo, a sprema se samo od pshenichnog brashna i mlijeka tj. u vruce mlijko sipa se brashno dok nee provri, mijeshajuci neprestano i tako sve mijeshati dok smjesa ne dobije gustinu pudinga....
E vidish tu kalizu ili pecu u Pribuju zovu Gotovljenje ili Gotovica .. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 31 Okt - 11:21 | |
| Ooo Mare, aman ti zamirisalo gotovlenje Vidish, ista jela, a 5-6 km dalje se drugchije zove ! Ko ce to sve ,,pobirikati,, ? | |
|
| |
lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pet 31 Okt - 17:11 | |
| Ja mislim da je peca naziv koji se vise koristi u ravnicarskim mjestima-npr. Semberija i Co. | |
|
| |
Mr. Majevica
| |
| |
dimitra
Number of posts : 2 Peпyтaциja : 0 Registration date : 07.03.2012
| Naslov: čimbur Pon 12 Mar - 13:00 | |
| Meni je tata spominjao čimbur, i to je od jaja ali ne znam kako se sprema... Papulu sam jela i pravila sama,satricu isto...prošlog leta jeli smo satricu u Dvorovima. Ovde (Srbija) ne znaju šta je to. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pon 12 Mar - 18:47 | |
| Чимбур, умућена јаја и кајмак па у таву... | |
|
| |
mrav
Number of posts : 2150 Peпyтaциja : 1 Registration date : 30.11.2009
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pon 12 Mar - 21:10 | |
| | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Uto 13 Mar - 19:36 | |
| - mrav ::
- Amper supa.
И данас-дан се ,,посрче,,... | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 23 Apr - 6:54 | |
| http://www.coolinarika.com/recept/majevicko-kiselo-mlijeko/ Majevicko kiselo mlijeko Ovako se godinama pravi kiselo mlijeko na Majevici i sluzi za osvjezenje u popodnevnim satima umornih i oznojenih kopaca i kosilaca…mora biti dobro ohladjeno i kako kazu "da se cijepa" kad se zahvati kasikom… Priprema Jednostavno 1 Svjeze kravlje mlijeko sasuti u plicu posudu i ostaviti u frizider da se dobro ohladi. 2 Izvaditi iz frizidera (kajmak se vec “uhvatio” na povrsini”)poklopiti ali ne sasvim, mora malo da prolazi vazduh (ja pokrijem papirom za stampac) i ostaviti na toplo mjesto da se kiseli ( u zimskom periodu stavim jedan jogurt da potpomogne kiseljenju). 3 Kad se ukiseli, a to je za jedan dan, ohladiti u frizideru, pokupiti (povlaku)kajmak u posebnu posudu, kiselo mlijeko je spremno za upotrebu. 4 Od ovakvog mlijeka pravi se i mladi sir, ali to je vec druga priča i recept Posluživanje I jos nesto.Ovo se kod nas jos radi rutinski,na selu ko ima kravu pogotovu.Ja ovo zelim da sacuvam od zaborava jer u danasnje vrijeme u nedostatku vremena,svi jurimo i osvjezavamo se necim sto nam je lakse i pristupacnije a vrlo cesto nezdravije.A nove generacije i ne znaju za kiselo mlijeko osim za jogurt,pogotovu oni koji vise nemaju kontakata sa selom. Kiselo mlijeko pravljeno na ovaj nacin,moze u potpunosti da zamijeni jedan obrok sa kriskom domaceg integralnog hljeba. Može se poslužiti i sa pica-toplim sendvičem,jednako je lijepo,ili u njega udrobiti proju...ma kombinacije prepuštam vama... | |
|
| |
mrav
Number of posts : 2150 Peпyтaциja : 1 Registration date : 30.11.2009
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Sub 27 Jun - 21:56 | |
| Zasto ne ukiselite mlijeko za jedan cas? | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Uto 14 Jul - 10:12 | |
| Mrave, otkrij nam tajnu. :-) Sad procitah iznad kaliza, peca, gotovljenje, ne pamtim kad sam to jela, da sad ne zurim, sad bih se prihvatila "gotovljenja" tog specijaliteta. :-) | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Pon 27 Jul - 22:58 | |
| Може се то и заледити, па кад журиш само ,,подгриј,,. | |
|
| |
lija
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Čet 30 Jul - 11:12 | |
| Не сјећам се да ли смо спомињали шљивопиту. Синоћ сам је правила по рецепту моје бабе, а јутрос је била као хладна још укуснија. Сад ми жао што се не сјетих да је усликам. :-)
Рецепт за ШЉИВОПИТУ иде овако: У мало поуљену тепсију (ко неће да загори узме ватросталну стаклену) пореда се ред отворенин шљива са кожом на доле, поспу се брашном, па шећером, па уљем, толико да то шљиве мало прекрије. По томе се стави други ред отворених шљива, тако да им кожа буде горе, па ће кад се буду пекле да пусте сок на доњи посути ред шљива. Онда се и горњи ред, али мање него доњи, поспе брашном, шећером и с мало уља и попршће топлом водом да се брашно навлажи. То се пече једно 20 мин, тачније док шљиве не пусте сок и оно брашно добије розе боју од сока. То почне као да ври и при том се шљиве топе. Кад се једе топло, може изазвати киселину у желудцу, хладно је још боље, ко није нестрпљив као ја нпр. Ја сам "луда" за оном смјесом од брашна, шећера и уља кад упије сок од шљива и увијек се дивим тим бојама, розе с наранџастим и тамнољубичастим. :-) Нек се нађе овдје овај старински рецепт, можда се неком ко га испроба свиди. | |
|
| |
Mr. Majevica
| Naslov: Re: Stara jela i recepti Sub 1 Avg - 1:56 | |
| Хвала Лијо на рецепту ! Форум већ замириса на ,,печену,, шљиву ! Кад смо већ код печења и рерне, мада нема везе са исхраном, али рецепт је рецепт: сјећам се да није било куће, а да нема један цријеп или циглу у шпорету. Цријеп се користио у љековите сврхе у случају бола у стомаку, вода у ушима итд. Цријеп се добро загрије па онда на ,,болно,, мјесто се стави и тако држи док болест не прође. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Stara jela i recepti | |
| |
|
| |
| Stara jela i recepti | |
|