|
| Pjesme posvecene Svetom Savi | |
| | Autor | Poruka |
---|
Prvi
Number of posts : 268 Peпyтaциja : 0 Registration date : 05.02.2008
| Naslov: Pjesme posvecene Svetom Savi Uto 5 Feb - 14:25 | |
| Sveti Sava
Ko udara tako pozno u dubini noćnog mira Na kapiji zatvorenog svetogorskog manastira? "Već je prošlo tavno veče i nema se ponoć hvata, Sedi oci,kaludjeri otvorte mi teška vrata. Svetlosti mi duša hoće,a odmora slabe noge, Klonulo je moje telo,umorne su moje noge- Al je krepka volja moja,što me noćas vama vodi, Da posvetim život rodu,otadžbini i slobodi. Prezreo sam carske dvore,carsku krunu i porfiru, I sad evo svetlost tražim u skromnome manastiru. Otvorte mi časni oci,manastirska teška vrata, I primite carskog sina ko najmladjeg svoga brata...." Zaškripaše teška vrata,a nad njima sova prnu I s kreštanjem razvi krila i skloni se u noć crnu. A na pragu hrama svetog,gde se Božje ime slavi, Sa buktinjom ,upaljenom,nastojnik se otac javi. On buktinju gore diže,iznad svoje glave svete I ugleda,čudeći se,bezazleno,boso dete. Visoko mu bledo čelo,pomršene guste vlasi, Ali čelo uzvišeno božanstvena mudrost krasi. Za ruku ga starac uze,poljubi mu čelo bledo, A kroz suze prošaputa:"Primamo te,milo čedo".
Vekovi su prohujali od čudesne one noći- Vekovi su prohujali i mnogi će jošte proći- Al to dete jošte živi,jer njegova živi slava, Jer to dete beše Rastko,sin Nemanjin,Sveti Sava.
Vojislav J. Ilić | |
| | | Prvi
| Naslov: Re: Pjesme posvecene Svetom Savi Uto 5 Feb - 14:26 | |
| Sveti Sava
Nad atonskim hramom,još u davno vreme, Podiže se bura usred noći neme.
I dok mračnim krilom za nebo se hvata, Neko živo lupnu u hrastova vrata.
Iguman se diže.Na ulazu samom stojalo je momče,uvijeno tamom.
U njegovoj ruci,što je gore diže, Upaljena luča rujni plamen liže.
Dim se vije,mota-i koluti jure U kapiju tvrdu i zidine sure.
Ko je ovo momče?Koji jad ga slama? I šta traži noćas od Božijeg hrama?
Crn ,sebarski plašt mu mlada pleća krasi, Po kojem su pale kovrdžaste vlasi.
A po vitkom stasu,što ga diči tako, Tvrdim se je likom opasao jako.
I on smerno stoji.O njegovom vratu Samo krst treperi u suvome zlatu.
To bejaše Rastko.Sin Nemanjin to je, Što je carske dvore ostavio svoje-
Jer ga ljubav goni,jer ga želja slama, Da postane slugom Božijega hrama.
Crn,sebarski plašt mu mlada pleća krasi, Po kojem su pale kovrdžaste vlasi.
I nad lepom glavom,u dubini mraka, Sjajan kolut sija od najlepšeg zraka.
Vojislav J.Ilić | |
| | | Prvi
| Naslov: Re: Pjesme posvecene Svetom Savi Uto 5 Feb - 14:26 | |
| Život Svetog Save
Gladan i žedan svetosti Napustio je zemlju I svoje i sebe Stupio je u službu Krilate gospode
Čuvao im zlatorune oblake I timario gromove i munje Sapete u knjižurinama
Potrošio je sve svoje godine Zaradio zmijoglavi štap
Uzjahao je štap Vratio se na zemlju I tu našao i svoje i sebe
Živi bez godina bez smrti Okružen svojim vukovim
Sveti Sava
Oko njegove glave lete pčele I grade mu živi zlatokrug
U ridjoj mu bradi Zasutoj lipovim cvetom Gromovi s munjama igraju žmurke
O vratu mu verige vise I trzaju se u gvozdenom snu Na ramenu petao mu plamti U ruci štap premudri peva Pesmu ukrštenih puteva
Levo od njega teče vreme Desno od njega teče vreme
On korača po suvom U pratnji svojih vukova
Vasko Popa | |
| | | Prvi
| Naslov: Re: Pjesme posvecene Svetom Savi Uto 5 Feb - 14:27 | |
| Suzna Molitva
Izbliza smo se gledali vuk i ja Dva tužna sužnja dva rodjaka retka A ne znadosmo ko u kom robija Ni šta od čega razdvaja rešetka U zbegu koji još zovu Srbija Tu gde se zgara vatra sa Vračara I sriče tvrda azbuka vučija Ako si onaj od koga sve poče Na čije oči naša tuga sija I stid i jarost utrojenog pretka Senko u temelj živa uzidana Nerazlučena s nama od početka Suzna molitvo Oca svoga Oče Izvedi krotki čopor iz zindana Da pod lipama liturgija počne.
Rajko Petrov Nogo | |
| | | lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Na Svetoga Savu-Jovan Jovanovic Zmaj Uto 5 Feb - 19:22 | |
| Na Svetoga Savu
Kad ste juce, mila deco, Svi radosni bili, Cistom dusom svete pesme Ugodniku vili,
Pesme vili na njegovu I na svoju diku, Svetom Savi, srpskog roda Prvom prosvetniku,
Na me pade, ne znam zasto, Neka briga ljuta, Uzadn'o sam toga dana Nekoliko puta.
Sec'o sam se crna mraka I borbe krvave, Pa sam gled'o u ikonu Svetitelja Save.
Odvele me brizne misli Do onih krajeva Gde jos ni sad srpskoj deci Srpske skole nema.
Kako je to njima tesko Lutati po tami, U tudjini, u nesvojti Videti se sami.
Blago vama, mila deco, Kojima se daje Da u svakoj dragoj skoli Pribirate znanje!
Gde s' jezikom mile majke Svaka vrlost budi, Gde s' ucite da budete I Srbi i ljudi.
Stujte skole kao temelj Buducnosti prave, Srpsku skolu k'o amanet Svetitelja Save.
Blago vama iduc' k znanju Po srpskome putu, Al' ja placem kad god vidim Granu otikinutu. | |
| | | lija
Number of posts : 4287 Peпyтaциja : 2 Registration date : 31.01.2008
| Naslov: Predivna pjesma Pon 18 Feb - 10:46 | |
| Sveti Sava
Ti ostavi: biser, smaragd i rubine, kojima tvoj otac Nemanja te zasu, mesto carske krune- uze kamilavku, a mesto porfire- uze crnu rasu i ode, cak tamo, u Hilandar sveti, da poznas zivota odrecenje pravo, da slusas i vrsis zapovedi Bozje, ugodnice Boziji, Svetitelju Savo! Al' borba medj' bracom- zla kob nasa stara- ne mogade, ipak, tvom sluhu izmaci: ti, s krstom u ruci, cak iz Hilandara, dodje svojoj krvno zavadjenoj braci, i, s ljubavlju krotkom, medj nozeve njine, ti, stade, k'o Bozje olicenje pravo, i svakome pruzi po grancicu mira, krotki mirotvorce, Svetitelju Savo!
" Na spaliste Vlaha!"- Sinan pasa grmnu, Donese tvoj civot...potpalise grane. Ali vetar dunu i dize tvoj pep'o i raznese svetom, na cetiri strane, i svud, gde god pade trunka tvoga praha, onamo se dize- k'o za cudo pravo- ili srpska skola, ili crkva sveta, izabranice Bozji, Svetitelju Savo! I sad tvoja himna pobednicki zvoni puna krepke vere, poleta i maha: To je ljubav tvoja razneta po svetu kroz cestice tvoga mucenickog praha, i ta ziva pesma, sto kipi k'o reka dizuci se k tebi, cak u nebo plavo, slavice te gromko od veka do veka, vecna nasa slavo, Svetitelju Savo!
Danas, kad srpska omladina cela pristupa ti, s puno poboznosti svete, da najlepsi venac od najlepseg cveca oko tvoje drage ikone oplete, i dok sveca slavska treperi i gori poklici se dizu do neba u plavo: " Oce srpske skole i crkve nam svete, slava tebi, Svetitelju Savo!"
Napisao Vojislav Ilic Mladji | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pjesme posvecene Svetom Savi | |
| |
| | | | Pjesme posvecene Svetom Savi | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |