MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
...Значајно је да старији свој крај не сматрају баш као део Босне. За њих је Босна (права Босна), западно од Мајевице, околина Тузле и даље према западу и југу од Тузле. Босански Брод је ,,Босна,, ,а ,,ми смо Мајевичани,,. Та ужа Босна зове се и ,,Горњи крај,,....

,,Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба,,
Миленко С. Филиповић
Сарајево 1969.
MAJEBИЧKИ ФOPYM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MAJEBИЧKИ ФOPYM

ФOPYM MAJEBИЧKИX CPБA

PrijemPrijem  PortalPortal  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

BOBETINO BRDO

Ići dole 
+25
Dart Vader
Zmaj Ognjeni Vuk
peric BB
Dr. Maksimovic
Trifko
loparac-98
Mihajlo Milo
Teodorovic
rastic
Dr.Majevica
pepa.bb
Jela.glavas
radovanovic
BB_Majevica
Labud
Bobbet's_Hill
smokvica
zabrdjac
Majevica
Mare
Jankovljev
Kym
lija
Mr. Majevica
st_savus
29 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Teodorovic

Number of posts : 3
Peпyтaциja : 0
Registration date : 12.11.2009

BOBETINO BRDO - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 12 Nov - 22:14

Danas kopam po netu, trazim poreklo mog prezimena, i tamo-vamo, dodjoh nekako i do Bobetina Brda.
Ja sam ziveo u Banovicima do rata, ali baba i djed su ziveli u BB dok se nisu preselili u Banovice pre 40-50 godina.
U toku rata su se ponovo preselili u BB. Moj pokojni djed Milorad Teodorovic je sebe zauvek ovekovechio - njegovo
ime je na ikoni iznad ulaznih vrata seoske crkve. Tu sam se i ja krstio, kod Pope Alekse.

Puno pozdrava za sve vas iz BB iz Denvera.
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

Number of posts : 116
Peпyтaциja : 1
Registration date : 02.11.2008

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 13 Nov - 18:07

Dobro nam došao g. Teodoroviču. Lijepo od tebe, da si se sjetio odakle potiču tvoji prednici. Daleko si odjadrao.

vjerovatno te je tamo natjerala ratna situacija. Ja sam otišao iz sela prije skoro 38 godina. Trenutno nikako ne mogu,

da se sjetim koji su to Teodorovići. Ja poznajem Acu Nikolinog, pa onda Dragicu i njenog brata Baju. Tu vašu lozu slabo

poznajem. Ja sam iz zaseoka Lukića, inače moji prednici su tamo gdje se nalazi čitonica, koja je postavljena na zemlji

moga pok. đeda.

Evo i nekoliko fotografija ulaza u cerkvu BB, gdje se potvrđuje ono što si rekako za svog đeda.

BOBETINO BRDO - Page 3 Img1868l.th

BOBETINO BRDO - Page 3 Img1869r.thž

BOBETINO BRDO - Page 3 Img1870lh.th
Nazad na vrh Ići dole
rastic

Number of posts : 47
Registration date : 23.06.2009

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 13 Nov - 18:35

Теодоровићу да ли ти је род Ђорђије Теодоровић?
Nazad na vrh Ići dole
Teodorovic

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 13 Nov - 21:58

SV Savuse, pokojni djed Milorad je imao brata, a ako se ne varam, Baja mu je sin. Ne znam mnogo o familiji na zalost, secam se prababe Zore koja je zivela (koliko su meni govorili) u zaseoku Teodorovica.

Rasticu, verujem da sam imao pretka Djordjiju Teodorovica, ali to bi mi bio pra ili cukundeda. Ne znam da imam ikoga mladjeg da se zove tako. Baba mi je Mara(devojacko Peric, slavili su SV Jovana, imala je brata Radivoja, radio u Nemackoj), ona jos uvek zivi u BB, pokojni djed Milorad (Milo ili djed, pola sela ga je zvalo djed iako je umro sa manje od 70 godina), kuca im je niz brdo od citaone, putem prema Ugljeviku, prva ulica na levo pa prvi sokak desno, pa skroz do kraja puta. Znam da mi je jedan od pra ili dzukun dedova bio Aleksa Teodorovic. Na zalost, ima nas dosta na onom groblju u BB.
Nazad na vrh Ići dole
Teodorovic

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 13 Nov - 21:59

Sv Savuse, zaboravih reci, na zadnjoj slici crkve koju si postavio, u donjem desnom cosku pise "Milorad Teodorovic pridaje za zdravlje svoje porodice, jul 2004".
Nazad na vrh Ići dole
Mihajlo Milo

Number of posts : 5
Registration date : 15.11.2009

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 17:32

st_savus ::
Bobbet\'s_Hill!

Koliko je meni poznato Dule živi negdje u Njemačkoj, već jedno 9 ili 10 godina. Odvela ga neka žena sa kojom navodno živi u izvanbračnoj zajednici. U BB ne dolazi, niti ima kontakte sa starim društvom. Kuća mu je u ostrugi i polako se ruši. Ako si Bobečan ili si porijeklom od dole, onda sigurno znaš u kakvom je stanju. Dule je zaista umjetnička duša, kao i njegov pok. brat Drago, koji je pisao pjesme, sa bobetskom tematikom.

dule je bio pravi boem kao i brat mu drago pokojni....da li jos slika?
Nazad na vrh Ići dole
Mihajlo Milo

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 18:00

[quote="st_savus"]pepa.bb

Slažem se sa tobom u vezi izgleda razglednice BB. Monogo je ljepših detalja u prirodi, koje bi našle mjesto u eventualnoj razlednici. Ovo je nastalo na brzinu.
Što se tiče Gavrića približno znaš situaciju. Ako si pročitala neke moje postove i pogledala objavljene fotografije onda već i znaš ko sam.

Evo i vodenice Begovače, nacrtana po sjećanju jednog našeg bobečanina. Tu smo se mnogi naučili plivati. Tu je još Kikin i Čedin buk itd, sve na Gnjici, koja je danas jedna blijeda slika od onoga kad je nekad bilo.

Znas li da je vodenica Begovaca vec odavno srusena....ni traga od nje nema ...rijeka Gnjica je promenila totalno korito....isao sam tamo pretprosle zime...exstra sam i za svoju dusu... malo sam se razocarao...milioni praznih plasticnih flasa...namjerno sam se pokusao probiti malo uzvodno kroz grmlje... hehehe...kad sam se vratio kuci nisu me mogli prepoznati posto sam bio tako zaprljan i zamaskiran blatom...hehehe... jos malo pa kao neki specijalac....doduse kod nas su zvali specijalcima one koji su isli u specijalnu skolu....poz
Nazad na vrh Ići dole
Mihajlo Milo

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 18:01

[quote="Mihajlo Milo"]
pepa.bb

Slažem se sa tobom u vezi izgleda razglednice BB. Monogo je ljepših detalja u prirodi, koje bi našle mjesto u eventualnoj razlednici. Ovo je nastalo na brzinu.
Što se tiče Gavrića približno znaš situaciju. Ako si pročitala neke moje postove i pogledala objavljene fotografije onda već i znaš ko sam.

Evo i vodenice Begovače, nacrtana po sjećanju jednog našeg bobečanina. Tu smo se mnogi naučili plivati. Tu je još Kikin i Čedin buk itd, sve na Gnjici, koja je danas jedna blijeda slika od onoga kad je nekad bilo.

Znas li da je vodenica Begovaca vec odavno srusena....ni traga od nje nema ...rijeka Gnjica je promenila totalno korito....isao sam tamo pretprosle zime...exstra sam i za svoju dusu... malo sam se razocarao...milioni praznih plasticnih flasa...namjerno sam se pokusao probiti malo uzvodno kroz grmlje... hehehe...kad sam se vratio kuci nisu me mogli prepoznati posto sam bio tako zaprljan i zamaskiran blatom...hehehe... jos malo pa kao neki specijalac....doduse kod nas su zvali specijalcima one koji su isli u specijalnu skolu....poz
sad sam nesto zabrljao sa ovom komplikovanom masinom
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

Number of posts : 14652
Peпyтaциja : 25
Registration date : 28.01.2008

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 18:36

Svaka Vam chast Bobetchani, jedni ste od najaktivnijih na ovome forumu ! cheers
Nazad na vrh Ići dole
https://majevica.forumakers.com
Mihajlo Milo

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 20:35

Mr. Majevica ::
Svaka Vam chast Bobetchani, jedni ste od najaktivnijih na ovome forumu ! cheers

u poredjenju s tobom Embarassed
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 15 Nov - 22:09

Mihajlo Milo

Nikako ne mogu, da dešifrujem ko si, ali nije to nikakav problem, srešćemo se mi u BB. U kratkom vremenu si drugi bobečanin, koji pretražuje BB po netu. Čini mi se, da smo sada na ovom forumu najbrojniji. Kao što vidiš mene zanima istorija BB i prijeklo naših ljudi, ali sam daleko od sela i od izvora informacija. Uz pomoć analize mojih postova nećeš imati problema, da utvrdiš ko sam.

Naš Dule se na zanima za događaje u selu. Inače on mi je uradio jedno 5 ili 6 slika, koje skrbno čuvam kod kuće. I ona Begovača je njegov rad, pa onaj kazan na fasadi Milenka Jovina je njegovo djelo. Što se tiče same Gnjice to je zaista jedna velika žalost od onoga što je nekad bilo. Ima puno toga što ne spada u rijeku, a i vodni tok je smanjen na minimum, kao da hoće da presuši.
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 6 Jul - 11:39

Već duže vremena nije bilo ništa iz BB, evo nekoliko fotografija, urađene na brzinu:

ttp://img198.imageshack.us/img198/5416/dsc0089gh.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/img294/7381/dsc0019js.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/img710/1848/dsc0057cx.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/img295/4877/dsc0079f.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/i/dsc0013px.jpg/
Nazad na vrh Ići dole
BB_Majevica

BB_Majevica

Number of posts : 14
Registration date : 16.04.2009

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 6 Jul - 11:47

Супер су Smile
А поготово овај чардак Razz
Nazad na vrh Ići dole
pepa.bb

Number of posts : 12
Registration date : 18.08.2009

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 6 Jul - 12:13

Zdravo Savus!

Slike su super! Jeste stvarno vec dugo, dugo nema nista na forumu iz B. Brda, kao da smo svi u zemlju propali. Hvala ti sto si se ti ipak prvi sjetio da nas malo "podrmas" iz sna.....Pozdrav! ;-))
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 6 Jul - 14:30

Nešto sam "zabrljao" kod postavljanja ovih slika. ali sljedeća runda biće bolja. Ponavljam ovu jer je zanimljiva,pošto
naš komšija Dragan zove na veselje po starim običajima. Čini mi se, da će se to desiti uskoro.

Pepa.bb BB_Majevica hvala na pozdravima.

https://2img.net/r/ihimizer/img718/4608/dsc0089lr.jpg
Nazad na vrh Ići dole
loparac-98

loparac-98

Number of posts : 4122
Peпyтaциja : 4
Registration date : 31.12.2008

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 6 Jul - 17:36

Svaka čast ako je ova Majevička ploska tolko stara, a još je u funkciji. Što ti je Srpska narodna umjetnost , kako samo čep podsjeća na šajkaču.
Very Happy Very Happy Very Happy
BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0089lr
Nazad na vrh Ići dole
Trifko

Number of posts : 1
Registration date : 09.07.2010

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 9 Jul - 2:15

eto baš sam tražio po netu kakvu historiju Bobetina brda i naišo na ovaj forum, forum vam je baš prva liga:) puno informacija sam pronašao o istoriji ovog djela svijeta.... inače živim u Slovenii, a moj djed je rođen u BB.
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPet 9 Jul - 8:52

BB_Majevica

Ako se ne varam dobro ti poznaješ onaj čardak.

Trifko
Dobrodošao u na ovom forumu. Čini mi se, da nas je bobečana (po porijeklu) najviše. Ne smijemo zaboraviti svojih korijena i našeg BB.
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 13 Jul - 16:06

Evo nešto za one bobečane, koje zanima istorija. Ovo je spisak naših ljudi iz "Babetina brda" koji su bili žrtve 2. svjetskog rata u Jasenovcu. Ovo sam pronašao na nekom Jevrejskom sajtu iz USA i tu se vidi kako su njihove službe vrhunsko usposobljeni za tu vrstu posla.

ILIĆ ANÐA MITAR BABETINO BRDO 1894
JOVANOVIĆ BLAGOJE JOKAN BABETINO BRDO 1892
JOVANOVIĆ DRAGO NIKOLA BABETINO BRDO 1924
JOVANOVIĆ KRSTO PANTO BABETINO BRDO 1909
JOVANOVIĆ MITAR CVIJTIN BABETINO BRDO 1870
JOVANOVIĆ NIKOLA JOVICA BABETINO BRDO 1891
JOVANOVIĆ PANTA MITAR BABETINO BRDO 1917
JOVANOVIĆ PANTO MITAR BABETINO BRDO 1916
MAKSIMOVIĆ MARIJA MITAR BABETINO BRDO 1887
MARJANOVIĆ MARJAN MIĆO BABETINO BRDO 1893
MARJANOVIĆ OBREN RANKO BABETINO BRDO 1910
MARJANOVIĆ OBREN RAJKO BABETINO BRDO 1910
MIHAJLOVIĆ ÐOJO VID BABETINO BRDO 1891
MIHAJLOVIĆ ILIJA CVIJAN BABETINO BRDO 1907
MIHAJLOVIĆ PERAĆ MARKO BABETINO BRDO 1872
MIHAJLOVIĆ PERO VID BABETINO BRDO 1886
MITROVIĆ DUŠAN ÐOKO BABETINO BRDO 1915
NIKOLIĆ GOJO RADE BABETINO BRDO 1893
NIKOLIĆ RAJKO ILIJA BABETINO BRDO 1890
NOVAKOVIĆ IVAN RADOVAN BABETINO BRDO 1921
NOVAKOVIĆ IVAN RANKO BABETINO BRDO 1921
NOVAKOVIĆ MITAR IVAN BABETINO BRDO 1908
NOVAKOVIĆ SAVO IVAN BABETINO BRDO 1895
ODŽAKOVIĆ SAVO MIKAN BABETINO BRDO 1912
OSTOJIĆ LUKA KRSTO BABETINO BRDO 1915
PAJKANOVIĆ ÐORÐIJE MIHAJLO BABETINO BRDO 1888
PAJKANOVIĆ MIHAJLO LUKA BABETINO BRDO 1922
PERIĆ MLADEN JOVO BABETINO BRDO 1885
RADOVANOVIĆ DUŠAN MILOVAN BABETINO BRDO 1919
RADOVANOVIĆ JOVAN CVIJAN BABETINO BRDO 1906
RADOVANOVIĆ LJUBINKO LAZAR BABETINO BRDO 1914
RADOVANOVIĆ SPASOJE PANE BABETINO BRDO 1888
STEVIĆ DARINKA NN BABETINO BRDO 1908
TEODOROVIĆ RISTO JOVO BABETINO BRDO 1885
TODORČEVIĆ TEODOR GAJO BABETINO BRDO 1876
TRIFKOVIĆ ALEKSA MILOŠ BABETINO BRDO 1892
TRIFKOVIĆ MILOVAN MIHAJLO BABETINO BRDO 1876
TRIFKOVIĆ VASO CVIJAN BABETINO BRDO 1904
VUKOVIĆ IVAN BOGDAN BABETINO BRDO 1892
VUKOVIĆ MARJAN PERO BABETINO BRDO 1912
VUKOVIĆ PERO BOGDAN BABETINO BRDO 1890
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 27 Jul - 16:17

Evo malo nostalgije za one bobečane i osale, koji smo završili OŠ "Bratsvo jedinstvo" u Koraju. Neki dan prođoh kroz Koraj i nastadoše ove fotografije škole, gdje smo se tri ili četiri godine družili i osvajali nova znanja za budućnost, a sada smo bog zna gdje.

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0226v

Uploaded with ImageShack.us

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0235sq

I ovi stećci još uvijek stoje na ostom mjestu, pored škole u relativno dobrom stanju.

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0234l

Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 24 Avg - 21:13

Ovog puta ću ispostaviti problem očuvanja životne sredine u našem nam svi kažemo lijepom i dragom BB. Neki dan mi pade u oči velika gomila smeća u riječici Bijeloj, pod mostom na putu iz BB u Tutnjevac. Primjer nekog nesavjesnog i maloumnog čovjeka, za koga bi vjerovatno morali uvesti kazne po šeriatskom pravu. To nije jedini primjer a da ne kažem, da selo nema organziranog odvoza odpada. Apeliram na sve, kojima je životna sredina jedan od najzačajnijih činitelja u životu, da svako od nas nešto učini, da do ovoga ne dolazi.

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0057v

Na ovoj slici se vidi, da još uvijek imamo lijepu prirodu. To je Bijela iz pravca Luku.

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0063qm

Nazad na vrh Ići dole
Dr. Maksimovic

Number of posts : 1
Registration date : 30.08.2010

PočaljiNaslov: Pozdrav svim Bobetičanima :)   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyPon 30 Avg - 21:13

Momci, niti se kaže Bobečan, niti Bobečanin nego Bobetičanin !! Gdje su vam ostali TI !! Ako vas nešto interesuje pišite DR.Maksimoviću !! :thumleft:
Nazad na vrh Ići dole
peric BB

Number of posts : 2
Registration date : 05.09.2010

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 5 Sep - 1:25

[quote="st_savus"]Hallo, bobečani, gdje ste, već više od mjesec dana nema nigdje nikoga. Vi koji ste dole (BB_majevica, radovanović....) ima li šta novo? Dajte kakve stare fotografije našeg sela. Ja osobno sam ljubitelj tih starih fotografija, ako jih imate mogućnost dobiti, onda nešto ubacite.

Evo nešto i sa moje strane, fotke stare nešto oko 40 do 45 godina. Stara kuća Vaje "Perića" i slika
mog djeda Gavre, koji je proživio dva rata i umro u svojoj 78. godini života.

BOBETINO BRDO - Page 3 Stojanovii1973.th

BOBETINO BRDO - Page 3 Djedgavro.th[/quot

dali si u srodstvu sa Pericima? Znas li ko su djeca Vaje Perica???
Nazad na vrh Ići dole
peric BB

Number of posts : 2
Registration date : 05.09.2010

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 5 Sep - 1:26

Mihajlo Milo ::
Bobbet's_Hill!

Koliko je meni poznato Dule živi negdje u Njemačkoj, već jedno 9 ili 10 godina. Odvela ga neka žena sa kojom navodno živi u izvanbračnoj zajednici. U BB ne dolazi, niti ima kontakte sa starim društvom. Kuća mu je u ostrugi i polako se ruši. Ako si Bobečan ili si porijeklom od dole, onda sigurno znaš u kakvom je stanju. Dule je zaista umjetnička duša, kao i njegov pok. brat Drago, koji je pisao pjesme, sa bobetskom tematikom.

dule je bio pravi boem kao i brat mu drago pokojni....da li jos slika?

jesi li ti Mihajlo Maksimovic?
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 5 Sep - 10:02

peric BB

dali si u srodstvu sa Pericima? Znas li ko su djeca Vaje Perica???

Normalno, da poznajem a možda, da smo u nekakvom srodstvu. Ako te šta više zanima pošalji mi privatnu poruku. I ne zaboravi napiši nam nešto o selu.
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyNed 5 Sep - 10:04

Citat :
peric BB

jesi li ti Mihajlo Maksimovic?

cheers cheers cheers Михајло је мој стари знанац !!! cheers
Nazad na vrh Ići dole
lija

lija

Number of posts : 4287
Peпyтaциja : 2
Registration date : 31.01.2008

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 28 Sep - 13:43

Evo jedne slikice i od mene;)
BOBETINO BRDO - Page 3 2453458030103501063S600x600Q85
Nazad na vrh Ići dole
BB_Majevica

BB_Majevica

Number of posts : 14
Registration date : 16.04.2009

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 28 Sep - 16:19

Лијо супер је..ово је поглед на ББ из Тутњевца Smile
Поставићу и ја једну занимљиву ако је пронађем.
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

Number of posts : 590
Peпyтaциja : 3
Registration date : 26.10.2010

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 16:51

Pre par dana sam se nasao sa mr. Mirkom Babicem, direktorom Muzeja Semberije. U tom razgovoru sam mu pomenuo par nalaza iz BB, koje sam kao mali nasao. Poslao sam mu mailom slike, sad cekam odg. Postoji mogucnost njegovog dolaska na lice mesta ako se utvrdi da su nalazi iz praistorije. Ako bi neko mogao da pokrene temu o zakopanom zlatu, jer sam je cuo kao klinac. U glasniku Zemaljskog muzeja iz Sarajeva sam pronasao knjigu o Koraju i Tutnjevcu. Knjigu je napisao Alija Catic, ucitelj, verovatno iz Koraja.Spominje se i BB. Da ne duzim vise, evo link: http://www.idoconline.info/digitalarchive/public/index.cfm?fuseaction=serve&elementid=543034&CFID=15710921&CFTOKEN=5b3d65f4cb3cb36e-C1545F6C-13D4-4CD5-50E8075D97667DED
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 16:54

Мислим да си одлично поступио пошо си се јавио мр Бабићу ! cheers Те бииљешке о Корају и Тутњевцу имаш и на нашој страници :

https://majevica.forumakers.com/zavieajni-muzej-majevice-f15/bijleshke-o-koraju-tutnjevcu-i-koja-o-zabrdju-t721.htm

cheers
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 17:28

Sa njim sam se nasao povodom misterije Jablan grada, pa sam mu u toku razgovora pomenuo i te moje nalaze(orudja iz kamenog doba). Veliki sam postovalac Babica i njegovog znanja, cak je na kraju razgovora rekao da ce, ukoliko mu opstina Ugljevik odobri dozvolu za kopanje, pozvati mene i jos par mojih "likova"! Za legendu o zakopanom zlatu(iako je ona karakteristicna za nas narod), nista ne znas?
Nazad na vrh Ići dole
Mr. Majevica

Mr. Majevica

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 17:44

cheers Ако Вам треба какве радне снаге (метар ми је преко леђа) , ту сам, новац и слава ме не занимају ! cheers
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 17:59

Pozvacu te, nije problem. Sacekacemo samo da Vicarius Filii Dei, gospodin Vasilije Peric, stavi pecat na ugovor koji mu je poslao mr. Babic. Bas sam neki dan proveo par sati na lokalitetu Jablan grada. Uocljivi su tragovi zidina, iako su one u mizernom stanju, pod zemljom i obrasle siprazjem. Nista od one grandioznosti koju mnogi ocekuju kad cuju samo ime, kao ni kula, od kojih nema ni t od traga. Nego, nesto vezano za BB. Legenda kaze da je u Tutnjevcu svoj dvor(mozda i utvrdjenje) imao, u narodu poznat kao Filip Madzaranin, Pipo od Ozore, cuveni Filipo Skolari, clan reda zmaja! Ako u legendi ima bar malo tacnosti, oblast bi mu obuhvatala i okolna sela, sto o5 znaci da postoji jos neotkrivenih lokaliteta, cak i blago koje sam spomenuo!
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyUto 26 Okt - 22:33

Sa sajta: http://www.forum.hr/showthread.php?t=93460

Evo recimo meni čudnih imena iz Alidžićeva "Poimenični popis sandžaka vilajeta Hercegovina"1475-77 godine (turski defter).
Krljat, Herak, Brajak, Bradul, Biovija, Hlapoja, Dejan, Hoškadem, Šišan, Čuća, Cicerina, Odica, Mičica, Dajko, Šteko, Džeraba, Koroja, Bogun, Ružat, Šurljan, Brajovac, Brujo, Dirko, Danulo, Šišoje, Korać, Čeračin, Bratul, Hlapac, Radivla, Radul, Radman, Iplah, Boguta, Pribil, Buljan, Babasić, Radun, Žajić, Šubo, BOBETA,Hreljan, Belušal, Gajča, Borajin, Ragun, Vitas, Bračoje, Belikusa, Bolat, Marun, Petan, Petak, Smoljan, Malko, Bećir, Golovar, Bogul, Bolanko, Dančul, Čuljan, Milat, BOBAT, Poloje, Milun, Bane, Mišlja, Bastal, Hlahol, Hrbak, Bratajin, Gričko, Novisil, Kojak, Šišina, Vitan, Mioman, Mukica, Dobroman, Dančo, Jako, Strzo, Grujak, Pahlac, Bulad, Braiša, Điroje, Kirilo, Tvrdul, Mešter, Pribio, Lešter, Mandar, Kojinac, Magaš, Dimica, Dražun, Radiguš, Poguš, Čučul....

Primetio sam imena Bobat i Bobeta, jer se po prici starijih tako zvao i prvi doseljenik. Mada verovatno nema nikakve veze sa BB-om, ali eto, da se nadje ovde, za svaki slucaj!
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 9:31

Ovo u vezi imena BOBETA je zanimljivo. Sjećam se u djetinjstvu, da su meni pok. roditelji pričali o nekom prvom doseljeniku, koji se kako kažu zvao BOBETA ili Bobo. Meni je jedan Korajac preporučio, da pročitam knjigu, koja nosi naslov "KORAJ - sjećanje na jednu čaršiju", autora Alije Hamzića. Knjiga ima preko 500 stranica i sadrži veoma mnogo podataka i dokumenata o samom Koraju i okolini.Pošto ne živim dole, ali prvi put kad budem došao dole potražiću je u knjigarama.

Ovaj spomenik se nalazi na groblju u Koreniti. Po pričanju starijih koreničana je veoma star i ne znaju od koga je. Nešto malo nedostaje sa vrha spomenika.

BOBETINO BRDO - Page 3 Dsc0033j

Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 17:10

Ovi simboli me podsecaju na simbole sa misterioznih spomenika na Bogutovackom groblju, u blizini RiTE. To groblje(Spasine) je preneto sa stare lokacije na novu lokaciju. To je uradjeno zbog potreba rudnika, tj. zbog njegovog sirenja. Kad su prenosili to groblje oni su sve nepoznate nadgobne spomenike (iz bilo kog vremenskog perioda) preneli na jedan "plato". Postoji mogucnost da je srednjovekovno. Evo da pogledate :

https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/UgljevikSimbol.jpg

https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/Ugljevik_sun_cross.jpg

https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/Ugljevik_simbol_covjek.jpg

Keltski krst:
https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/Ugljevik_keltski_krst.jpg

https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/ugljevik_krst.jpg

Cross Patee/Gvozdeni krst
https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/Ugljevik_malteski_krst.jpg

Ovaj me podseca na "Lorraine Cross" - krst koji su nosili vitezovi templari...
https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/ugljevik_simbol2.jpg

https://2img.net/h/i82.photobucket.com/albums/j269/Delaga/ugljevik_simbol.jpg

ili na:
https://www.youtube.com/watch?v=9vCLFQU8h3s

Inace, krst u krugu(koji mozete da vidite na pojedinim spomenicima) je zvanicni krst Bugarske pravoslavne crkve. Treba pomenuti da je bugarski car Simeon 924. izvrsio pohod na Srbiju, koju je cinio dobar deo BiH, kao i nas kraj. U tom pohodu se u Srbiju vratio i Caslav Klonimirovic, poslednji iz dinastije Vlastimirovica(Viseslavica).

Poslednji put izmenio Zmaj Ognjeni Vuk dana Pet 29 Okt - 18:24, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 17:46

Krst na spomeniku u Koreniti je Cross Crosslet, krst sa grba Tomasa od Beusampa, engleskog plemica iz 14. veka. Bio je ucesnik Stogodisnjeg rata, kao vojni zapovednik. 1348. postao je treci vitez reda Gartera, kao i jedan od onih koji su red osnovali.

Poslednji izmenio Zmaj Ognjeni Vuk dana Čet 28 Okt - 9:52, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 17:50

Slika krsta Cross-Crosslet:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cross-Crosslet-Heraldry.png
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 20:35

Zmaj Ognjeni Vuk

Mene zanima šta znači ovaj simbol na spomeniku, koji je postavljen na groblju u BB jednom od od prvih doseljenika u BB ( Vuk Kovačević). Malo niže piše, da se je doselio iz sela Gacko u Hercegovini.

BOBETINO BRDO - Page 3 Img1864cd

Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptySre 27 Okt - 22:57

Primecujem ocila u vidu slova V. Imam prijatelja koji se bavi heraldikom i izradom grbova, pa cu ga pitati. Izmedju ostalog nasao sam slican, doduse malo drugaciji krst iz Jermenije. Evo link:

http://www.travelblog.org/Photos/215197
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 0:37

Krst sa ocilima koji danas jedino Srbi imaju i to u svom grbu nekada je predstavljao cetiri meseca, cetiri godisnja doba, simbol kruzenja u prirodi, koji je koriscen na ovim prostorima... Pokusacu jos da nadjem, koliko budem mogao i da resim misteriju!
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 11:29

Nasao sam sledece:
1. Da prezime Kovacevic verovatno znaci kovacev sin, ili je patronim, pod uslovom da se Vukov otac zvao Kovac. Verovatnija je prva cinjenica.
2. Da su kao Gacko skoro tri veka oznacavana mesta: Stezaja kod Trgovista, Kazanci, Kljuc, Lipnik, Metohija(Gacko).
3. Da Kovacevici poticu od roda Malesevaca iz sela Malina u Hercegovini.
4. Da im je zajednicka slava(Kovacevicima i svim potomcima roda Malesevaca) sveti Ignjatije Bogonosac(2. januar)
Pronasao sam i knjigu dr. Jevte Dedijera, „Hercegovina i Hercegovci“, koju mozete procitati na :

http://www.scribd.com/doc/15826149/Hercegovina
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 13:09

Zmaj Ognjeni Vuk,

Hvala ti na ovim informacijama, pa navrati u naše BB. Sad moram najprije, da vidim šta sve piše u knjizi Jevte Didijera. Ako šta znaš o Torlak/ovićima iz Korenite, napiši. O njima takođe kruže neke legende pa čak i one, da su porijeklom iz Koraja.
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 13:58

Srednjovekovna plemicka porodica Dinjicici vladala je delovima istocne Bosne, oko Srebrenice. U periodu od 1399. do 1421. godine od ove plemicke porodice u bosanskim poveljama spominju se sledeci velikasi: Dinjicic Kovac uz kralja Ostoju; Dinjicic Dragisa - kao knez od Podrinja uz kralja Stepana Tomasa i Tvrtka II; Dinjicic Vladislav uz kralja Tvrtka II. Poslednji od plemicke loze Dinjicica spominje se 1442. godine, tacnije Kovac Dinjicic na celu 600 do 700 konjanika u odbrani Bosne. Njegovi potomci nazivaju se Kovacevici. Verujem da ovi Kovacevici imaju malo toga sa nasim, vec davno pokojnim Vukom, jer mu na spomeniku pise(to si ti rekao st_savus, ja nisam uspeo da vidim na slici) da se doselio iz Gacka, tako da nije domicilni habitant ovih prostora. Uzgred, mr. Babic kaze da su Zlatonosovici, Dinjicici i Kovacevici jedan rod, tj. jedna dinastija, koji su(ako su preziveli turske jatagane) sada negde u Hrvatskoj gde zive kao katolici i izjasnjavaju se kao Hrvati ili su primili islam, pa su danas "Bosnjaci". Bosnjaci veruju da izvorno ime „Bosnjanin“ (u latinskim izvorima „Bosnensis“) prvobitno oznacava jedino pripadnika srednjovekovne bosanske politicke jedinice. U pocecima osmanske vladavine „Bosnjak“ (istorijski turcizam „Bosnjanin“) ime je za podanika hriscanske veroispovesti, dok se izraz „Bosnalu“ odnosio na islamizovano domace stanovnistvo. Potom, za ustaljene turske vlasti, rec „Bosnjak“ oznacavala je svakog pripadnika Bosne ("Bosnjak-milleti"), pa i izraz "Bosnjak-kavmi" znaci samo bosnjacki narod - za sta je prikladniji bio naziv "Bosnjak-taifesi", koji se srece kao odrednica za stanovnika Bosne u narodnom ili "plemenskom" znacenju. Narodi koji su ziveli/zive u BiH su za sebe upotrebljavali razlicite nazive, od "Bosnjak" u celom spektru znacenja, s tezistem na teritorijalnom znacenju, preko niza lokalnih i konfesionalnih imena, do modernih nacionalnih. Kod Srba i Hrvata u BiH su u 19. veku definitivno nadvladala nacionalna imena, potisnuvsi starija konfesionalna i regionalna.
Nazad na vrh Ići dole
st_savus

st_savus

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 15:31

Zmaj Ognjeni Vuk

Na ovoj fotografiji se malo bolje vidi cijeli tekst na spomeniku Vuka Kovačevića. Iz te rodbine su danas Vukovići.

BOBETINO BRDO - Page 3 Najstarijispomenik

Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 15:36

I jos nesto o samom grobu. Nastao je posle 1836. godine, jer je Vuk Stefanovic Karadzic slovo h dodao u cetinjskom izdanju „Narodnih srpskih poslovica“ iz 1836. Na grobu pise:
У овом хладном гробу почивају земни остаци Вука Ковачевића...
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 15:43

Koliko sam uspeo da procitam, na grobu pise da je rodjen 1815., ili se tad doselio!? Na dnu spomenika ne mogu da razaznam godinu, vidim samo 18..
Nazad na vrh Ići dole
pepa.bb

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 17:35

Pozdrav i pohvala svima koji se bave i istrazuju nasu istoriju koja je na zalost totano zaboravljenja.
Moja majka ( pa i ja sama) potice iz tadasnjih Kovacevica tj. sadasnjih Vukovica. Nasi stari su pricali da je taj Vuk doselio iz Hercegovine pocetkom 19. vijeka. Pricalo se da je bio u bjekstvu od Turaka i da je zato promijenjeno prezime (od Vuka-Vukovic). Sa druge strane spomenika je njegova supruga. Dasnji Vukovici slave Djurdjevdan (Sv.Djordjiju). Nije mi jasno zasto je se to promijenilo kada dobro znamo da slava ide sa oca na sina.
Jos jednom pozdrav!
Nazad na vrh Ići dole
Zmaj Ognjeni Vuk

Zmaj Ognjeni Vuk

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 18:01

Da li sa druge strane spomenika pise sta o njegovoj zeni, bratu, sinu... Ako mi napisete tacno sta na spomeniku pise, vece su sanse da se "iskopa" jos neki podatak. Rad sam da vam pomognem.
Nazad na vrh Ići dole
pepa.bb

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 EmptyČet 28 Okt - 18:11

Sada se tacno ne sjecam , a posto sam 750 km udaljena od Bobetina Brda ne mogu vam odmah sada odgovoriti. Krajem novemra putujem dole pa mogu sve da fotografisem i da prepisem podatkeako vam to odgovara.
Pozdrav!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: BOBETINO BRDO   BOBETINO BRDO - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

BOBETINO BRDO
Nazad na vrh 
Strana 3 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MAJEBИЧKИ ФOPYM :: Мајевица и српска мјеста :: Cpпскa мjecтa нa Majeвици-
Skoči na: